Stiri despre liberalism

  57 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Nu pleacă Trump. Iese pe uşă liberalismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nu pleacă Trump. Iese pe uşă liberalismul

  Azi pleacă Trump. Dar chiar pleacă? Nu-l vor lăsa. Căci e politic şi mediatic prea preţios. Iar conspiraţionita prea mare. Ce pare să-şi adio e liberalismul, fără de care lumea liberă e pierdută, iar tiraniile triumfă.

 • Eugenia: o pseudo-ştiinţă foarte „cutting edge”
(II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eugenia: o pseudo-ştiinţă foarte „cutting edge” (II)

  În al doilea deceniu al secolului XX, o idee a devenit foarte la modă printre cei care simţeau că au dreptul sau chiar obligaţia să pună în aplicare noile inginerii sociale; şi în special printre elitele liberale ale lumii occidentale.

 • Eugenia: o pseudo-ştiinţă foarte „cutting edge” (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eugenia: o pseudo-ştiinţă foarte „cutting edge” (I)

  “Eugenia” este un cuvânt care sună frumos – o combinaţie a cuvintelor greceşti „bun” şi „naştere”. Francis Galton, cer care a inventat ideea, a propus eugenia ca soluţie „pentru îmbunătăţirea omenrii”. Dar cam aici se termină partea frumoasă a poveştii.

 • Bătaia peştelui pe taraba mioritică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bătaia peştelui pe taraba mioritică

  Anul acesta avem bătaia peştelui electoral. Producţia de partide politice noi, pe ţară, pe capitală, pe regiuni este mai mare decât producţia agricolă la hectar din vremea cincinalelor. Ies la iveală cu candidaţi pe liste, pe lângă mai vechile şi cunoscutele formaţiuni politice, unele înfiinţate anul trecut, în 2019, dar şi altele noi nouţe, scoase din pălărie în 2020. Ofertă bogată cu toate culorile, ideologiile posibile şi imposibile!

 • China, Rusia, SUA şi bătălia pentru ordinea internaţională liberală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  China, Rusia, SUA şi bătălia pentru ordinea internaţională liberală

  Am asistat în weekend la o excelentă demonstraţie de erudiţie, înfruntare a minţilor şi a argumentelor, dar şi bătălie pentru manipulare şi dezinformare, ştiinţa discursului şi a politicii şi război informaţional, de-a dreptul, cu minţile celor prezenţi – circa 2.000 de participanţi în sală.

 • Ambasada Rusiei în Regatul Unit „trollează” Uniunea Europeană. „Care e cea mai bună metodă de a dovedi că liberalismul e în viaţă?”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ambasada Rusiei în Regatul Unit „trollează” Uniunea Europeană. „Care e cea mai bună metodă de a dovedi că liberalismul e în viaţă?”

  După ce Vladimir Putin a declarat în urmă cu câteva zile că „liberalismul e învechit şi a intrat în conflict cu ce vor oamenii din întreaga lume”, stârnind replici din partea mai multor lideri europeni, Ambasada Rusiei în Regatul Unit contribuie la mânia europenilor printr-un sondaj postat pe Twitter, relatează Politico.

 • La mulţi ani, PNL, la mulţi ani liberalismului pur în România!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La mulţi ani, PNL, la mulţi ani liberalismului pur în România!

  Astăzi se împlinesc 144 de ani de fondarea oficială a Partidului Naţional Liberal şi mi se pare de bun augur să amintim românilor şi României, că bazele României moderne au fost aşezate de către personalităţile marcante ale liberalismului românesc. Ion C. Brătianu, , Mihail Kogălniceanu , A.G. Golescu, Prim Miniştrii ai României şi oameni de vaza ai societăţii româneşti de la acea vreme.

 • Liberalism cu pamperşi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liberalism cu pamperşi

  Singurul lucru pe care Partidul Naţional Liberal îl are în comun cu doctrina clasic liberală e „L”-ul din nume şi un om, doi, care rătăcesc orbeşte prin partid, ca Moise în pustiu.

 • Etatism sau liberalism?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Etatism sau liberalism?

  Auzim din ce în ce mai multe voci în ultima vreme, din zona puterii, care susţin că statul ar trebui să fie mult mai prezent în viaţa economică.

 • Un sfîrşit ruşinos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un sfîrşit ruşinos

  E obiceiul bizar al celui ce şi-a pierdut minţile să creadă, în timp ce îşi potriveşte laţul la gît, că va pieri lovit de schimbarea climatică sau de duşmanii progresului. Cum nu mai e mult pînă în clipa în care eroul acestei scenete va da cu piciorul în scaunul de dedesubt, trebuie spus că lumea în care trăim e o ruşine. Pentru?

 • Renaşterea colonialismului şi suferinţa morală a Europei de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Renaşterea colonialismului şi suferinţa morală a Europei de azi

  Într-un articol publicat în The Jerusalem Post, Gol Kalev scrie despre retrezirea spiritului colonialist european ale cărui reminiscenţe se văd în anumite comportamente, critici şi acţiuni ciudate, iraţionale ale Europei în ceea ce priveşte alte state. UE impune standarde ale drepturilor omului şi democraţiei, adoptând  postura unei „dădace moralizatoare,” dar de fapt încă se resimte după şocul decolonizării, aflându-se într-o suferinţă morală.

 • Euroscepticismul şi alte rătăciri mintale la români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Euroscepticismul şi alte rătăciri mintale la români

  3 ştiri zilele astea, aparent fără prea mare legătură între ele: guvernul italian a aprobat proiectul de buget pe anul viitor, Ungaria a fost condamnată la CEDO pentru instituirea monopolului de stat pe piaţa manualelor şcolare şi cel mai recent barometru dat publicităţii de Parlamentul European arată o scădere îngrijorătoare a încrederii românilor în Uniunea Europeană şi instituţiile sale.

 • Pierdut partid liberal, îl declar nul!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pierdut partid liberal, îl declar nul!

  Un nou scrutin, un nou eşec lamentabil pentru Partidul Naţional Liberal. Sigur, nu el e cel mai important perdant al nevalidării referendumului Coaliţiei pentru Familie, dar prin susţinerea şi sprijinul acordat demersului s-a asociat şi el cu penibilul rezultatului.

 • Tăriceanu: „Generaţia lui Mircea Ionescu- Quintus a cunoscut ororile comunismului. Astăzi, România este frământată de aceleaşi lucruri“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tăriceanu: „Generaţia lui Mircea Ionescu- Quintus a cunoscut ororile comunismului. Astăzi, România este frământată de aceleaşi lucruri“

  Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut vineri un discurs în cadrul lansării asociaţiei „Mircea Ionescu- Quintus”, în care a vorbit despre faptul că reunificarea dreptei nu se poate face în jurul unui partid, ci în jurul aceloraşi „valori şi principii”. Tăriceanu a mai spus că generaţia lui Quintus a fost cea care a cunoscut ororile comunismului, însă România pare în prezent frământată de aceleaşi lucruri.

 • Liberalismul românesc – o doamnă pe centură…
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liberalismul românesc – o doamnă pe centură…

  Imaginea care îmi vine în minte atunci când mă uit şi analizez comportamentul liberalilor din România este cea a unei doamne îmbrăcate decent, dar care stă în parcările de pe centura Capitalei să presteze servicii tiriştilor. Atât mai înseamnă liberalismul în ţara care i-a avut ca premieri pe Ion Brătianu, Ionel Brătianu sau I.G. Duca. Liberalismul a fost golit de conţinut şi transformat în libertinaj…

 • Limitarea puterii este succesul istoric al liberalismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limitarea puterii este succesul istoric al liberalismului

  Limitarea puterii este succesul istoric al liberalismului, de aceea vedem atât de mulţi „wanna-be dictators“ că încearcă să limiteze liberalismul, începând cu Orban, Erdogan şi Putin şi terminând cu Dragnea. Statul nu mai este gardianul de noapte al lui Benjamin Constant, ci este cel care protejează biserica, academia, familia şi piaţa liberă de interferenţa tiranică.

 • Despre liberalism şi populism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre liberalism şi populism

  Am experimentat pe pielea mea acum câteva luni protestele masive din Budapesta legate de închiderea Central European University. Acum este linişte, se ştie că guvernul este de neînduplecat prin proteste şi că legea a trecut. Puţin le-a păsat lui Orban şi mafiei sale că poate vor pierde viitoarele alegeri din primăvară, au stat în picioare pentru un principiu, şi anume „iliberalismul“.

 • Rolul istoric al liberalismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rolul istoric al liberalismului

  În 1875, ia naştere Partidul Liberal, ulterior, Partidul Naţional Liberal, odată cu închegarea mişcărilor liberale existente deja, din care una formase guvernul după căderea lui Cuza, între 1867 şi 1868.

 • Wolfgang Schaeuble vrea ca musulmanii din
ţara sa să dezvolte un „islam german“, bazat pe liberalism şi toleranţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Wolfgang Schaeuble vrea ca musulmanii din ţara sa să dezvolte un „islam german“, bazat pe liberalism şi toleranţă

  Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, unul dintre vechii aliaţi ai cancelarului Angela Merkel, le-a cerut musulmanilor aflaţi în ţara sa să dezvolte un „islam german“, bazat pe liberalism şi toleranţă, subliniind totodată că afluxul de refugiaţi, mulţi dintre ei musulmani, este o provocare pentru societatea tradiţională.

 • Extremistul şi radicalul. În chestiunea legii antilegionare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremistul şi radicalul. În chestiunea legii antilegionare

  Reacţiile publice stârnite de aşa numita lege antilegionară s-au referit la cenzurarea marilor autori interbelici, pe care legea ar introduce-o. Discuţia a fost, de la început, orientată spre trecut. Aproape nimeni nu a vorbit despre cenzurarea autorilor de texte de astăzi, deşi legea are mai ales un caracter „preventiv”.

Modifică Setările