De ieri,de azi: Joseph Losey şi Martin Jarvis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A debutat ca regizor de teatru în anii Marii Depresiuni, ceea ce explică de ce multe dintre spectacolele lui de atunci erau animate de un „marxism romantic“, după cum spunea chiar Joseph Losey.

Joseph Losey

Primul mare succes l-a avut în 1947, atunci când a regizat „Viaţa lui Galilei" împreună cu Bertolt Brecht. Pentru traducerea textului, Brecht a colaborat cu Charles Laughton, cel care avea să joace şi rolul principal în spectacolul lui Losey. În 1975, regizorul american a realizat şi un film după textul brechtian, care nu s-a bucurat însă de o receptare la fel de entuziastă.

În anii '50, Losey a fost nevoit să emigreze în Europa în urma presiunilor la care a fost supus de senatorul McCarthy. Odată cu stabilirea sa în Anglia, el a devenit din ce în ce mai cunoscut ca regizor de film. Colaborarea cu Harold Pinter, scenaristul filmelor „The Servant", „Accident" şi „The Go-Between", a marcat o schimbare majoră în cariera lui.

Martin Jarvis

Om de teatru prolific, Martin Jarvis a colaborat cu nume mari ale scenei britanice: Judi Dench, Diana Rigg, John Gielgud şi regizori ca Peter Hall sau Richard Eyre sunt doar câteva exemple în acest sens. Jarvis este şi autorul a două bestseller-uri: autobiografia „Acting Strangely" şi „Jeeves - The Diary of a Theatrical Adventure", o carte despre experienţa sa americană. Ca regizor şi producător de teatru radiofonic (împreună cu soţia lui a fondat Jarvis & Ayres Productions), Jarvis a montat atât texte ale clasicilor George Bernard Shaw şi Oscar Wilde, cât şi piese de Harold Pinter şi David Mamet.

„Cred că un actor are parte de mai multe dezamăgiri decât de succese, şi asta pentru că în meseria asta nu poţi fi niciodată mulţumit pe deplin. Întotdeauna vrei să obţii mai mult şi mereu crezi că există o altă cale de a-ţi face rolul", spunea Jarvis într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite