Autostrada Transilvania: Cinci oferte pentru construcția secțiunii Chiribiș-Biharia. Cât va costa

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis, miercuri, că cinci oferte au fost depuse pentru construcția secțiunii Chiribiș-Biharia, parte din Autostrada Transilvania.

Secțiunea Chiribiș-Biharia din Autostrada Transilvaniei, Foto: Facebook Sorin Grindeanu
Secțiunea Chiribiș-Biharia din Autostrada Transilvaniei, Foto: Facebook Sorin Grindeanu

Pentru proiectarea și execuția celor peste 28 de km ai acestei secțiuni au depus oferte constructori și Asocieri de constructori din România, Ungaria, Turcia și Austria. Contractul are o valoare de 877,77 milioane de lei (fără TVA) și prevede maximum 24 de luni pentru proiectare și execuție (6 luni proiectare, 18 luni execuție).”, a transmis oficialul din Transporturi pe pagina sa de Facebook.

Finanțarea acestui contract este asigurată prin Programul Transport (fonduri europene nerambursabile).

Și directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a transmis, la rândul său, că cinci constructori și Asocieri au depus astăzi oferte pentru proiectarea și execuția celor 28,5 km ai secțiunii Chiribiș – Biharia, parte a Autostrăzii Transilvania (A3).

Conform sursei citate, aceștia sunt:

- CONSTRUCȚII ERBAȘU SA

- Asocierea DUNA GROUP INTERNAȚIONAL KFT – SC ING SERVICE SRL – SC DUNA CONSTRUCȚII RO SRL

- MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET AS

- Asocierea PRECON TRANSILVANIA SRL – CITADINA 98 SA

- Asocierea SC STRABAG SRL – ANTREPRIZA DE REPARAȚII ȘI LUCRĂRI ARL CLUJ SA.

Garanția lucrărilor este de minim 5 ani și poate fi majorată de ofertanți până la 10 ani.

Contract reziliat

Realizarea tronsonului de 28,55 km din Autostrada Transilvania a fost adjudecată în 2020, în urma unei licitaţii încheiate în 2018, de o asociere formată din Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina), Vahostav (Slovacia) și East Water Drillings (București), pentru suma de 326 milioane lei plus TVA, adică aproximativ 11,5 milioane lei/kilometru.

Potrivit contractului, subsecţiunea Biharia Chiribiş ar fi trebuit terminată în august 2022, însă constructorii au oprit lucrările în aprilie 2022, proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, cerând atunci suplimentarea contractului cu circa 130 de milioane de lei, pe motiv că expertiza tehnică realizată indica necesitatea unor lucrări neprevăzute în documentația de licitație.

La începutul acestui an, directorul CNAIR anunța și relansarea licitației pentru secţiunea Suplacu de Barcău - Chiribiş (26,35 km) a Autostrăzii Transilvania.

Potrivit acestuia, 15 martie 2023 este data limită pentru depunerea ofertelor.

Contractul finanţat prin fonduri europene prevede 24 de luni (6 de luni pentru etapa de proiectare si 18 luni pentru perioada de execuţie a lucrărilor) iar suma alocată este de 937,53 milioane de lei (fără TVA)", a scris Pistol, pe pagina sa de Facebook pe 5 ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite