Festivalul de Film Studenţesc „Geo Saizescu“ aniversează cei 81 de ani pe care i-ar fi împlinit regizorul

0
0

În perioada 14-16 noiembrie se desfăşoară Festivalul Filmului Studenţesc de Scurtmetraj „Geo Saizescu“, dedicat regizorului care, pe 14 noiembrie, ar fi împlinit 81 de ani. În deschiderea evenimentului va fi proiectat filmul „Iubire eternă“, ultimul lungmetraj al lui Saizescu, care a încetat din viaţă pe 23 septembrie 2013.

Timp de trei zile, producţiile de scurt şi medium-metraj ale studenţilor şi absolvenţilor şcolilor de film din Bucureşti (promoţiile 2012-2013) vor rula la Sala Union a Cinematecii Române, în cadrul Festivalului „Hyperion Stud Art“. În deschiderea festivalului spectatorii vor putea urmări, de la 20.30, ultimul lungmetraj de ficţiune al lui Geo Saizescu, „Iubire eternă“. Regizorul a murit pe 23 septembrie 2013 şi a fost înmormântat la Cimitirul Cernica. La proiecţia de pe 14 noiembrie, ziua de naştere a lui Saizescu, de altfel, când ar fi împlinit 81 de ani, vor fi prezenţi personalităţi din lumea filmului, a teatrului, critici, precum şi prietenii de-o viaţă ai creatorului îndrăgitului personaj Păcală. 

În competiţie vor fi prezente peste 50 de producţii aparţinând  Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“, Universităţii Hyperion – Facultatea de Arte „Geo Saizescu“ - pe care a fondat-o regizorul Saizescu – şi  Universităţii  Media. Nu va lipsi niciun gen cinematografic al scurtmetrajului, de la cel de ficţiune, documentar, până la cel experimental.  Filmele vor fi proiectate joi, 14 noiembrie, între orele 15 şi 20.00, iar vineri, 15 noiembrie, între orele 15.00 şi 22.00. 

La conducerea festivalului se află regizorul Cătălin Saizescu, fiul lui Geo Saizescu. Juriul, alcătuit din criticul de film Cristina Corciovescu, regizorul de film Constantin Popescu jr, directorul de imagine Tudor Mircea şi actorul Bogdan Dumitrache, este condus de  scriitorul, editorialistul şi filmologul  Cristian Tudor Popescu.   

În ultima zi a festivalului, sâmbătă, 16 noiembrie,  înainte de Gala de decernare a premiilor, va  fi proiectat de la ora  19.00,  primul  medium-metraj al maestrului Geo Saizescu,  „Doi vecini“, din 1958, realizat după schiţa omonimă a lui Tudor Arghezi.  

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite