Cum au mers afacerile în primele nouă luni. Surpriză: agenţiile de turism şi hotelurile domină topul creşterilor

Cum au mers afacerile în primele nouă luni. Surpriză: agenţiile de turism şi hotelurile domină topul creşterilor

Obligaţia de a emite bonuri fiscale a propulsat sectorul de hoteluri-restaurante pe locul 2 în topul cifrelor de afaceri

Turismul, comerţul online şi producţia de tutun sunt domeniile în care au crescut cel mai mult vânzările din perioada ianuarie-septembrie. În minerit, rafinării şi cocserii, cifrele de afaceri au avut cele mai mari scăderi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Clasamentul cifrelor de afaceri din primele nouă luni ale acestui an, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de industria ospitalităţii şi de serviciile care se axează pe informatică.

Din acest punct de vedere, cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii cum sunt turismul (activitatea agenţiilor de turism, cu +44,2%, şi hoteluri-restaurante, cu +36,5%), comerţul online (+29,6%), serviciile IT (+24,3%) sau activităţile de birotică-secretariat pentru întreprinderi (+24,2%).

Interesant este domeniul hoteluri-restaurante, situat de regulă în partea de jos a clasamentului: acum, cifrele de afaceri sunt în topul creşterilor, foarte probabil datorită scoaterii la lumină a încasărilor din localuri, determinată de obligativitatea emiterii bonurilor fiscale.

Tot printre primele în clasamentul dinamicii vânzărilor se regăsesc sectoare în care capitalul străin are o prezenţă consistentă, cum ar fi fabricarea de ţigarete (+19,1%), leasingul (+19%), fabricarea de calculatoare (+6,2%) sau fabricarea de medicamente (+11,6%).

De menţionat că astfel de domenii sunt abordate în principal de companiile mari sau, cel puţin, mijlocii.

La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri, se regăsesc domeniile în care progresul tehnologic a fost mai puţin aplicat sau în care cererea a avut un declin.

Dintre acestea amintim extracţia cărbunelui (-42,6%, prima în topul scăderilor), cocseriile şi rafinăriile (-23,7%), extracţia de minereuri (-5,7%) sau extracţia de petrol şi gaze (-4,6%).

La limita supravieţuirii - cu o dinamică a afacerilor cuprinsă între +2% şi -2% în primul semestru - s-au situat industria metalurgică, producţia de îmbrăcăminte, construcţiile de locuinţe sau producţia de mobilă.

Exportatorii, printre cei mai câştigaţi

O altă caracteristică a topului nostru este aceea că pe plus au ieşit cel mai bine industriile orientate către export şi cele dominate de companiile multinaţionale, în timp ce minusurile se consemnează în domeniile bazate doar pe cererea internă.

Fabricarea produselor din tutun, spre exemplu (producţie în România cu destinaţia export), se menţine de câţiva ani în zona de vârf a clasamentului, consemnând un plus de peste 19% în primele nouă luni din 2015.

Din aceeaşi categorie mai fac parte serviciile de depozitare şi logistică (acestea având o puternică prezenţă a capitalului străin), fabricarea echipamentelor electrice (mereu în top la mărfurile exportate) şi, desigur, producţia de autovehicule rutiere.

Per ansamblu, din cele 60 de domenii în care INS monitorizează evoluţia cifrelor de afaceri, 43 au avut creşteri (cuprinse între +0,6% şi +44,2%) şi doar 17 au avut scăderi (cuprinse între -0,2% şi -42,6%).

Acesta este unul dintre cele mai bune rapoarte între plusurile şi minusurile cifrelor de afaceri (43 la 17) din 2011 - de când „Adevărul“ întocmeşte astfel de topuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările