
Scenograful Dragoş Buhagiar este noul preşedinte al UNITER
Dragoş Buhagiar, scenograf de teatru şi film, este noul preşedinte al UNITER. Acesta a fost ales în urma votului unanim al Adunării Generale a Uniunii Teatrale din România.
Dragoş Buhagiar, scenograf de teatru şi film, este noul preşedinte al UNITER. Acesta a fost ales în urma votului unanim al Adunării Generale a Uniunii Teatrale din România.
Pentru Ada Galeş, arta este atât o moştenire de familie, cât şi o pasiune descoperită în timp, însă până a ajunge o parte indispensabilă a vieţii ei, teatrul a trecut-o prin multe încercări de foc.
Ion Caramitru a fost Prospero în "Furtuna" de Shakespeare, Luchian în filmul cu acelaşi nume de Nicolae Mărgineanu, Count Fontana în "Amen" de Costa Gavras, Radu Comşa în "Întunecare" de Alexandru Tatos şi Socrate în "Declaraţie de dragoste". A fost directorul Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedintele Uniunii Teatrale din România, ministru al Culturii între 1996 şi 2000, şi unul dintre cei mai mari actori ai generaţiei sale.
“O lume în mişcare. În momentul în care lumea se clatină nu putem vorbi decât de mişcare. Mişcarea dansată ne recuperează şi ne desprinde de podea. Este superb pentru că, astfel, putem trece HOP-ul”, a afirmat aseară, în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a Galei Tânărului Actor, directorul artistic, Gigi Căciuleanu.
Dacă e să o iau pe argumente, răspunsul la întrebare este "da". Dacă e să pun totul la rece, răspunsul este "nu". De ce o fac totuşi?
Ileana Ploscaru, doamna teatrului constănţean, a trăit toată viaţa pe scenă – iar în cei peste 70 de ani de activitate a dăruit puţin din inima ei fiecărui rol. Acum, la 90 de ani, îşi doreşte un Teatru Naţional pentru oraşul care a adoptat-o, dar, în special, să mai joace un ultim rol.
Ileana Ploscaru, în vârstă de 90 de ani, a fost premiată de UNITER pentru întreaga activitate artistică. Premiul a fost ridicat de Erwin Şimşensohn, directorul Teatrului de Stat Constanţa.
Actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu l-a taxat dur pe Răzvan Vicoveanu, actorul care şi-a început discursul rostit cu ocazia câştigării premiul UNITER pentru cel mai bun actor într-un rol principal, cu: „Bravo, c...”.
La doar 25 de ani, Ada Dumitru, actriţă a Teatrului Alexandru Davila din Piteşti, este considerată una dintre cele mai talentate tinere actriţe din Europa de Est. A debutat la 15 ani într-un spectacol de Mihai Mălăimare, este pregătită de celebra Susan Batson, profesoara de actorie a lui Nicole Kidman, şi are rol principal într-un serial poliţist alături de James Marshall, unul dintre starurile din Twin Peaks.
Scenograful Constantin Ciubotariu, cu peste trei decenii de experienţă în realizarea de costume şi decoruri pentru spectacole de teatru, povesteşte cum a trecut peste dificultăţile din facultate şi de la începutul carierei, dar şi despre spiritul său vizionar de a integra în scenografie elementele de tehnologie.
Artistul Andrei Cozlac vorbeşte despre însemnătatea proiecţiilor video în spectacolele de teatru, dar şi despre dificultăţile pe care le au actorii în a relaţiona pe scenă cu astfel de instalaţii moderne.
Scena Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) s-a dovedit a fi, luni seară, tribuna pentru câteva discursuri-manifest ale câtorva dintre premianţi. Regizorul Eugen Jebelean, actriţa Mihaela Drăgan şi Ion Caramitru, preşedintele UNITER, au vorbit despre importanţa teatrului independent, despre libertăţi civile, dar şi despre problemele cu care se confruntă actorii şi actriţele de etnie romă în România.
Actriţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, Puşa Darie şi artistul video Andrei Cozlac, ambii ieşeni, se numără printre câştigătorii ediţiei din acest an a Galei Premiilor UNITER.
O Gală a Premiilor UNITER în Craiova înseamnă o triplă sărbătoare: 30 de ani de la înfiinţarea UNITER, 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean „Marin Sorescu” şi bucuria revederii cu artişti după şase luni de aşteptare.
Din cauza situaţiei excepţionale pe care o traversează în această perioadă toate sectoarele societăţii, Uniunea Teatrală din România a fost nevoită să reconsidere organizarea Galei Premiilor UNITER 2020. Iniţial, Gala trebuia să aibă loc în data de 11 mai la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea teatrului craiovean.
„Hai să vorbim despre viaţă”, de Ana Sorina Corneanu, a fost desemnată de UNITER cea mai bună piesă românească a anului 2019. Au mai fost nominalizate piese de Cătălina Florina Florescu, Stela Giurgeanu, Olga Delia Mateescu.
Cu aproape o lună înainte de ziua mondială a teatrului Uniunea teatrală din România sărbătoreşte 30 de ani de la înfiinţare. Cei care am fost contemporani cu evenimentul ne amintim ziua şi locul unde plini de speranţe şi entuziasm ne-am adunat să punem temelie unei structuri de breaslă care să ne recomande în conclavul creatorilor , ANUC-ul de mai târziu, adică Alianaţa Naţională a Uniunii de Creatorilor.
Marina Constantinescu a anunţat, miercuri, selecţia naţională a spectacolelor din FNT 2019 şi a prezentat noua imagine a festivalului. Radu Afrim, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija au cele mai multe spectacole selecţionate în FNT.
Precum „50 de secunde”, scrierea târgumureşeanului Daniel Oltean care şi-a adjudecat la ediţia anterioară premiul concursului anual de dramaturgie organizat de UNITER, şi „Matilda şi groparii”, creaţie a Stelei Giurgeanu, câştigătoare a concursului „Piesa anului 2018”, îşi organizează acţiunea dramatică în jurul unei/unor crime.
„Nu mai sunt destui bani la cultură” – acesta a fost refrenul piesei de protest interpretată, aseară, pe scena Galei Uniter din Cluj de actorii echipei Reactor. Aceştia au criticat decizia Ministerului Culturii de a reduce cu 30% bugetul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, dar şi faptul că Primăria Cluj-Napoca a alocat un buget insuficient pentru teatrul independent.
Spectacolul Galei Premiilor UNITER 2019 are loc luni seară, 13 mai, cu începere de la ora 22.00 în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi va fi transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming pe www.uniter.ro şi www.tvr.ro, şi va fi preluat de pagina de Facebook UNITER.
În luna mai, în Iaşi debutează un nou festival de teatru, Festivalul Teatrelor Independente (FIT). Spectacolele se vor juca atât în aer liber, cât şi în locaţii neconvenţionale şi în sălile Ateneului din Iaşi.
Gala Premiilor UNITER străbate anul acesta 444 km şi ajunge la Cluj-Napoca. Un oraş tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei treatrale, în care va fi prezentat teatrul românesc de azi. În 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric şi cultural deosebit – 100 de ani de la naşterea Teatrului Naţional Cluj-Napoca.
Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2018”, compus din criticii Marina Constantinescu, Dan C. Mihăilescu şi Marian Popescu, a decis câştigătorul de anul acesta. Piesa „Matilda şi groparii” de Stela Giurgeanu va fi premiată în cadrul Galei Premiilor Uniter ce se va desfăşura la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, pe 13 mai.
Dintr-un buget de venturi de 1,25 de miliarde de lei, care va fi votat astăzi, Primăria Cluj-Napoca alocă 22 de milioane de lei pentru cultură şi sport. Oradea, pe de altă parte, care are cu circa 100.000 de locuitori mai puţin, a depăşit capitala Ardealului la venituri – 1,36 de miliarde de lei. Ilie Bolojan a decis alocarea a 13,8 milioane de lei pentru sport şi cultură.
Silvia Ghelan, „Doamna Teatrului Naţional din Cluj”, actriţa care a slujit teatrul mai bine de 50 de ani, s-a stins din viaţă. În 1999, UNITER i-a acordat Premiul pentru întreaga activitate.
Spectacolul Pescăruşul regizat de Andrei Şerban, pus în scenă la Unteatru, are cinci nominalizări la premiile UNITER, la categoriile Cel mai bun spectacol, Cea mai bună actriţă în rol principal - Claudia Ieremia, Cel mai bun actor în rol principal Emilian Oprea, Cea mai bună actriţă în rol secundar - Sabrina Iaşchievici, Cel mai bun actor în rol secundar- Ionuţ Vişan.
Actriţa Eugenia Bosânceanu, cunoscută din filme precum "Sieranevada", de Cristi Puiu, şi "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, a murit la vârsta de 93 de ani în Ajun de Crăciun, a anunţat UNITER.
Invitat şi anul acesta să îşi asume oficiile de amfitrion, actorul Dragoş Muscalu a avut grijă să sublinieze, şi nu o dată, că ajunsă la a XXI a ediţie, „Gala Hop“, organizată de UNITER, a atins, incontestabil, ceea ce oriunde în lume, indiferent de legislaţie, se socoteşte a fi vârsta majoratului.
"Sunt profund şocat de ceea ce s-a întâmplat vineri 10 August în faţa Guvernului României", declară Ion Caramitru, într-un mesaj transmis de UNITER.