O radiografie fotografică a emoţiilor, cu Maria Obretin şi Florin Piersic Jr

O radiografie fotografică a emoţiilor, cu Maria Obretin şi Florin Piersic Jr

Fotografia de pe afişul de prezentare a proiectului „Pelicula“ FOTO Cătălina Flămînzeanu

În eseul fotografic „Pelicula“ al Cătălinei Flămînzeanu, actorii Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. trec prin toate stările de spirit ale unei poveşti de dragoste, adresându-se, astfel, fiecărui privitor care a iubit măcar o dată-n viaţă. Cele 16 fotografii vor îmbrăca pereţii de la Godot Cafe-Teatru şi vor fi vernisate pe 21 noiembrie, în prezenţa celor doi actori protagonişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joia viitoare, de la 18.00, fotografiile proiectului „Pelicula“ vor fi expuse în format maxi la Godot, unde vor sta până pe 7 decembrie. Vizitatorii vor vedea în acele fotografii alb-negru emoţii diverse – vor avea în faţa ochilor un Florin Piersic Jr. supărat, introspectiv, vulnerabil, copilăros, dur – stări de spirit pe care le experimentează o persoană, bărbat sau femeie, atunci când este implicată într-o relaţie de cuplu. 
 
Acest proiect a avut-o la început în centrul atenţiei numai pe actriţa Maria Obretin, pe care Cătălina a remarcat-o în spectacolul „Noi 4“. Pentru ca tabloul să fie complet şi echilibrat, fotografa a hotărât să-i alăture un partener. „În «Noi 4», Maria Obretin plânge fără oprire timp de o oră şi ceva! Mi-a plăcut foarte mult cum a jucat atunci şi mi-am spus că ea va face parte din următorul meu proiect fotografic. Apoi am spus că acest film, care va surprinde diferite stări ale aceleiaşi persoane, nu va fi complet dacă nu va avea şi un personaj masculin. Cel mai potrivit pentru Maria Obretin, în filmul meu imaginar, a fost Florin Piersic Jr.“, povesteşte Cătălina Flămînzeanu, fotografă din Râmnicu Vâlcea care s-a afirmat la Bucureşti cu expoziţia „FotografIE cu IE“, în luna iunie. 
 
„Pelicula“ nu este o poveste în adevăratul sens al cuvântului – nu are intrigă, desfăşurare a acţiunii şi deznodământ, dar are emoţii bine închegate în expresivitatea facială a celor doi actori. „Dorinţa mea a fost ca aceste fotografii să construiască o poveste pe care fiecare să şi-o poată imagina, să se poată regăsi într-una din acele stări“, spune fotografa. 
 
Actorul Florin Piersic Jr. FOTO Cătălina Flămîzeanu
 
„Mă gândeam că o să fie foarte uşor, ei fiind actori, însă la început nu a fost chiar aşa“, recunoaşte Cătălina. „Cred că şi starea mea de fericire de atunci a ajutat ca povestea asta să fie spusă într-un mod mai relaxat şi să transmită o emoţie naturală“, apreciază fotografa. 
 
Fizionomia reuşeşte să transmită cel mai bine o calitate a unui om, dacă îl surprinzi în momentele-cheie.
 
Cătălina Flămînzeanu, fotograf
 
 
Cătălina Flămînzeanu este o împătimită a fotografiei de portret. „Fizionomia reuşeşte să transmită cel mai bine o calitate a unui om, dacă îl surprinzi în momentele-cheie. Totuşi, nu cred că reuşeşti printr-o singură fotografie să surprinzi esenţa. Oamenii au mai multe stări. Printr-un portret transmit totodată şi viziunea mea, ca fotograf, sunt şi eu implicată în asta“, explică fotografa. 
 
Maria Obretin: „Am fost mai obosită ca după o piesă de teatru“
 
Cum s-a văzut însă acest proiect prin ochii Mariei Obretin? „În fotografie, fiecare milimetru din tine pare să exprime ceva şi trebuie să fii atent, să-ţi controlezi fiecare părticică din corp şi să pari relaxat totuşi. După şedinţa foto am fost mai obosită decât după o piesă de teatru. Cel mai greu e să mă ţii nemişcată!“, mărturiseşte actriţa. 
 
Ochi care râd sau plâng? Portret al Mariei Obretin FOTO Cătălina Flămînzeanu
 
„Fotografia este o pauză din viaţa ta, o suspendare şi pentru ca ea să fie interesantă, trebuie să existe acolo ceva esenţial, care să-l facă pe privitor să simtă viaţa personajului, istoria lui, trecutul sau ceea ce urmează să facă. La teatru ai mai multe mijloace – energia ta, cuvântul, mişcarea, felul în care respiri sau vorbeşti, sunt toate armele tale. O fotografie este o mică fracţiune dintr-o existenţă întreagă şi responsabilitatea este mare. Ceva din fiinţa ta profundă trebuie să-l facă pe privitor să se oprească, să-şi schimbe un gând. 
 
Am râs mult, ne-am distrat, avem multe fotografii de nearătat. 
Maria Obretin, actriţă
 
„Tot spectacolul este în tine, iar cel din faţa ta, fotograful, te invadează delicat şi te surprinde aşa cum tu nu ştiai că poţi să fii. Îi spuneam Cătălinei la multe fotografii «Eu nu m-am văzut niciodată aşa», «Asta sunt eu???» sau «De m-aş vedea cu ochii tăi». Şi ea râdea de mine. E un om foarte sensibil şi atent, te taxează imediat dacă eşti pe câmpii. Pentru mine e importantă comunicarea, relaxarea, sinceritatea, căldura, respectul“, completează Maria Obretin. Cât despre colaborarea cu Florin Piersic Jr., actriţa îl caracterizează ca fiind „un partener atent, relaxat, pretenţios, inventiv, o prezenţă puternică, ce te responsabilizează“. 
 
Pentru Maria Obretin, proiectul „Pelicula“ are o concluzie grăitoare de la sine: „Am râs mult, ne-am distrat, avem multe fotografii de nearătat“. 
 
Cătălina Flămînzeanu (34 de ani) a avut prima expoziţie personală pe 23 iunie 2013, numită „FotografIE cu IE“, unde a surprins mai multe personalităţi feminine din sfera culturii şi a artelor purtând bluza tradiţională românească, printre care Coca Bloss, Anca Sigartău, Lia Bugnar, Ilinca Manolache, Chris Simion. Lucrările au fost expuse la Clubul Ţăranului până pe 7 iulie. 
 
Pe 7 decembrie, în ultima zi de expunere a fotografiilor din proiectul „Pelicula“, la Godot se va pune în scenă, în premieră, o nouă piesă de teatru a lui Florin Piersic Jr. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările