Duminică, 6 Iulie 2025
Home
Știri interne
Știri locale
Știri externe
Politică
Economie
Sport
Stil de viață
Showbiz
Opinii
Video
Adevărul de weekend
Anunțuri în ziar
Ultimele știri ⏱️
Război în Ucraina
Război în Israel
Istoria zilei
svabi - ultimele știri
Înţelegerea secretă între şvabi şi români, din 1919. „Ar putea duce la reinterpretarea istoriei“
Partidul Popular al Şvabilor din Banat se pare că avea o înţelegere secretă cu reprezentanţii Partidului Naţional Român pentru alegerile electorale din 1919.
Timişoara
27 oct. 2019
FOTO Bulgăruş, satul pierdut al şvabilor. Germanii s-au întors să sărbătorească 250 de ani de la începutul colonizării
Vechii locuitori ai Bulgăruşului (Bogarosch), un sat aparţinător comunei Lenauheim, s-au întors în Banat pentru a sărbători 250 de la ani de la colonizarea satului.
Timişoara
23 iun. 2019
FOTO Biserica romano-catolică din Dudeştii Noi îşi recapătă strălucirea. Muzeu în amintirea şavabilor care au întemeiat comuna
Primăria din Dudeştii Noi şi Episcopia Romano-Catolică din Timişoara beneficiază de o finanţare de aproape 1,5 milion de euro, din fonduri europene, pentru reabilitarea Bisericii Catolice din localitate.
Timişoara
14 mai 2019
Cum se face supa nemţească din cârnaţi. Ingredientele care-i dau gustul special
Bucătarul Uica Mihai are o reţetă veche de supă din cârnaţi, aflată de la etnicii germani care au trăit la poalele Munţilor Semenic.
Reşiţa
17 apr. 2019
Oraşul din România care serbează pe 10 aprilie doar 95 de ani de la Marea Unire. Cum se explică paradoxul Jimboliei
În 10 aprilie 2019, se împlinesc 95 de ani de când oraşul Jimbolia (din judeţul Timiş) a trecut sub administraţie românească.
Timişoara
10 apr. 2019
Omul care poate determina cu exactitate arborele genealogic al vechilor locuitori din Banat
Dintr-o inedită pasiune pentru descoperirea filiaţiilor familiilor, în special cea a şvabilor, dar nu numai, s-a născut o asociaţie care oferă date cu totul aparte.
Timişoara
30 mai 2018
Ce este ghirbusul şi cum se prepară. Reţetă din bucătăria şvabilor din Banatul de Munte
Uica Mihai, bucătarul bănăţean născut la Reşiţa, a adunat de prin zona Banatului de Munte, de la şvabii care au trăit acolo în trecut, mai multe reţete.
Reşiţa
27 mai 2018
Bătaia cu ouă crude, un obicei şvăbesc vechi de 300 de ani
Obiceiul se păstrează în a doua zi de după Paştele catolic, în comunităţile de şvabi din Satu Mare. Tinerii aruncă câte un ou din grămadă în faţă, unul în spate, unul în sus şi unul în lateral, iar cei de pe margine trebuie să fie atenţi să nu fie ni...
Satu Mare
03 apr. 2018
Un istoric a alcătuit lista vechilor nume ale localităţilor bănăţene în care trăiau şvabii. Cine îşi mai aminteşte de Hatzfeld, Wolfsberg sau Deutschbentschek
Istoricul reşiţean Mircea Rusnac reaminteşte pe blogul său, Istoria Banatului, denumirile uitate ale unor localităţi care în trecut au fost locuite şi multe dintre ele întemeiate de locuitorii de origine germană, denumiţi şvabi, nume impropriu după c...
Reşiţa
15 mart. 2018
Şvabii au revenit în patria lor restrânsă, „Banaterland”. 250 de ani de la întemeierea satelor Lenauheim şi Iecea Mare FOTO
Întâlnirea Şvabilor Bănăţeni din acest an a avut loc la Timişoara. Aproximativ 300 de persoane au participat la evenimentele din capitala Banatului.
Timişoara
12 iun. 2017
Cum se prepară exoticul Apfelkuchle - reţetă de la şvabii bănăţeni. Este un desert delicios din mere puţin cunoscut
Mere în pijama este variana din Banat a unei reţete rămasă de şvabii bănăţeni - Apfelkuhle sau apfel im schlafrock....
Reşiţa
30 ian. 2017
Şvabii bănăţeni continuă să scrie istorie. "Patria părinţilor şi bunicilor rămâne moştenire generaţiilor următoare"
Timp de două zile, la Ulm (Germania), a avut loc tradiţionala întâlnire a şvabilor bănăţeni. Pentru prima dată în istorie, la eveniment a participat şi un premier, în persoana lui Dacian Cioloş.
Timişoara
17 mai 2016
Capitala Banatului s-a mutat la Ulm. Peste 4.000 de şvabi bănăţeni s-au reunit în Germania FOTO
Ulm este locul de unde, în urmă cu 300 de ani, au plecat spre Banat primii colonişti germani, care au reuşit să facă dintr-un ţinut sterp, nepretenos, mlăştinos, o zonă înfloritoare.
Timişoara
16 mai 2016
Dacian Cioloş, la întâlnirea şvabilor de la Ulm: „Avem nevoie de făcut treabă nemţească nu doar în Banat, ci şi în alte părţi din ţară. Aşa că sunteţi bineveniţi”
Dacian Cioloş, primul ministru al României, a participat la întâlnirea şvabilor bănăţeni de la Ulm (Germania). Acesta a fost însoţit şi de Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania.
Timişoara
15 mai 2016
Comuna din România cu cea mai mare densitate de crame pe cap de locuitor. Primarul: „Suntem unici în Europa“
O comună din judeţul Satu Mare se laudă cu un număr impresionant de mare de crame. Tradiţia cultivării strugurilor este atestată în localitate de mai bine de 1.000 de ani.
Satu Mare
24 sept. 2015
FOTO 250 de ani de când germanii au întemeiat Biledul, una dintre cele mai bogate comune din Timiş
Comuna Biled din judeţul Timiş, aflată la 27 de kilometri de Timişoara, sărbătoreşte 250 de ani de la înfiinţare. A fost inaugurat muzeul germanilor bilezeni.
Timişoara
30 aug. 2015
Diferenţele dintre saşi şi şvabi. Etnicii germani au ajuns pe teritoriul actual al României la diferenţă de cinci secole unii de alţii şi vorbesc dialecte diferite
Perioadele de timp diferite în care au ajuns pe actualul teritoriu al României, religia, dar şi dialectul vorbit sunt doar câteva din aspectele care îi diferenţiază pe saşi şi pe şvabi, şi unii, şi alţii membri ai comunităţii de etnici germani din ţa...
Sibiu
18 aug. 2015
Cum au întemeiat muncitorii forestieri austrieci un sat în judeţul Caraş-Severin. În localitate este păstrată o bucăţică din Sfânta Cruce a lui Isus Hristos
Comuna Văliug, din Caraş-Severin, are o istorie bogată adusă de coloniştii din Austria. Pe vremuri, locuitorii ei nu înţelegeau limba vorbită de cei din satele vecine.
Timişoara
08 aug. 2015
Straupata, secretele unei reţete vechi de sute de ani redescoperite de şvabi
Urmaşii şvabilor dintr-o comună din judeţul Satu Mare se încăpăţânează să păstreze tradiţiile şi obiceiurile străbunicilor. O reţetă veche de 300 de ani este readusă în actualitate de Lucia Bekes, care din pasiunea ei pentru bucătăria şvăbească, reuş...
Satu Mare
01 aug. 2015
Implicarea unui fost ministru de externe în problema şvabilor din Banat, în 1990. „Cei care rămân vor fi ajutaţi să trăiască aici cât mai bine de Guvernul german“
Hans-Dietrich Genscher, fostul ministru de externe al R.F. Germania, a sosit la Timişoara, la scurt timp după Revoluţie. Demnitarul german a venit în capitala Banatului în data de 16 ianuarie 1990.
Timişoara
26 iul. 2015
Saga unei familii de şvabi din Săcălaz: vânduţi de Ceauşescu, şi-au răscumpărat casa după 20 de ani, când fiica lor a venit să studieze în România
Destin. Christine (57 de ani) şi Ewald Neu (59 de ani) au părăsit România în 1982, cu destinaţia Germania, însă o parte din inima lor a rămas în Săcălaz, judeţul Timiş, locul unde s-au născut şi au copilărit. După zeci de ani de la plecarea lor, fiic...
Timişoara
04 iul. 2015
Grozăviile coloniştilor români în satele şvăbeşti din Banat: „Casele germanilor erau jefuite sistematic, iar autorităţile nu luau nicio măsură”
În rubrica de astăzi de „Călători în timp”, de la Radio Timişoara, Sergiu Galiş a vorbit despre coloniştii români care au fost aduşi în Banat după 1945.
Timişoara
29 iun. 2015
Episcopul Martin Roos, către şvabii bănăţeni emigraţi: „Faceti-vă din străinătate o patrie, dar niciodată nu vă transformaţi patria în străinătate”
Martin Roos, episcopul romano-catolic de Timişoara, a fost aproape de germanii care au venit în urbea de pe Bega pentru a sărbători „Zilele Germanilor din Banat”.
Timişoara
01 iun. 2015
FOTO Germanii au readus la Timişoara o tradiţie seculară pe cale de dispariţie în România. Piaţa Libertăţii a fost ocupată de şvabii bănăţeni
Sute de germani veniţi în special din regiunile Baden-Württemberg şi Bavaria, au participat la tradiţionala paradă a şvabilor bănăţeni, în cardul „Zilelor Germanilor din Banat”.
Timişoara
31 mai 2015
FOTO Mare sărbătoare şvăbească la Săcălaz. 250 de ani de la colonizarea localităţii cu germani. "Tinerii nu ştiu româneşte dar sunt fascinaţi de Banat"
Peste 300 de şvabi din Germania au venit cu autocare şi cu maşini mici la sărăbătoarea de la Săcălaz, prilejuită de aniversarea a 250 de ani de la colonizarea comunei cu germani.
Timişoara
29 mai 2015
Obicei de alungare a iernii: Funka. Şvabii din Ardud aprind focuri pentru a speria spiritele rele şi pentru a grăbi venirea primăverii
În fiecare an, la mijlocul lunii februarie, şvabii din Ardud aprind focurile la hotarele localităţii pentru a alunga iarna şi spiritele rele şi pentru a grăbi venirea primăverii. Funka este un obicei străvechi al comunităţii şvăbeşti, interzis în per...
Satu Mare
17 feb. 2015
Şcoala din Sântana primeşte numele câştigătorului Premiului Nobel pentru Chimie în 2014: Stefan W. Hell
Conducerea şcolii cu clasele I-VIII din localitatea Sântana (judeţul Arad) a decis să bozete şcoala după numele lui Stefan Walter Hell, câştigătorul premiului Nobel la chimie, în 2014.
Timişoara
17 feb. 2015
Renumitul scriitor Adam Müller-Guttenbrunn, despre români: „E cunoscută lipsa de dorinţă şi aversiune faţă de muncă a acestui popor”
Adam Müller-Guttenbrunn, scriitor, romancier şi om de cultură, s-a născut în Banat, la Zăbrani, în 1852. Scriitorul exaltă frumuseţea satului bănăţean, cu obiceiurile, tradiţiile şi îndeletnicirile sale din secolul XIX.
Timişoara
02 feb. 2015
FOTO „Worschtkoschtprob” –o gustoasă tradiţie şvăbească continuă să trăiască în Banat
Degustarea Cârnaţilor Bănăţeni, “Worschkoschtprob” în limba germană, a revenit la Timişoara după un periplu de trei ani prin localităţi Sânnicolau Mare, Lugoj şi Sântana.
Timişoara
29 ian. 2015
Iohannis a participat la Sibiu la o slujbă de comemorare a saşilor deportaţi în urmă cu 70 de ani
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la Catedrala Luterană din Sibiu, la o slujbă pentru comemorarea saşilor şi şvabilor din România care au fost deportaţi în urmă cu 70 de ani.
Sibiu
11 ian. 2015
INTERVIU Regizorul Răzvan Georgescu: „Vînzarea etnicilor germani – o epopee a exodului“
În timpul Războiului Rece, România a vîndut Germaniei de Vest peste 250.000 de etnici germani. Exodul a fost negociat de mai multe părţi, pe plan oficial, dar şi pe filieră secretă, iar documentarul Paşaport de Germania arată felul în care erau hotăr...
Opinii
20 dec. 2014
Premiera la Timişoara: Filmul despre cum a fost purificată România de peste 250.000 de nemţi
Documentarul „Paşaport de Germania” va fi proiectat la Timişoara, acolo unde a fost filmat în bună parte şi unde s-au petrecut multe din istoriile prezentate în film.
Timişoara
10 nov. 2014
FOTO Premieră în Banat: monument în amintirea şvabilor, ridicat în comuna Cenad
Monument pentru cei aproximativ 22.500 de germani, care au locuit în decursul timpului la Cenad, şi care şi-au pus amprenta asupra localităţii.
Timişoara
11 aug. 2014
Ulli şi Helga sau All Things Must Pass
ISTORIE Tragedia deportării germanilor din Banat în Uniunea Sovietică este simpatetic evocată de regizorul Radu Gabrea în cel mai recent film al său, „O poveste de dragoste, Lindenfeld“.
Opinii
27 iun. 2014
Mărturiile şvabilor vânduţi de Ceauşescu Germaniei. Cât era şpaga cerută de securişti şi ce a făcut fostul dictator cu miliardele de mărci
DESTINE Peste 5.000 de şvabi din Banat, vânduţi de fostul dictator Germaniei, într-o negociere secretă, s-au adunat, zilele trecute, în oraşul Ulm, landul german Baden-Württemberg.
Timişoara
12 iun. 2014
FOTO Emoţionanta întâlnire a şvabilor bănăţeni la Ulm, locul de unde au plecat primii colonişti pe Dunăre în jos
Aproximativ 5.000 de şvabi bănăţeni au participat la tradiţionala întâlnire de la Ulm, oraşul german din landul Baden-Württemberg. Avocatul Heinz Günther Hüsch cel care a negociat cumpărarea nemţilor din România, a primit diploma de recunoştinţă.
Timişoara
10 iun. 2014
„Paşaport pentru Germania“, cum a vândut Ceauşescu ca la piaţă un sfert de milion de cetăţeni ai României
Timp de 21 de ani, între 1968 şi 1989, între România şi Republica Federală Germania a existat un acord secret prin care peste 250.000 de persoane de etnie germană au fost vândute ca la piaţă. Regizorul român Răzvan Georgescu a ecranizat acest episod ...
Timişoara
15 feb. 2014
FOTO Peste 5.000 de şvabi sătmăreni deportaţi în 1945 în URSS, comemoraţi la Satu Mare chiar în prezenţa unor foşti deportaţi
Cei peste 5.000 de şvabi sătmăreni deportaţi în 1945 în URSS au fost comemoraţi la Carei sâmbătă, 25 ianuarie, în prezenţa unor invitaţi de seamă precum ambasadorul Republicii Federale a Germaniei sau chiar în prezenţa consulului Germaniei la Timişoa...
Satu Mare
26 ian. 2014
Sonorităţi germane
Prezenţa timpurie a etnicilor germani în Transilvania, influenţa Austriei, dar şi contactul savant cu cultura germană ne-au lăsat, pe lângă bunele obiceiuri domestice şi morale, câteva sute de cuvinte de bază, din care unele sunt de neînlocuit....
Opinii
23 aug. 2013
FOTO Fabuloasa poveste a şvabilor: „Primului îi era hărăzită moartea, celui de-al doilea munca, celui de-al treilea pâinea”
Aducerea coloniştilor şvabi în sud-estul Europei, de acum mai bine de 300 de ani, a fost un experiment economic, social şi cultural remarcabil al acelor vremuri. Din nimic, din zone mlăştinoase, din păduri dese şi munţi sălbatici, şvabii au lăsat în ...
Timişoara
09 mart. 2013
Fabuloasa poveste a regelui bănăţean din Insula Timor
Andreas Gebhardt s-a născut la 23 iulie 1884, în satul Săcălaz, localitate aflată la şapte kilometri de Timişoara, şi a ajuns suveran, timp de doi ani, pe o insulă aflată la celălalt capăt al lumii. Aceasta este povestea venită din alte timpuri a unu...
Cultură
16 feb. 2013
Degustarea cârnaţilor svăbeşti: o delectare a simţurilor cu produse "homemade"
„Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob” va avea loc joi, de la ora 12.00, la restaurantul Royal din Lugoj
Timişoara
30 ian. 2013
EXCLUSIV FOTO Neamul lui Gigi Becali, în conflict sângeros cu şvabii bănăţeni din Săcălaz
Puţină lume ştie că familia actualului PNL-ist, Gigi Becali, originară din Albania, a locuit la Săcălaz, aflat la zece kilometri de Timişoara. Convieţuirea cu populaţia germană nu a fost una fericită, care a dus şi la deportarea macedonilor în Bărăga...
Timişoara
26 ian. 2013
Aradul Nou: Fostul cartier nemţesc a devenit şantier în anul 2011
Cu ani în urmă, cartierul Aradul Nou era ocupat în proporţie foarte mare de germanii veniţi din regiunea Bavariei. Arădenii pot circula înspre şi dinspre Aradul Nou doar cu autobuzele, pentru că Podul Traian este în reparaţii....
Arad
29 mart. 2011
EXCLUSIV: Un parlamentar austriac caută îngrijitori la Satu Mare
Deputatul landului Austriei de Jos, Anton Erber, a venit la Satu Mare pentru a recruta îngrijitori pentru vârstnicii din ţara sa. 30 de sătmăreni şi-au depus deja dosarele pentru posturile de îngrijitori. Cei angajaţi vor primi salarii nete de 1.200 ...
Satu Mare
21 feb. 2011
Şvabii sătmăreni au sărbătorit Fasching. Vezi aici GALERIE FOTO şi VIDEO
Peste 200 de sătmăreni, în mare parte etnici germani, au petrecut aseară la cel mai mare carnaval cu măşti organizat anual., intitulat Fasching. Petrecerea a fost organizată de Forumul Democrat German şi biserica Calvaria şi a avut loc la Casa Şvabil...
Satu Mare
19 feb. 2011
Şvabii din Satu Mare sărbătoresc Fasching
Sute de şvabi, şi nu numai, sunt aşteptaţi la cel mai mare carnaval tradiţional şvăbesc, Fasching. Evenimentul se află la cea de-a XV-a ediţie la Satu Mare, avându-şi originile în Germania.
Satu Mare
18 feb. 2011
FOTOREPORTAJ Casele de nemţi au ajuns ruine de pământ. Tradiţia e ucisă în Banat
Construcţiile şvăbeşti din Banat, întreţinute altădată, pică una după alta. În urma dărâmării caselor nemţeşti rămân doar movilele de pământ. Pentru nemţii adevăraţi, aceasta este o mare durere, dar duc mai departe tradiţia lucrul binefăcut....
Timişoara
08 ian. 2011
Ştrudelul, o tradiţie reînviată după 300 de ani (GALERIE FOTO)
Zeci de tineri cu origini şvabe au participat aseară la StrudliFestival şi au învăţat reţeta tradiţională de ştrudel. Tinerii au preluat cea mai veche reţetă, din 1713, când primii şvabi s-au stabilit pe raza judeţului Satu Mare
Satu Mare
27 nov. 2010
Drepturi: Șvabii deportați cer despăgubiri în instanță
Nu mai puțin de 2.500 de persoane au acționat din martie și până acum statul în judecată pentru a obține despăgubiri morale. Legea 221 din 2 iunie 2009 le conferă dreptul de a încasa bani pentru suferința trăită în perioada martie 1945 – decembrie 19...
Satu Mare
14 iun. 2010
Invazia şvabilor în Timiş. Peste 300 de nemţi au petrecut două zile şi două nopţi la Giarmata FOTOREPORTAJ
Cetăţeni germani au poposit în comună pentru a participa la prima sărbătoare de chirvai de după Revoluţie. Iniţiatorii petrecerii au fost reprezentanţii fanfarei Koszner, care au dorit ca fiii satului timişean să revină în locurile natale....
Timişoara
25 mai 2010
Cel mai tânăr german din Banat este crescut nemţeşte într-o casă şvăbească de un secol
Maxi Franz, poate fi ultimul german pur-sânge din Banat. Născut din părinţi cu origini nemţeşti, copilul de patru ani creşte într-o casă dintr-un fost sat şvăbesc, unde este educat nemţeşte de părinţii săi Jakoby şi Ramona....
Timişoara
08 feb. 2010
Cele mai ciudate obiceiuri de revelion ale vechilor şi noilor bănăţeni
Banatul este tărâmul românesc poate cel mai marcat de multiculturalitate. Dacă în trecut îşi puneau amprenta asupra culturii din Banat şvabii, maghiarii, ruşii, sârbii şi bulgarii, în prezent bănăţenilor li s-au alăturat persoane venite din China şi ...
Timişoara
31 dec. 2009