„Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, prezentat la Bucureşti

„Fading Borders”, proiectul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneţia, prezentat la Bucureşti

Foto Laurian Ghiniţoiu

Proiectul „Fading Borders”, care a reprezentat România la cea de-a şaptesprezecea ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - la Biennale di Venezia, ce s-a încheiat pe 21 noiembrie, va fi expus între 10 decembrie şi 13 februarie în clădirea Tandem din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tema lansată de curatorul Hashim Sarkis pentru cea de-a 17-a ediţie a Bienalei a fost „How will we live together?”(„Cum vom trăi împreună?“), iar echipa României a ales să abordeze  relatia dintre fenomenul migraţiei, arhitectură şi oraş.
 
Conform ultimelor statistici realizate de OECD, peste patru milioane de români trăiesc în afara ţării. Numai în cursul anului 2020 au emigrat 192.631 de români, potrivit INS, fenomenul de emigrare continuând să fie cea de-a doua cauză principală de reducere a populaţiei ţării.
 
„Anul acesta, Bienala din Veneţia a avut aproximativ 300.000 de vizitatori, aşadar ne bucurăm enorm că am avut ocazia să aducem în lumină fenomenul migraţiei cu care ne confruntăm la nivel global, dar şi felul în care îşi pune amprenta asupra noastră ca ţară. Putem spune că «Fading Borders» este un proiect polivalent, care expune fenomene complexe precum migraţia, relaţiile interumane şi efectele economice ale acestora, toate văzute prin lentila arhitecturii. Este o abordare multidisciplinară care stă la baza Expoziţiei Internaţionale din Veneţia şi pe care suntem entuziasmaţi să o prezentăm şi publicului român. De asemenea, suntem recunoscători partenerilor noştri UniCredit Bank şi Forte Partners, pentru că au făcut posibilă aducerea Fading Borders în Bucureşti”, declară arh. Irina Meliţă.
 
Plecând de la modul în care fenomenul migraţiei va avea impact asupra viitoarelor forme de locuire, echipa de arhitecţi din biroul de arhitectură Poster a conceput proiectul curatorial „Fading Borders”. Acesta documentează realitatea migraţiei cu ajutorul a două proiecte de cercetare complementare, „PLECAT“ şi „Shrinking Cities in Romania“ („Oraşe româneşti în declin“). Acestea abordează problema migraţiei excesive din două puncte de vedere diferite.
 
Foto: Laurian Ghiniţoiu
 
„PLECAT”, proiectul jurnalistic realizat de echipa Teleleu (Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ), priveşte către emigranţii români şi fenomenul complex de convieţuire a acestora în cadrul diferitelor comunităţi locale din Europa. Sunt documentate dificultăţile, pe de-o parte şi, pe de altă parte, oportunităţile ivite odată cu plecarea din ţară sau episoade despre noua viaţă şi comunitatea pe care aceştia o construiesc în afara graniţelor ţării.
 
„Shrinking Cities in Romania” („Oraşe româneşti în declin”) este o cercetare a echipei IdeilaGRAM, aflată încă în desfăşurare. Proiectul a luat naştere ca urmare a unei cercetări începute în anul 2009 asupra declinului şi contracţiei oraşelor româneşti, privite ca fenomen de amploare, dar şi drept forţă motrică a modernizării şi inovaţiei. Mici oraşe turistice, oraşe mari şi mici industriale, oraşe agricole, vechi oraşe istorice sau porturi de la Dunăre se confruntă cu diverse forme de declin: socio-cultural, economic, fizic sau demografic.
 
Proiectul „Fading Borders” va putea fi observat la parterul clădirii Tandem din Bucureşti, între 10 decembrie şi 13 februarie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.
 
Cea de-a şaptesprezecea ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură din cadrul Bienalei de la Veneţia s-a încheiat pe 21 noiembrie, cu un număr total de 289.600 de vizitatori, plus 6.000 de jurnalişti internaţionali care au participat la cele două zile de avanpremieră. Tineri cu vârsta sub 26 de ani au reprezentat 32% din totalul participanţilor. În cadrul expoziţiei au participat 114 arhitecţi din 63 de ţări, România având două spaţii expoziţionale - unul în Pavilionul din Giardini della Biennale, pe care îl deţine încă din 1938 şi în cadrul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.
 
Citeşte şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările