
„Acel Rege al Comediei...”
A fost o vreme când filmul românesc avea un Rege al Comediei unanim recunoscut care se numea Geo Saizescu. Acum 7 ani, toamna, Regele Comediei cinematografice a ales brusc eternitatea.
A fost o vreme când filmul românesc avea un Rege al Comediei unanim recunoscut care se numea Geo Saizescu. Acum 7 ani, toamna, Regele Comediei cinematografice a ales brusc eternitatea.
Regizorul Geo Saizescu a distribuit-o pe viitoarea soţie a lui Florin Piersic, Ana Szeles, în cel de-al patrulea său lungmetraj, după ce interpreta aleasă iniţial pentru rolul dansatoarei blonde, o balerină autentică, a dispărut brusc, timp de trei săptămâni.
Filmul lui Geo Saizescu, „Păcală“, este a doua cea mai vizionată peliculă românească din toate timpurile, în condiţiile în care a vândut 14.644.029 de bilete în cinematografe, cu doar 1.557 mai puţine decât „Nea Mărin miliardar“, lungmetrajul lui Sergiu Nicolaescu. „Păcală“ a reuşit totodată performanţa ca, în anul 1976, într-o singură difuzare să obţină 7.000.000 de spectatori la Televiziunea Română, situându-se pe locul al treilea în acel an.
Condiţionaţi de bugetele limitate pe care le aveau la dispoziţie, cineaştii români au compensat întotdeauna prin inventivitate, dovedită inclusiv prin intermediul filmărilor în străinătate, realizate de multe ori fără autorizaţie, prin intermediul cărora au surprins pe peliculă monumente şi aspecte ale vieţii de zi cu zi din marile oraşe ale lumii.
Vila Filipescu-Brâncoveanu din Aleea Modrogan nr. 1 a fost amenajată drept locuinţă a ministrului Ionescu-Tismana, interpretat de Liviu Ciulei, pe platourile de filmare ale serialului realizat de Televiziunea Română şi prezentat pentru prima oară pe micile ecrane în vara anului 1974, la 30 de ani de la evenimentele din 23 august 1944.
După ce obişnuia să-l citească „pe la colţuri“ în anii studenţiei, regizorul Geo Saizescu, proaspăt absolvent, a reuşit în 1957 să-l înduplece pe marele poet, care nu se număra printre cei care considerau că e necesar ca cinematografia să fie considerată a şaptea artă, să-şi dea acordul pentru ecranizarea schiţei „Doi vecini“. Ulterior, Arghezi a vizitat, la iniţiativa aceluiaşi Saizescu şi a lui Mircea Mureşan, platourile de la Buftea.
Debutul regizoral al cântăreţului Cezar Grigoriu, membru în faimoasa trupă „Trio Grigoriu“ şi soţul celei de-a doua fiice a liderului comunist, Tanţi, a fost un eşec de proporţii. Văzând că n-o scoate la capăt de nicio culoare, directorul Studioului Cinematografic Bucureşti, Paul Cornea, l-a rugat pe Geo Saizescu să finalizeze pelicula „Dragoste la zero grade“.
Regizorul de film, scenaristul şi directorul de imagine George Cornea, cunoscut pentru lungmetraje precum "Patima" (1975) sau "Căruţa cu mere", a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani.
Scenariul scris de Titus Popovici pentru regizorul Geo Saizescu, inspirat din celebrul caz Ştefănescu, a fost respins iniţial ca urmare a intervenţiilor unor tovarăşi din Comitetul Central al Partidului Comunist Român, iar ulterior a fost ciuntit de cerberii cenzurii.
DEZINVOLTURĂ O variantă „modernă“ a „Liceenilor” lui George Şovu şi Nicolae Corjos regizează tânăra Cristina Iacob în „#Selfie“, un film marca MediaPro Pictures.
Impresionantă mulţimea de spectatori ce luau cu asalt, miercuri, 15 ianuarie, la căderea serii ploioase, igrasioase, nehotărâtă între toamna târzie şi primăvara înşelătoare, clădirea modernului cinematograf din cartierul Ostroveni, aflat la porţile dinspre Drăgăşani şi Hurez ale bătrânului Râmnic al Vâlcii.
La sfârşitul anului 2013 putem spune, fără urmă de îndoială, că România este mai săracă din cauza pierderii unor nume mari din teatru, film, televiziune, muzică, dar şi din literatură. Cineaştii Sergiu Nicolaescu şi Geo Zaisescu, actorii Irina Petrescu şi Nae Lăzărescu, realizatorul de televiziune Titus Munteanu şi compozitorul Temistocle Popa sunt doar câteva dintre personalităţile care au murit în acest an.
În perioada 14-16 noiembrie se desfăşoară Festivalul Filmului Studenţesc de Scurtmetraj „Geo Saizescu“, dedicat regizorului care, pe 14 noiembrie, ar fi împlinit 81 de ani. În deschiderea evenimentului va fi proiectat filmul „Iubire eternă“, ultimul lungmetraj al lui Saizescu, care a încetat din viaţă pe 23 septembrie 2013.
“Balul de sâmbătă seară”, unul din filmele marelui regizor Geo Saizescu, originar din judeţul Mehedinţi, a fost filmat în 1967 la Drobeta Turnu Severin. Locatarii blocului unde s-a realizat filmul îşi amintesc şi astăzi cu mare drag de regizor, dar şi de actorul Sebastian Papaiani, personajul principal, pe care îl idolatrizau.
Moartea regizorului Geo Saizescu a iscat discuţii în contradictoriu între actorul Sebastian Papaiani şi directorul Uniter, Ion Caramitru, pe tema locurilor de veci de pe Aleea Artiştilor şi modalitatea în care acestea sunt acordate.
”La Grandiflora”, inspirat de romanul lui Gib Mihăescu, a fost marele vis cinematografic visat ani întregi de Geo Saizescu, încurajat de promisiunile de sprijin şi sponsorizare ale unor Puternici necurmaţi ai Puterii postdecembriste care îl amânau şi cu o audienţă şi iată că acest vis a murit şi el odată cu marele regizor recunoscut de milioanele de spectatori ai Operei sale cinematografice drept Regele comediei filmice româneşti.
Vestea morţii maestrului filmului de comedie românesc s-a răspândit cu repeziciune la Prisăceaua, satul mehedinţean în care a venit pe lume.
Regizorul, actorul şi scenaristul Geo Saizescu s-a stins din viaţă luni seară, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta„ din Bucureşti, din cauza unei boli de plămâni.
Senatorii au ţinut marţi un moment de reculegere în memoria regizorului Geo Saizescu şi a celor doi militari români care şi-au pierdut viaţa în Afganistan.
Moartea regizorului Geo Saizescu a fost o ştire răspândită rapid în spaţiul public, mai mulţi actori, colegi de breaslă, acordând declaraţii luni seară despre activitatea fostului cineast, dar şi despre Saizescu văzut ca prieten.
Regizorul Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, actor în piese de teatru, precum şi în numeroase filme, a murit luni seară, la vârsta de 80 de ani.
Regizorul Geo Saizescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film, a murit, luni, la vârsta de 80 de ani.
Posturile TV promovează „manelismul” şi comedia de proastă calitate, aceasta este concluzia la care au ajuns regizorii Cătălin şi Geo Saizescu. În opinia acestora, după anul 1990 nu au mai apărut multe filme de comedie, în adevăratul sens al cuvântului, pentru că scriitorii de umor s-au împuţinat, iar „comicii” actuali nu au subtanţă cu „scălămbăielile“ pe care le produc.
După decapitatrea, la mijlocul anului trecut, a Institutului Cultural Român, cu scoaterea din funcţia lor benefică a criteriilor şi reformelor care, de-a-lungul unui întreg septenat, puseseră în lumina înaltei competenţe şi în circulaţie internaţională efectivă valorile româneşti de vârf, de la literatură la artele plastice şi nu în ultimul rînd la cinematografie;
Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor - RADEF Româniafilm intenţionează să rebranduiască mai multe săli de cinematograf din ţară cu numele monştrilor sacri din cinematografia românească, având ca exemple cele două săli, care au primit deja numele „Florin Piersic” la Cluj şi „Sergiu Nicolaescu” la Târgu Jiu.
Regizorul Geo Saizescu a spus că Sergiu Nicolaescu rămâne un luptător pentru destinul culturii naţionale în film, care a ţinut ca filmele sale să fie autentic româneşti.
Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu, "Iubire Elenă", o coproducţie Grecia/ România/ Italia având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos, a avut premiera în cinematografele româneşti pe 18 mai, la Cinema Scala din Bucureşti
Fundaţia Calea Victoriei organizează, în perioada 9 mai – 9 iunie, o nouă ediţie a manifestării “Luna Bucureştilor”.
Cele trei săli de cinema, care îşi vor schimba denumirea, sunt din Craiova, Târgu-Jiu şi Drobeta Turnu Severin.
Regizorul Geo Saizescu „i-a păcălit" în acest weekend pe câţiva actori, regizori, scriitori şi artişti plastici să vină la Casa Universitarilor din Bucureşti pentru a le acorda Premiile Naţionale de Umor.