Sebastian Papaiani: „Aleea Artiştilor a devenit o groapă comună“

0
0

Moartea regizorului Geo Saizescu a iscat discuţii în contradictoriu între actorul Sebastian Papaiani şi directorul Uniter, Ion Caramitru, pe tema locurilor de veci de pe Aleea Artiştilor şi modalitatea în care acestea sunt acordate.

După înmormântarea lui Geo Saizescu, pe 26 septembrie, la cimitirul de lângă Mănăstirea Cernica, Sebastian Papaiani, bun şi vechi prieten al lui Saizescu, a declarat că trupul regizorului nu se va odihni alături de colegii de breaslă din cauza lui Ion Caramitru. „Probabil că Saizescu, nefiind actor de teatru, nu a avut acest drept (n.r. - de a fi înmormântat pe Aleea Artiştilor). Aşa a considerat Caramitru“, a spus Papaiani. 

Ion Caramitru a dezminţit această acuzaţie, explicând că locurile limitate de pe Aleea Artiştilor sunt întotdeauna o problemă atunci când se întâmplă o astfel de nenorocire. „Geo Saizescu nu a fost actor“, a recunoscut Caramitru, „a jucat în câte un rolişor în filmele făcute de el, dar rămâne în istoria culturii româneşti ca un regizor de film. Dar nu aşa se pune problema – pe Aleea Artiştilor sunt şi scriitori, şi cântăreţi şi alte categorii de artişti, nu numai actori. Eu nu puteam să fiu împotriva unui asemenea lucru. Problema a fost că nu era loc. S-a găsit, însă, un loc în mai puţin de 24 de ore. La ora 9 şi 8 minute, în ziua de 25 septembrie, Cătălin Saizescu (n.r. - fiul lui Geo Saizescu) a fost anunţat că s-a găsit un loc şi că poate să-l folosească. Nu s-a pus problema nicio secundă că cineva nu vrea ca Saizescu să fie înmormântat acolo, ba chiar aş putea să spun că m-am bătut pentru locul ăsta şi l-am obţinut“, a declarat Ion Caramitru pentru „Adevărul“ şi îl roagă pe Sebastian Papaiani să îşi ceară scuze pentru declaraţia făcută. 

UNITER dă avize de oportunitate

Ion Caramitru FOTO Adevarul

Caramitru (foto) a mai lămurit şi motivul pentru care decide ocuparea locurilor de veci pe Aleea Artiştilor. „Problema că eu dau aprobări pe tema asta este falsă. Din cauza faptului că Primăria primeşte cereri peste cereri când se întâmplă astfel de nenorociri, ei au hotărât să nu îşi asume răspunderea de principiu şi de oportunitate şi ne-au pasat-o nouă (n.r. - Uniunii Teatrale din România), cerându-ne ca noi să dăm un aviz de oportunitate“, a explicat directorul Uniter. 

„Saizescu, nefiind actor de teatru, nu a avut dreptul să fie înmormântat pe Aleea Artiştilor. Aşa a considerat Caramitru“ Sebastian Papaiani, actor
„Nu s-a pus problema nicio secundă că cineva nu vrea ca Saizescu să fie înmormântat acolo, ba chiar aş putea să spun că m-am bătut pentru locul ăsta şi l-am obţinut“ Ion Caramitru, director UNITER

În cele câteva zile până la înmormântare, Cătălin Saizescu, fiul regizorului Geo Saizescu, a primit mai multe oferte de locuri de veci – la Cimitirul Ghencea-Militari şi la cimitirul de lângă Mănăstirea Cernica. În dimineaţa zilei de 26 septembrie, tânărul regizor i-a trimis lui Caramitru următorul mesaj: „Am înţeles că au apărut tot felul de speculaţii în media! Regret şi vă asigur că nu au pornit de la mine! Singurul lucru pe care l-am spus este că, dacă tot a fost o bulibăşeală şi locul meritat al lui tata printre colegi şi prieteni nu s-a ivit din oficiu, am preferat să mă ocup singur de asta şi am ales să-l înmormântăm la Cernica. Cătălin Saizescu“. 

Pentru Papaiani, perimetrul din Cimitirul Bellu unde sunt îngropaţi artiştii nu mai poate fi considerată Aleea Artiştilor. „Acolo e o groapă comună, calci pe morminte, oamenii au fost înmormântaţi invers, cu picioarele la răsărit. Nu îi mai spuneţi alee. E o bulibăşeală“, a punctat actorul. Despre acest spaţiu, Caramitru a subliniat că nu există locuri din oficiu pentru artişti, aşa cum a crezut Cătălin Saizescu. „Este un perimetru acolo, care s-a ocupat de mult şi care este o mare problemă întotdeauna. Cei de la cimitir mai desfiinţează alei, mai desfiinţează gropi concesionate numai pe 7 ani, deci care nu sunt de veci şi mai obţin câte un loc. Altfel, nu mai e niciun loc acolo“, a explicat Caramitru. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite