Lacrimi şi tristeţe în satul natal al marelui regizor Geo Saizescu

0
0

Vestea morţii maestrului filmului de comedie românesc s-a răspândit cu repeziciune la Prisăceaua, satul mehedinţean în care a venit pe lume.

Tristeţe şi lacrimi pentru maestrul filmului de comedie românesc, în localitatea Prisăceaua din Mehedinţi. În casa în care marele regizor, Geo Saizescu, a venit pe lume acum 81 de ani, bătrânele  au aprins o lumânare. Oamenii locului au doar cuvinte frumoase despre regizorul care a părăsit luni seară lumea aceasta. Şi clopotele de la biserica din Prisăceaua au bătut marţi anunţând trista veste că domnul Geo, aşa cum îi spun sătenii, a plecat să regizeze la ceruri un rol în care să-i distribuie pe neuitaţii Gheorghe Dinică sau Dem Rădulescu.

Bătrânele au aprins o lumânare

Aşa cum se obişnuieşte în zona Mehedinţiului, un dangăt trist de clopot a anunţat în această dimineaţă vestea morţii regizorului Geo Saizescu la Prisăceaua, satul în care maestrul a venit pe lume. În amintirea marelui regizor, câteva bătrâne au deschis uşa casei în care acesta s-a născut şi au aprins o lumânare. Pe masa din pridvorul locuinţei, în care “domnul Geo” nu şi-a mai pus paşii de circa trei ani, stăteau prăfuite câteva cărţi cu autograf dăruite, probabil, cândva maestrului. Până şi masa străjuită de două scaune şi pe care cu siguranţă maestrul a stat odinioară, părea încremenită în aura tristeţii.

Lacrimi pentru un om darnic

Bătrânele au vărsat lacrimi pentru omul despre care, spun ele, a fost de o dărnicie rară. “Nu trecea niciodată pe la noi prin sat, fără să ne ajute cu bani. Pe mulţi dintre noi ne-a ajutat de asta nu mă pot abţine să plâng”, ne spune o bătrânică din Prisăceaua. Femeile ne spun că s-au scurs cam trei ani de când maestrul nu a mai pus piciorul în casa în care a deschis ochii. “Ultima dată a venit la moartea fratelui său, acum trei ani. De atunci nu l-am mai văzut, nu mai ştiam nimic de domnul Geo. Atunci a venit şi cu fiul său, despre care am auzit că este tot regizor”, ne spune Paula Matei, femeia care are în grijă casa maestrului.

„Făcea mai mereu tot felul de şotii”

La Prisăceaua l-am găsit marţi şi pe taica Ion, unul dintre puţinii colegi rămaşi în viaţă, cu care Geo Saizescu a fost la şcoală. Bătrânul povesteşte că înclinaţiile maestrului arătau dragostea pentru umor încă din copilărie. “El vine dintr-o familie mare”, ne spune bătrânul. A plecat demult din sat, dar de când îl ştiu, încă de mic era tare glumeţ. Făcea mai mereu tot felul de şotii” îşi destăinuite taica Ion amintirile sale cu maestrul filmului românesc.

Autorităţile locale vor să-i ridice un bust, în localitate, regizorului. ”Ne-am întrunit marţi într-o şedinţă a Consiliului Local şi am vrea să cerem acordul familiei să dăm numele maestrului căminului cultural din localitate. De asemenea, am dori, tot dacă vom avea acordul familiei să ridicăm un bust în amintirea lui Geo Saizescu în centrul localităţii Prisăceaua sau în comuna Oprişor. Şi nu în ultimul rând, dacă familia va dori, vom transforma casa în care s-a născut maestrul în “Casa memorială Geo Saizescu” a declarat Gheorghe Alexandru, primarul comunei Oprişor. Marele regizor român a plecat la ceruri luni seară, la vârsta de 81 de ani, după o prodigioasă carieră în lumea filmului românesc de comedie.

Citiţi şi:

Geo Saizescu. The End

Turnu-Severin


Ultimele știri
Cele mai citite