Festivalul ”Theaterstock” de la Bacău vrea să fie cel mai important eveniment cultural al Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru în ”Furtuna” (TNB), unul dintre cele mai ample spectacole care se vor juca la Theaterstock     FOTO: Florin Ghioca
Ion Caramitru în ”Furtuna” (TNB), unul dintre cele mai ample spectacole care se vor juca la Theaterstock     FOTO: Florin Ghioca

În perioada 1‐16 august, la Bacău va avea loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului ”Theaterstock”. De o anvergură impresionantă, evenimentul se doreşte a fi din start unul dintre cele mai importante festivaluri de artele spectacolului din România şi cel mai mare eveniment cultural al Moldovei.

Festivalul este organizat de Teatrul Municipal “Bacovia”, sub directoratul Ancăi Sigartău, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bacau, cu sprijinul mai multor investitori. Timp de 16 zile, publicul va putea urmări 1600 artişti  în 138 de spectacole din 15 ţări: Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Cehia, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Rusia şi România.

Manifestările includ spectacole de teatru, dans, muzică, spectacole stradale, pictură 3D, spectacole – lectură, workshopuri, conferinţe,  lansări de carte şi o bursă de spectacole.

Ce înseamnă mai exact ”Theaterstock” şi de ce poate fi numit cel mai important eveniment dedicat artei spectacolului din Moldova? În cele 16 zile ale evenimentului vor fi implicaţi peste 1.600 de artişti din ţară şi din străinătate, în 138 de spectacole de teatru, vor avea loc 16 concerte, 7 conferinţe, iar la Bacău vor sosi 19 companii internaţionale, 10 ambasade şi institute culturale invitate, urmând ca activităţilor să le fie repartizate nu mai puţin de 23 de spaţii de spectacol, atât în interior cât şi în aer liber.

”Theaterstock” va avea zece secţiuni distincte:

1. Povestea noastră / Our story ‐ dedicată reperelor teatrale romaneşti; anul acesta este dedicat teatrelor naţionale;

2. Focus –  dedicată unui singur teatru: anul acesta Teatrul Bulandra din Bucureşti;

3. Teatre în mişcare – mari spectacole internaţionale;

4. Street Art Performance – 16 mari companii de stradă care vor anima oraşul pe întreg parcursul festivalului cu spectacole de masă, extrem de impactante vizual şi cu acces liber tuturor;

5. Independent – 54 de spectacole independente invitate;

6. RythmiCity ‐ concerte în aer,liber, spectacole de teatru‐dans şi o secţiune de world‐music care va grupa spectacole de muzica Fado, spectacole de flamenco, muzică africană, ritmuri asiatice;

7. Street Colours – desene şi picturi anamorfice 3D

8. Conferinţele Bacovia 

9. Teatru Radiofonic

10. Bursa de spectacole 

Printre participanţii primei ediţii a Theaterstock se numără: Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale” Bucureşti, Teatrul Bulandra Bucureşti, Teatrul Naţional "Marin Sorescu" Craiova, Teatrul Naţional Cluj,  Teatrul Maghiar de Stat  Cluj, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German de Stat Timişoara, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti, Teatrul ACT, Teatrul Metropolis, Teatrul Elisabeta.

image
“Festivalul îşi propune să devină un spaţiu al întâlnirii artistice şi al exprimării libere, un spaţiu care valorizează calitatea indiferent de zonă, un spaţiu care reuneşte zona teatrală de stat, cu segmentul independent şi iniţiativa privată, cu arta stradală şi muzica. Este un festival orientat către public, pe care ni‐l dorim  în număr  cât mai mare şi pe  care  îl aştept  cu drag, să ne bucurăm, suflet  lângă suflet, de minunatele spectacole găzduite de festival şi pe care cu siguranţă îl vom avea alături. Este un festival a cărui temă ‐ umbrelă de anul acesta este “We are one”, în ideea în care cred cu tărie că toţi, indiferent de zona  artistică  din  care  provenim sau  în  care  activăm, slujim frumosului şi suntem,  în  ultimă  instanţă, modelatori de suflete”, a declarat Anca Sigartău, directoarea Teatrului Municipal “Bacovia”, iniţiatoarea şi directoarea Festivalului Theaterstock. 

Biletele au fost puse în vânzare la Agenţia Teatrului Municipal “Bacovia”, deschisă zilnic în intervalele orare 9.00 – 14.00 şi 17.00 – 21.00 şi pe bilet.ro. În funcţie de spectacol, de spaţiul de joc şi de locul în sală, la evenimentele cu plată biletele variază între 10 şi 50 de lei.

Pentru a facilita accesul publicului la cât mai multe spectacole, Teatrul Municipal “Bacovia” a pus în vânzare şi mai multe tipuri de abonamente, la care se adaugă reducerea de 50 la sută pentru elevi, studenţi şi pensionari, cât şi oferta “Cumperi cinci bilete şi primeşti unul gratis.” 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite