Industria culturală, al treilea angajator din Uniunea Europeană

Industria culturală, al treilea angajator din Uniunea Europeană

Angajatorii din Uniunea Europeană caută oameni în industria culturală

Industriile culturale europene au generat o cifră de afaceri de 535,9 miliarde de euro în 2012 şi au împreună 7,1 milioane de angajaţi, fapt care face din acest sector de activitate al treilea angajator din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu realizat de cabinetul Ernst & Young.

Aproximativ 19,1% din totalul acestor locuri de muncă sunt ocupate de persoane în vârstă de până la 30 de ani, precizează autorii acestui studiu, comandat de GESAC (Groupement européen des sociétés d'auteurs et de compositeurs) şi de 18 parteneri din universul cultural şi mass-media, informează AFP.

Ca angajator, industria culturală europeană este devansată doar de industria hotelurilor şi restaurantelor (7,3 milioane de angajaţi) şi industria de construcţii (15,3 milioane de angajaţi).

Industriile culturale "grupează de două ori mai multe locuri de muncă decât industria automobilului, iar sectorul artelor vizuale deţine el singur mai multe locuri de muncă decât telecomunicaţiile", a precizat EY într-un comunicat.

Industriile culturale europene "sunt ancorate în domeniul digital", a adăugat cabinetul EY, subliniind că "70% din timpul mediu petrecut de europeni pe o tabletă este consacrat consumului de bunuri culturale".

Între 2001 şi 2011, veniturile provenind din segmentul digital au generat în UE venituri suplimentare de peste 30 de miliarde de euro.

Cabinetul EY notează, de asemenea, că în cele 28 de ţări din Uniunea Europeană se află "şapte dintre cele mai mari edituri din lume, cinci din principalele 10 festivaluri, liderul mondial din sectorul muzical şi două dintre principalele companii din sectorul publicităţii".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările