stiri despre lucian isar

Simplul substantiv propriu Trianon, ca sub puterea unei vrăji, creează oricând două poveşti distincte: una, nefericită, pentru Budapesta şi una cu happy end pentru Bucureşti. Au trecut, de la acel Trianon din 4 iunie 1920, 100 de ani. S-au schimbat lucrurile? Dacă da, în ce direcţie? Dacă nu, de ce stagnează ele? Iată miza acestui text, în care doar voi enunţa, pe scurt, zece idei despre acest secol de istorie comună maghiaro-română.

acum 8 ore · comentarii (41)

În România există, prin lege, doar un „cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală”*, numit Academia Română (AR). Pe lângă AR mai sunt şi lipitori care sug banul public, numite tot Academii şi care sunt tot „for naţional, de consacrare ştiinţifică”, dar nu cel mai înalt.

acum 11 ore · comentarii (11)

Securitatea statelor mici este o temă extrem de interesantă prin problematica şi limitările pe care le produce. Când statul în cauză are şi limitările de natură financiară pe care le are Republica Moldova de azi şi nu are nici largheţea, nici cultura de Securitate a Elveţiei, de exemplu, croirea unei Strategii de Securitate este cu atât mai dificilă, dacă este să respectăm toate rigorile artei şi fundamentele

acum 12 ore · comentarii (2)

O personalitate puternică generează mulţi adversari ai conduitei sale, ce îi râvnesc fotoliul, atenţia acordată de opinia publică şi forţa legală de a decide pentru o naţiune. Dacă ne lăsăm păcăliţi de atacurile mediatice furibunde, de peste Ocean, zilele actualului nr. 1 la Casa Albă par a fi numărate, unii deja aplaudând înlocuirea lui Trump - ce va împlini, pe 14 iunie, 74 de ani -, cu Biden, care va aniversa, pe 20 noiembrie, 78 de ani.

acum 7 ore · comentarii (11)

Pentru ei/ele viaţa pare să fie la fel ca înainte de pandemie. Luptele se anunţă de pe acum extrem de dure. Se reînvie morţii politicii româneşti, se umblă la dosare, dezvăluiri senzaţionale, ameninţări, justiţii controlate şi justiţiari controlabili, legislaţii cu dedicaţii. Apar şi fetele mari care defilează ţanţoş, chiar dacă o viaţă întreagă au fost curvele politicii de partid şi de stat. Nu s-a schimbat nimic!

acum 8 ore · comentarii (0)

Protestatarii din Piaţa Victoriei şi din alte pieţe, activiştii grupurilor de tip #Rezist sau toţi cei care sunt numiţi, în bătaie de joc, TFL-işti au primit luni seara o veste extraordinară: lupta lor nu doar că n-a fost în zadar, dar a fost şi perfect justificată. Iar pentru anunţarea unei asemenea victorii, nu se putea găsi un menestrel mai adecvat decât Tudorel Toader.

La un secol de la Tratatul de la Trianon, Ungaria îşi turează propaganda revizionistă şi acţiunile destabilizatoare. Obsesia Ungariei Mari întunecă minţile politicienilor extremişti de la Budapesta, dar şi din Ardeal. Lobby-ul revizionist a pregătit, cu perseverenţă diabolică, o bombă la temelia UE: ”Iniţiativa cetăţenească europeană – Protecţia minorităţilor naţionale”.

acum 10 ore · comentarii (0)

Revoluţia bolşevică din Ungaria a făcut ca lucrările Conferinţei de Pace să fie accelerate. Delimitarea frontierelor la nivel tehnic a fost rapid parafată din punct de vedere politic. Abia odată cu finalizarea discuţiilor politice s-a realizat faptul că în total trei milioane de maghiari se vor afla în afara graniţelor Ungariei.

acum 12 ore · comentarii (1)

Aşa sună un frumos proverb românesc care ne îndeamnă să fim harnici şi muncitori pentru a putea obţine rezultate pentru viaţa noastră. Exact asta trebuie să facă acum actualul guvern PNL. Comisia Europeană şi-a anunţat planul de relansare economică iar acum este rândul guvernului PNL să muncească şi să câştige pentru binele României.

acum 12 ore · comentarii (1)

Un proiect de lege, ajuns acum la Camera Deputaţilor, e subiectul unor crîncene discuţii despre revoluţia în managementul instituţiilor de cultură. Victimele sînt chiar instituţiile, căci măsurile posibil bune din acest proiect sînt calul troian al unor intervenţii poate nu toxice, dar clar fără multă gîndire în spate.

acum 22 ore · comentarii (1)