Lecţie de istorie predată cu ajutorul laserelor, de 1 decembrie, în fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti | VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lumini de craciun db

Târgoviştenii au avut parte de un spectacol cu lasere, de Ziua Naţională a României. Mii de oameni au asistat la jocul de lumini, care i-a ţinut cu sufletul la gură. Cu această ocazie, cei mici au putut afla şi câteva nume de domnitori celebri care au trcut prin fosta Cetate de Scaun a Ţării Româneşti.

Spectacolul de lasere şi lumini a durat mai bine de 10 minute, timp în care târgoviştenii au imortalizat momentul cu telefoanele. 

Au fost proiectate mesaje de „La mulţi Ani” pentru toţi românii, pe clădirea Mondial din centrul oraşului, dar au fost trecuţi în revistă şi câţiva dintre cei mai importanţi domnitori ai fostei Cetăţi de Scaun, cum ar fi Vlad Ţepeş sau Constantin Brâncoveanu. 

Ieri seara au fost aprinse şi luminile de Crăciun şi bradul.

   

Mesajul primarul Cristian Stan, de 1 Decembrie: 

„Între entuziasmul specific sărbătorii şi încărcătura momentului de glorie de acum 103 ani, s-a strecurat şi un pic de sentimentalism al amăgirilor cotidiene. Oglinda faptelor petrecute atunci ne lasă, câteodată, indiferenţi. Iar de la indiferenţă la ignoranţă mai e doar puţin.

Dacă ar fi după mine, aş spune non-stop copiilor din şcolile româneşti: luaţi aminte la 1 Decembrie 1918 şi la oamenii acelei clipe! Ce s-a întâmplat atunci, dincolo de fapta istorică propriu-zisă, e o culme a românismului.

lumini de craciun db
lumini de craciun db

Luaţi-vă modele din acei oameni, care, deşi aveau interese diferite şi orgolii uriaşe, au avut curajul să le abandoneze pentru un scop comun, pe care aproape nimeni din afara ţării nu paria: o ţară fără graniţe interioare, unită, mare şi puternică. Ce moment incredibil a fost! Ce ispravă unică şi irepetabilă în epocă!

De aceea spun că faptele de atunci par, cumva, extrem de îndepărtate, nu prin timp, ci prin comportamente. Am uitat să fim mari, poate şi pentru că am uitat să facem lucruri mari.

Iar de provocări nu ducem lipsă şi cred că ar trebui ca, în faţa lor, să nu ne mai lamentăm şi să le considerăm oportunităţi. Ce s-a întâmplat şi se întâmplă, încă, în jurul nostru, în lumea întreagă, e un punct de cotitură care ne scoate la iveală atuurile sau vulnerabilităţile.

lumini de craciun db
lumini de craciun db

O criză (de orice fel ar fi ea) poate fi depăşită şi aducând la suprafaţă resorturi umane care înnobilează: sacrificiu pentru cei de lângă noi, responabilitate, dragoste, curaj, generozitate.

Am fost provocaţi să exersăm aceste calităţi în ultimii 2 ani. Dacă le-am adapta în orice zi, în orice vreme, dincolo de crize, de viruşi, de guverne?! N-ar fi o schimbare? N-am fi mai aproape de oamenii de la 1918?

Eu cred că da şi, de fapt, aceasta este lecţia pe care 1 Decembrie ne-o predă peste timp.

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, români!

La mulţi ani, târgovişteni de pretutindeni! ” 

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite