Procesul mareşalului Ion Antonescu - procesul unui trădător?!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la intalnirea lui Antonescu cu Hitler
Imagine de la intalnirea lui Antonescu cu Hitler

Procesul lotului Antonescu este desfăşurat într-un context istoric specific. Cu trupele sovietice prezente pe teritoriul României şi în plin proces de ascensiune a comuniştilor sprijiniţi de Moscova, Ion Antonescu este judecat pentru crime de război şi executat.

Ion Antonescu-trădător de patrie?

După 23 august 1944 începe procesul istoric care va duce la instaurarea regimului comunist în România. Arestat, mareşalul Ion Antonescu este predat sovieticilor, care timp de doi ani l-au supus la interogatorii foarte dure. În 1946 este adus înapoi în România pentru a i se intenta un proces.

Postura în care este adus Ion Antonescu în România este aceea a unui personaj considerat criminal de război, fiind judecat printre altele pentru trădare de patrie. Este evident faptul că în contextul intern al României procesul nu putea fi unul echitabil, mai ales datorită prezenţei trupelor sovietice pe teritoriul românesc.

Procesul lotului Antonescu se baza pe Legea nr. 312 din 12 aprilie 1945 pentru descoperirea şi sancţionarea celor vinovaţi de dezastrul ţării şi de crime de război. Legea prevedea că cei găsiţi vinovaţi de crime de război să fie condamnaţi la moarte sau la muncă silnică pe viaţă.

 Procese ale conducătorilor ţărilor învinse în război au avut loc şi în alte ţări. Tribunalul de la Nurnberg dinstingea între patru categorii de crime: conspiraţie, crimă împotriva păcii, crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Continuarea pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite