BNR lansează un nou set de monede cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la adaptarea tricolorului

0
Publicat:

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că începând cu data de 25 septembrie se va lansa în circiutul numismatic un nou set de monetărie cu tema împlinirii a 175 de ani de la adoptarea tricolorului.

Colaj monede de 1, 5, 10 și 50 de bani
BNR lansează un nou set de monede pentru 175 de ani de la adoptarea tricolorului Foto: Shutterstock

Potrivit datelor confirmate de către Banca Națională Română, setul de monetărie de colecție va conține monede aflate deja în circulație, cu valoare nominală de 1 ban, 5 bani, 10 bani și 50 de bani. De asemenea, în cadrul acestei colecții se va lansa și o medalie de argint.

Aversul monedelor va prezenta un grup de revoluţionari paşoptişti purtând steagul tricolor şi inscripţia „175 de ani de la adoptarea tricolorului”. Reversul redă reprezentarea unui fragment din pictura „România revoluţionară” şi inscripţiile „România Revoluţionară” şi „1848”.

Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale. Medalia din argint şi monedele care alcătuiesc setul sunt realizate în condiţii de calitate proof like.

Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice este de 5.000 seturi. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de monetărie este de 400 de lei.

Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie cu tema 175 de ani de la adoptarea tricolorului se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

BNR deschide de astăzi o expoziție cu tematica monedelor

Începând cu luna septembrie, Banca Națională a României organizează o expoziție temporară cu tematica monedelor antice din cetățile grecești Histria, Tomis și Callatis. 

Secțiunea se încadrează în expoziția temporară „Cele două fețe ale monedei”, și are scopul de a oferi vizitatorilor o înțelegere mai precisă a civilizației grecești antice și a modului în care aceasta an afectat inclusiv viața strămoșilor noștri.

Muzeul BNR oferă vizitatorilor șansa de a vedea numeroase artefacte, cum ar fi vase ceramice, statuete, inscripții, statui sau bijuterii, alături de monedele emise de aceste orașe și aflate în patrimoniul său.

Expoziția este deschisă începând cu data de 22 septembrie 2023 până la începutul lunii martie 2024. Muzeul BNR organizează tururi ghidate gratuite de luni până vineri, cu programări prealabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite