Stiri despre opera nationala

  119 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Daniel Jinga: „Cred că niciun guvern al vreunui stat civilizat nu îşi va permite să stingă flacăra artei, ci va căuta şi găsi soluţii de a o prezerva”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Daniel Jinga: „Cred că niciun guvern al vreunui stat civilizat nu îşi va permite să stingă flacăra artei, ci va căuta şi găsi soluţii de a o prezerva”

  Daniel Jinga este maestru de cor şi director artistic al Operei Naţionale din Bucureşti, dirijor principal al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte si al Orchestrei Metropolitane Bucuresti, dirijor fondator al Corului de Camera “Accoustic”, dar este cunoscut publicului larg şi mai ales ca iniţiator şi dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau mainstream.

 • Opera Naţională Bucureşti prezintă „Tosca” şi „Lacul Lebedelor” în cadrul Seri de Operă Online
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opera Naţională Bucureşti prezintă „Tosca” şi „Lacul Lebedelor” în cadrul Seri de Operă Online

  în cadrul Seri de Operă Online, Opera Naţională Bucureşti va prezenta spectacolele „Tosca” de de Giacomo Puccini şi „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Astfel, luni, 30 martie, ora 18.30 va fi prezentată înregistrarea spectacolului „Tosca” de de Giacomo Puccini, iar joi, 2 aprilie, de la ora 18.30, va fi difuzat spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, în regia şi coregrafia lui Gheorghe Iancu.

 • Turandot la Opera Naţională: Splenderà? No. Vincerò? No
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Turandot la Opera Naţională: Splenderà? No. Vincerò? No

  Turandot, ultima operă nu doar a lui Puccini, ci şi ultimul mega succes al genului, consacrat de includerea în repertoriul oricărui teatru respectabil, n-a avut o istorie fericită în Bucureşti. Are nevoie de o soprană şi de un tenor spinto excepţionali, un dirijor bun care să conducă o partitură orchestrală densă, iar amestecul de grand opera şi intimism ridică destule probleme regizorale.

 • Cele mai bune locuri la concert. Acustica Bucureştiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cele mai bune locuri la concert. Acustica Bucureştiului

  Când îţi cumperi bilet la un concert sau la un spectacol de operă trebuie să te decizi repede asupra locurilor. Fie că eşti la casa de bilete sau în mijlocul unei achiziţii online, timpul te presează şi nu de puţine ori te întrebi dacă ai fost inspirat cu alegerea locurilor. De unde se aude cel mai bine? De unde ai cea mai bună vedere spre scenă?

 • Un nou concurs la ONB. Opera Naţională Bucureşti rămâne în continuare fără director după ce contracandidatul lui Ignat a depus contestaţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un nou concurs la ONB. Opera Naţională Bucureşti rămâne în continuare fără director după ce contracandidatul lui Ignat a depus contestaţie

  Opera Naţională Bucureşti (ONB) rămâne în continuare fără director după ce unul dintre candidaţi, Antoniu Zamfir, a contestat rezultatele concursului din data de 27 iulie, în urma căruia fusese ales baritonul Ştefan Ignat. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat reluarea procedurii de organizare a concursului de proiecte pentru ONB.

 • Debuturi „de vară”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Debuturi „de vară”

  Stagiunea Operei Naţionale a propus, cu consecvenţă, numeroase debuturi, deopotrivă ale unor solişti ai teatrului în roluri importante şi ale unor tineri invitaţi să abordeze personaje de prim plan, parte dintre aceştia marcând astfel debutul absolut pe scena lirică bucureşteană.

 • După valul de premiere, un val de reluări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După valul de premiere, un val de reluări

  Spre finalul stagiunii Operei Naţionale Bucureşti, se conturează, retrospectiv, o structură aparte în concepţia repertorială, primele luni aducând o avalanşă de evenimente cu totul speciale, în care s-au regăsit şi oaspeţi din galeria „celor mari” pe plan internaţional - fie în gale fastuoase, de operă sau de balet -, fie în premiere ce s-au succedat lunar, alternând,

 • Bustul lui Mihai Brediceanu, dezvelit de la ora 18.00, la Ateneul Român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bustul lui Mihai Brediceanu, dezvelit de la ora 18.00, la Ateneul Român

  Astăzi, de la ora 18.00, în foaierul Ateneului Român, va fi dezvelit bustul compozitorului Mihai Brediceanu (1920-2005), realizat de Miliţa Petraşcu. La eveniment vor participa directorul general al Filarmonicii „George Enescu” şi fiul compozitorului.

 • Noutăţi mozaicate la Opera Naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noutăţi mozaicate la Opera Naţională

  Luna martie a adus, la Opera Naţională, câteva repere interesante, în parte cu încărcătura evenimentului, astfel încât, după premiera coregrafică Romeo şi Julieta au urmat, în 10 zile, cel puţin patru spectacole de operă care au atras un public extrem de numeros, nu doar pentru frumuseţea muzicii, ci mai ales pentru că distribuţiile includeau fie tineri debutanţi, fie chiar oaspeţi de anvergură internaţională, ceea ce desigur, nu trebuia ratat.

 • Weekend sub semnul lui Verdi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Weekend sub semnul lui Verdi

  În... mileniul trecut, am descoperit, la Staatsoper Viena, o partitură mai puţin cunoscută din creaţia verdiană - Simon Boccanegra -, beneficiind de o distribuţie superbă, cu Thomas Hampson în rolul Dogelui şi Ferrucio Furlaneto în Fiesco.

 • Reluări, reveniri, reconfirmări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reluări, reveniri, reconfirmări

  În toamna anului 2008, la Opera Naţională a văzut lumina rampei noua producţie cu Boema de Puccini, în regia basului Ionel Pantea, cel care a propus ca în rolul Mimi să fie distribuită o foarte tânără soprană ce tocmai absolvise Academia de Muzică din Cluj - Anita Hartig -, marcând astfel debutul absolut pe scena bucureşteană.

 • La trecerea în nefiinţă a maestrului
Stelian Olariu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La trecerea în nefiinţă a maestrului Stelian Olariu

  Ne-a părăsit o uriaşă personalitate a muzicii, un nume de legendă al artei româneşti, maestrul Stelian Olariu, vreme de peste 55 de ani dirijorul Corului Operei Naţionale Bucureşti.

 • La Opera Naţională în luna cadourilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La Opera Naţională în luna cadourilor

  De-a lungul vremii, comentând momente diverse din lumea muzicală de aici sau de peste hotare, mi-am propus să le privesc cumva „din afară”, astfel încât să pot analiza (pe cât posibil) cu obiectivitate fiecare aspect în parte, lăudând realizările sau reuşitele unor interpreţi aflaţi (şi) la început de drum în carieră, criticând eventuale neîmpliniri sau erori de abordare a unor partituri, dar cu argumente serioase şi detaliate.

 • Reluări, ovaţii şi şampanie la Opera Naţională
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reluări, ovaţii şi şampanie la Opera Naţională

  Timp de o jumătate de veac, celebrul balet Lacul lebedelor de Ceaikovski a fost prezentat, la Opera din Bucureşti, în versiunea inegalabilă a maestrului Oleg Danovski, ovaţionată deopotrivă, în turnee de anvergură, chiar la „Balşoi” din Moscova, dar şi în Italia, Grecia, Cuba şi multe alte ţări cu îndelungată tradiţie în arta coregrafică.

 • „Bărbierul din Sevilla” cu „balast” şi... fără
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Bărbierul din Sevilla” cu „balast” şi... fără

  Aşteptată cu un interes aparte, prima nouă montare a stagiunii Operei Naţionale - Bărbierul din Sevilla de Rossini - a avut toate „ingredientele” unei producţii menite să trezească o curiozitate specială pentru că partitura se numără printre preferinţele constante ale publicului.

 • Două evenimente în... două zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Două evenimente în... două zile

  După patru ani de la premiera absolută, urmată de doar câteva reprezentaţii, apoi scoasă din repertoriu din motive greu de înţeles, opera O scrisoare pierdută de Dan Dediu a fost reluată, la ONB, într-o „formulă” asemănătoare acelei prime seri.

 • Întâlnire coregrafică „de gradul zero”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Întâlnire coregrafică „de gradul zero”

  Inaugurarea unei stagiuni prin două gale extraordinare - de operă şi de balet - în care s-au regăsit invitaţi de clasă internaţională a constituit un demers extrem de inspirat şi binevenit, prin care Opera Naţională Bucureşti a dorit să ofere publicului şi un regal al „vârfurilor” aplaudate pe vestite scene ale lumii

 • Gală inaugurală la Opera din Bucureşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gală inaugurală la Opera din Bucureşti

  După o perioadă tumultuoasă, marcată de ciocniri şi scandaluri mult amplificate de avalanşa de comentarii - adesea tendenţioase şi extrem de subiective - apărute în spaţiul public, apoi de un final de stagiune cu noi producţii „preluate” ca atare de către noul director general interimar Beatrice Rancea, vara a adus, la Opera Naţională Bucureşti, o serie de schimbări şi noutăţi efectuate discret şi... eficient.

 • András István Demeter: Opera Naţională Bucureşti, o instituţie care „a băgat în tocătoare mai mulţi directori succesivi”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  András István Demeter: Opera Naţională Bucureşti, o instituţie care „a băgat în tocătoare mai mulţi directori succesivi”

  Separarea Operei de Operetă este o soluţie reparatoare, care ar putea soluţiona tensiunile care afectează, de câteva luni, Opera Naţională Bucureşti, o instituţie care ”a băgat în tocătoare mai mulţi directori succesivi”, crede András István Demeter, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, astăzi coordonator cu atribuţii de director al Casei de producţie TVR.

 • Celebrităţi în... triptic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Celebrităţi în... triptic

  Spre finalul stagiunii, Opera Naţională Bucureşti a propus o premieră coregrafică, din nou sub forma unui triptic, alăturând lucrări semnate cândva de celebrităţi şi preluate la noi, se pare, pentru câteva reprezentaţii.

 • EXCLUSIV Ministerul Culturii, despre criza de la Operă: „Negocierea cu Johan Kobborg este în impas. Dialogul rămâne deschis“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXCLUSIV Ministerul Culturii, despre criza de la Operă: „Negocierea cu Johan Kobborg este în impas. Dialogul rămâne deschis“

  Ministerul Culturii a reacţionat faţă de situaţia de la Opera Naţională, acolo unde situaţia este în continuare tulbure. Într-un comunicat remis ziarului Adevărul, ministrul Corina Şuteu precizează că "există mari suspiciuni privind legalitatea contractului pentru construcţia Sălii Operetei". De asemenea, ministrul vorbeşte despre negocierea cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, dar şi despre separarea Operei de Operetă.

 • Opera Naţională fierbe la foc mic. Johan Kobborg şi-a cumpărat bilet la premiera de vineri cu un triptic de balet, în care dansează şi balerinele care l-au contestat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opera Naţională fierbe la foc mic. Johan Kobborg şi-a cumpărat bilet la premiera de vineri cu un triptic de balet, în care dansează şi balerinele care l-au contestat

  „Războiul mocnit“ avându-i ca principali protagonişti pe Corina Şuteu, Beatrice Rancea, Johan Kobborg, Tiberiu Soare pare să intre într-o nouă fază, odată cu demararea strângerii a 400 de semnături în interiorul instituţiei împotriva revenirii danezului la cârma baletului ONB. Noua premieră de balet, care va avea loc vineri şi sâmbătă, îi va strânge laolaltă pe toţi cei implicaţi, indiferent de tabăra în care s-au poziţionat.

Modifică Setările