
Căutătorii moderni de comori antice. Ce artefacte au reuşit să descopere
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute, căutătorii au reuşit să aducă la lumină vestigii ale trecutului îngropate de mii de ani.
Înarmaţi cu detectoare de metal, colindând locuri numai de ei ştiute, căutătorii au reuşit să aducă la lumină vestigii ale trecutului îngropate de mii de ani.
Un stat european ar putea renunţa pe deplin la cash în condiţiile în care pandemia a adus bancnotele şi monedele aproape de dispariţie, potrivit unei analize realizate de Bloomberg.
Un bărbat de 43 de ani este cercetat pentru tentative de contrabandă, după ce a încercat să scoată din ţară aproape 3 kilograme de aur sub formă de monede şi lingouri, ascunse în diverse locuri din bagajul său, inclusiv în carcasa unui laptop, transmite Poliţia de Frontieră (IGPF).
Un cioban din Stremţ, judeţul Alba, a descoperit întâmplător, în 1951, un tezaur de monede romane format din 216 piese de argint.
Preşedintele Club Detect Metal Roman, inginerul silvic Ovidiu Constantin, un pasionat de arheologie, şi-a adăugat în palmares câteva obiecte a căror vechime este estimată la 3.000 de ani.
Important centru de ceramică populară, poate cel mai important din ţară având în vedere că olăritul de aici a fost inclus în patrimoniul UNESCO, Horezu - Vâlcea are o bogată şi îndelungată istorie, puţin studiată şi pusă în valoare.
În Munţii Orăştiei, dar şi în alte ţinuturi unde dacii şi-au clădit aşezări, au fost descoperite de-a lungul timpului zeci de mii de monede antice din aur şi argint, însă modul în care acestea au fost folosite în Antichitate a dat naştere unor controverse.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat populaţia din întreaga lume să se spele cât mai des pe mâini şi să încerce să nu mai folosească bancnote şi monede, deoarece banii ar putea transmite coronavirusul. Camelia Truică, medic epidemiolog din Călăraşi, avertizează despre cel mai periculos gest pe care îl fac oamenii.
Aşadar, mă duc în dimineaţa asta la farmacie. În faţa mea o bătrânică, probabil 70+. Sărăcăcios îmbrăcată, cu o pensie obişnuită, am dedus eu. Scoate portofelul să plătească, ia fiecare bancnotă, se uită lung la ea, socoteşte, se opreşte puţin să se odihnească, iar mai scoate câteva hârtii de un leu.
În urmă cu şapte ani, un bărbat din Goleşti – Vâlcea descoperea cel mai mare tezaur monetar din argint de pe teritoriul României. Nici până astăzi Iulian Enache nu şi-a primit recompensa legală.
Mai multe persoane din Bucureşti au descoperit, luni, 13 ianuarie, sute de monede vechi, ce datează din perioada 1500-1600 d. Ch. Potrivit specialiştilor, acestea sunt de origine spaniolă, românească, poloneză şi turcă.
Treisprezece monede din aur au fost ridicate de poliţiştii din Călăraşi în urma unei acţiuni pentru combaterea infracţiunilor comise în dauna patrimoniului cultural naţional. Pe 20 decembrie, poliţiştii au descins la 13 adrese pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov şi a municipiul Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite că au intrat în posesia unor obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional.
Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.
Banca Naţională a României (BNR) va lansa pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o serie de monede pentru marcarea a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.
Leul românesc se va deprecia faţă de euro, în următorul an, deşi celelalte monede din regiune se întăresc, arată un sondaj Reuters.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 1 iulie 2019, un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Alexandru Marghiloman.
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 30 mai 2019, monede din aur şi alamă pentru colecţionare şi va pune în circulaţie o monedă din alamă, cu tema „Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România”.
Voievod al Ţării Româneşti timp de 13 ani, Vlaicu Vodă este primul domnitor român care a emis monede şi în timpul căruia au avut loc primele conflicte româno-turceşti. Care este povestea domniei lui Vlaicu Vodă, aflaţi din materialul de mai jos.
Doi soţi din comuna Jidvei sunt cercetaţi pentru înşelăciune, unul dintre ei fiind reţinut de poliţişti. Cei doi ar fi comandat, pe internet, monede din aur, iar când au primit coletele, sub pretextul că verifică autenticitatea acestora, le-ar fi înlocuit cu unele confecţionate dintr-un metal nepreţios.
S-a redeschis urmărirea penală în celebrul jaf de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin. Din tezaurul monetar al instituţiei au dispărut aproape 600 de monede din aur şi argint, dar şi o braţară dacică din argint, iar hoţul este de negăsit.
Doi bărbaţi din comuna dâmboviţeană Dărmăneşti, în vărstă de 30, respectiv 40 de ani au făcut o descoperire extrem de importantă pentru istorie. Cei doi au găsit mai multe monede dar şi o brăţară. Se crede că acestea datează din timpul dacilor, potrivit Poliţiei.
Patru percheziţii domiciliare au avut loc marţi, 11 decembrie, într-o anchetă penală cu privire la activităţi de braconaj arheologic.
Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur, o monedă din argint, o monedă din alamă pentru colecţionare şi, totodată, va pune în circulaţie o monedă aniversară din alamă, având ca temă „100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”.
Denari antici emişi de Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus şi Octavianus Augustus, dar şi monede emise de regele Poloniei Sigismund al III-lea, respectiv de principele ardelean Gabriel Bethlen, toate au intrat în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, găsitorii comorilor urmând să primească 30% din valoarea totală, iar dacă vor fi şi piese excepţionale, încă 15%.
Reprezentanţii unui muzeu care a organizat o expoziţie rară au uitat să invite la deschidere pe cel care a descoperit piesele de tezaur.
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Constantin Pâslaru, cetăţean româno-german, acuzat de spălare a banilor.
În Roma se află unul dintre cele mai vizitate monumente din lume – Fontana di Trevi, construită în 1762 – unde ajung în fiecare an mai mult de 5,5 milioane de turişti. Se spune că dacă ajungi la Fontana di Trevi şi arunci cu mâna dreaptă peste umărul stâng o monedă înseamnă că te vei întoarce la Roma, dacă o arunci şi pe a doua „vei găsi dragostea”, iar a treia „ te vei căsători”.
Instabilitatea provocată pe piaţa globală de aprecierea dolarului nu va avea un efect de lungă durată asupra monedelor din Europa Centrală şi de Est, majoritatea urmând să se aprecieze în următoarele 12 luni, singurele excepţii urmând să fie leul românesc şi dinarul sârbesc, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 30 de analişti.
Timişorenii şi turiştii care au vizitat acest oraş au donat peste două tone şi jumătate de monede într-o cutie de mari dimensiuni amplasată în centrul Timişoarei, iar banii - aproximativ 32.000 de euro - vor fi folosiţi pentru copiii cu afecţiuni oncologice.