Cum va fluctua piața valutară: Evoluții pentru euro, lira sterlină, dolari și yeni

0
Publicat:

Analiștii prezintă principalele tendințe ale verii pe piața valutară, relevante pentru companiile din România care se ocupă cu comerțul internațional, cu accent pe perechea valutară euro/dolar.

Multe bancnote euro puse deasupra mai multor bancnote dolari
Analiștii prezintă principalele tendințe ale verii pe piața valutară

Potrivit acestora, moneda unică europeană se redresează, dar dolarul american recâștigă poziția de lider. În săptămânile următoare, se estimează că mișcarea prețurilor pe piață va fluctua în intervalul 1,0800 - 1,1050, iar până la sfârșitul verii, acest interval se va extinde la 1,0500 - 1,1250.

EUR/USD

Moneda unică a reușit să recupereze o parte din pierderile suferite, dar acum mingea este din nou în terenul dolarului american. În acest moment este greu de prevăzut un catalizator care să relanseze euro spre maximele de 1,1250. Dimpotrivă, după forumul anual al Băncii Centrale Europene (BCE) desfășurat săptămâna trecută la Sintra, pare că Rezerva Federală a SUA (FED) nu a încheiat încă ciclul de majorare a dobânzilor, ceea ce a surprins investitorii într-o anumită măsură. Se pare că o creștere de 0,25% în cadrul ședinței din iulie este destul de probabilă. De asemenea, piața pare să fi subestimat rezistența economiei americane, care a înregistrat o creștere semnificativ mai mare a PIB-ului în al doilea trimestru decât era anticipat. În următoarele câteva săptămâni, este probabil ca mișcarea prețurilor pe piață să fluctueze în intervalul 1,0800 - 1,1050, iar până la sfârșitul verii, acest interval să se extindă la 1,0500 - 1,1250.

EUR/GBP

Perspectivele nu s-au modificat. Se preconizează că Banca Angliei va adopta o poziție extrem de strictă pe termen scurt, ceea ce ar sprijini lira sterlină. Există posibilitatea ca valoarea să scadă sub 0,8500 și să atingă nivelul de 0,8400 pe termen lung.

EUR/CNH

Săptămâna trecută, băncile de stat din China au vândut dolari americani atât pe piețele onshore, cât și pe cele offshore, pentru a limita deprecierea yuanului în raport cu dolarul. Acest lucru s-a întâmplat de cel puțin trei ori săptămâna trecută. Până în acest moment, aceste acțiuni nu au afectat perechea EUR/CNH, însă situația trebuie monitorizată în continuare.

EUR/JPY

Riscul unei intervenții pe piața valutară din partea Băncii Japoniei (BoJ) este în creștere, pe măsură ce yen-ul se apropie de niveluri dificile. Pe termen lung, este necesară o schimbare de direcție din partea BoJ pentru a oferi un sprijin real monedei japoneze. Se anticipează că investitorii vor continua să urmărească cu atenție limitele trasate de banca centrală. Potrivit analiștilor de la iBanFirst, este posibil să vedem niveluri de 159 yeni pentru un euro în următoarele săptămâni.

GBP/USD

Perechea liră/dolar se află într-o fază extinsă de consolidare, după ce săptămâna trecută nivelul de 1,2850 a fost testat, dar rata de schimb a fost respinsă de piață. Cu toate acestea, există o tendință constantă de cumpărare a monedei atunci când valoarea acesteia scade sub 1,27. Aceasta indică o perspectivă pozitivă pe termen scurt. În luna iulie, este posibil să vedem încercări de depășire a nivelului de rezistență de la 1,2750/55, cu scopul de a atinge o valoare de peste 1,28.

Este important ca firmele românești să rămână vigilente și să monitorizeze îndeaproape mișcările pieței valutare în lunile următoare, indiferent dacă se află în sezonul activ al verii sau își planifică deja acțiunile pentru toamnă. Piața valutară este caracterizată de imprevizibilitate, iar protejarea parțială a expunerii față de fluctuațiile monedei este recomandată pentru a face față volatilității pieței, indiferent de sezonul în care se înregistrează volume semnificative de tranzacții”, afirmă Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite