Băncile bat la uşa asociaţiilor de locatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile bat la uşa asociaţiilor de locatari
Băncile bat la uşa asociaţiilor de locatari

Administratorii de bloc pot să încaseze întreţinerea într-un cont bancar, să plătească utilităţile prin virament şi să constituie un depozit pentru fondul de rulment. Băncile au lansat pachete de produse pentru asociaţiile de proprietari ce conţin conturi curente, depozite sau internet banking. Creditele... se lasă aşteptate. 

Citiţi şi:


Imaginea administratorului care încasează lună de lună întreţinerea într-o dependinţă a blocului pare demodată. Cu atât mai mult aceea în care el merge cu o sacoşă de bani să plătească utilităţile. Mai multe bănci şi-au dat seama de acest lucru şi oferă acum pachete de produse şi servicii special destinate asociaţiilor de proprietari. Printre acestea se numără Piraeus Bank, Alpha Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank şi ProCredit Bank.

Pachetele conţin conturi curente, conturi de economii, depozite, internet banking sau call center. Astfel, preşedintele asociaţiei de proprietari poate să încaseze întreţinerea direct în contul deschis la bancă, să gestioneze situaţia acestuia pe internet şi să efectueze plăţile către furnizorii de utilităţi. În plus, fondul de rulment poate fi depus într-un cont de economii sau într-un depozit la termen la dobânzi de până la 10% pe an.

De exemplu, la ING Bank, contul curent este remunerat cu o dobândă de 9% pe an, iar bonificaţia oferită de ProCredit Bank la contul de economii este de 6% pe an pentru lei.  „Astfel de produse încurajează asociaţiile de propietari să înceapă să lucreze cu băncile“, apreciază Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. La Piraeus Bank (pachetul „Bunul Gospodar“) şi la ProCredit Bank („ProAsociaţii de Proprietari“), pentru deschiderea şi administrarea contului curent nu se percepe comision.

Fără comisioane

La Alpha Bank, retragerile şi depunerile din contul „Alpha Administrator“ sunt gratuite şi se plăteşte doar comisionul BNR sau al Caselor de Compensaţie. „Asociaţiile aveau tot felul de explicaţii, că este prea scump, dar la comisioane zero nu mai au nicio justificare ca să mai facă plăţile cu sacoşa la casieriile furnizorilor“, spune Mereuţă.

Dacă la ProCredit Bank costul pachetului este zero, la ING Bank, contul curent „Cont’ROL“, cardul „Manager“ şi serviciul „Home’Bank“ costă 50 de lei, iar la Raiffesein Bank, pachetul are un preţ de 10 lei. ING Bank percepe un comision de administrare a contului de 10 lei pe lună, iar dacă se efectuează mai mult de 10 transferuri taxabile pe lună, administratorul este scutit de această taxă. La ProCredit Bank, transferul pentru orice plată a utilităţilor blocului este taxat cu 2 lei, în limita a 50.000
de lei.

Împrumuturile, greu de acordat fără garanţii

Dacă pe partea de economisire băncile nu au nicio reticenţă de a lucra cu asociaţiile de proprietari, acestea nu se încumetă să acorde şi împrumuturi. „Asociaţiile sunt organizaţii nonprofit, nu au patrimoniu şi, atunci, orice bancă se cam sperie“, explică preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, care a adăugat că este nevoie de un Fond de Garantare în domeniu. În general, finanţările au fost acordate acelor asociaţii care obţin venituri din chirii, care au contracte ferme şi au putut garanta cu acestea.

Libra Bank a avut în portofoliu un credit care se adresa asociaţiilor de locatari, dar a renunţat la el în urmă cu jumătate de an, justificând că doreşte să se concentreze şi mai mult pe dezvoltarea de soluţii pentru liberii profesionişti. Creditul putea avea o valoare maximă de 100.000 de lei, pe o perioadă de până la cinci ani, şi era destinat realizării lucrărilor de întreţinere, a reparaţiilor curente şi a lucrărilor de
modernizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite