VIDEO Un dirijor pentru mileniul 3

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gustavo Dudamel
Gustavo Dudamel

Nu ştiu dacă ar exista o mai potrivită descriere a dirijorului venezuelean Gustavo Dudamel, despre care nu cred că se ştiu prea multe în România, dar care este o veritabilă vedetă a muzicii clasice la nivel global.

La 32 ani, Gustavo Dudamel a realizat ceea ce alţii nu reuşesc nici măcar într-o viaţă: este directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles, honorary conductor al Orchestrei Simfonice din Goteborg şi dirijează regulat cele mai mari orchestre ale lumii. În 2013, cea mai prestigioasă revistă americană despre muzică „Musical America” l-a numit „muzicianul anului 2013”. Are deja un premiu Grammy în palmares şi o colecţie cu numeroase discuri ce-i poartă semnătura, discuri apărute la una dintre cele mai importante case: Deutsche Grammophon.

Dar acestea nu spun totul despre Gustavo Dudamel: pentru că numai audiţia unui concert sau a unui disc al său relevă adevărata esenţă a personalităţii sale – pasiune, tinereţe, avânt, profesionalism şi o abordare mereu proaspătă a muzicii. Gustavo Dudamel s-a lansat în ţara sa natală, Venezuela, în cadrul proiectul El Sistema şi ca dirijor al Orchestrei de tineret Simon Bolivar a Venezuelei. Pentru cei care nu ştiu, El Sistema este un proiect educaţional care se adresează copiilor defavorizaţi din Venezuela, proiect ce-şi propune să le ofere o alternativă viabilă de viaţă prin învăţarea muzicii clasice, respectiv a unui instrument. Nu puţini sunt tinerii care au abandonat o viaţă plină de droguri şi bătăi de stradă în favoarea unei existenţe într-o orchestră, graţie acestui proiect absolut lăudabil. Cea mai importantă orchestră care reprezintă El Sistema este Orchestra Simon Bolivar, la pupitrul căreia s-a lansat Gustavo Dudamel şi cu care şi în prezent el colindă întreaga lume, în turnee ţinute cu casa închisă.

Cel mai nou disc semnat Gustavo Dudamel

Iată aşadar un fenomen: un venezulean de 32 ani care dirijează pe cele mari scene ale lumii şi care în 13 septembrie 2013 şi-a lansat cel mai nou disc, unul cu multiple semnificaţii. Pentru că este primul disc înregistrat de Dudamel alături de prestigioasa Orchestră a Filarmonicii din Berlin, cuprinde exclusiv lucrări de Richard Strauss (poemele simfonice Aşa grăit-a Zarathustra, Till Eulenspiegel şi Don Juan), ca o avanpremieră la anul 2014, când se vor împlini 150 de la naşterea compozitorului, şi de asemenea, este un disc prin care se sărbătoreşte parteneriatul vechi de 100 ani dintre Filarmonica din Berlin şi casa de discuri Deutsche Grammophon. Şi dacă numele lui Richard Strauss nu vă spune nimic, poate că filmul „Odiseea spaţială” a lui Stanley Kubrick vă spune mai multe: deschiderea poemului Aşa grăit-a Zarathustra este parte din această binecunoscută coloană sonoră.

Deci, sunt multe premise pentru a aprecia ca excepţional acest nou album Dudamel, iar presupunerile iniţiale se confirmă. Cele trei poeme simfonice straussiene au fost înregistrate live, într-un concert din debutul stagiunii 2012-2013, iar fiorul concertului live se simte. Orchestra sună majestuos, specific pentru filarmonica berlineză, însă cu o tuşă de prospeţime, culoare, tinereţe, aduse de Gustavo Dudamel. S-a vorbit şi despre faptul că Dudamel se arată a fi un Karajan al secolului XXI – referire la viziunile comune ale celor doi, Karajan fiind binecunoscut datorită posturii sale de dirijor principal al filarmonicii din Berlin, funcţie care l-a consacrat în memoria publică.

Un disc de neratat, ce poate fi ascultat în premieră românească luni, 18 noiembrie, de la ora 19, la Radio România Muzical (şi în reluare duminică, 24 noiembrie, ora 13.20). Un disc inclus şi în campania Radio România Muzical „Votează discul de muzică clasică al anului 2013”. În această campanie au fost incluse şi alte două discuri ale unor muzicieni pentru mileniul 3: violonista Janine Jansen şi pianistul Rafal Blechacz, despre care voi scrie în curând.

Discul Dudamel – Orchestra Filarmonicii din Berlin este disponibil în magazinele de specialitate din România (căutaţi-l în special la Librăriile Humanitas şi Cărtureşti) sau la www.getmusic.ro şi www.deutschegrammophon.com.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite