Un „Diapason d'or” pentru Cvartetul Belcea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre premiile importante ale industriei discografice este Diapason d'or, acordat de revista franceză care-i dă numele: Diapason. Acest premiu se acordă în fiecare lună unui disc din fiecare categorie (simfonic, muzică de cameră, recital operă, muzică sacră etc.), dintr-un total de zeci de înregistrări primite la redacţie.

Articol publicat pe blogul Despre Opera.

Din duzina de discuri premiate de-a lungul unui an la o categorie, redactorii publicaţiei aleg unul singur pe care-l premiază pe anul respectiv. În 2016, dintre câteva sute de discuri cu muzică de cameră, Cvartetul Belcea a câştigat marele Diapason d'or, evident, alături de cel pentru luna Septembrie, când a fost recenzat discul lor cu muzică de Johannes Brahms, produs de studiourile Alpha.

image

Cvartetul Belcea a fost înfiinţat în anul 1994 de patru studenţi la Royal College of Music, iar Corina Belcea, violonistă originară din Timişoara, dă numele acestui cvartet. De-a lungul carierei lor, acest grup a câştigat multe premii pentru diverse înregistări, consolidându-şi o reputaţie ieşită din comun. Formaţia îşi are rezidenţa la Vienna Konzerthaus şi la London's Guildhall School of Music and Drama, concertând însă în toată lumea (au fost şi în România, ultima dată la Festivalul Enescu din 2015, cu un program de muzică de Schubert).

De-a lungul timpului, Diapason d'or a mai fost câştigat şi de alte discuri relevante pentru publicul românesc. Câteva exemple, din memorie, cu riscul de a omite nume importante: Œdipe (înregistrarea din 1990 de la EMI, cu José Van Dam şi Lawrence Foster), La rondine (discul Angelei Gheorghiu) etc.

Deşi îmi place să scriu recenzii de disc, de data aceasta prefer să reproduc ce-au scris cele mai importante publicaţii muzicale din Marea Britanie (Gramophone, BBC Music) şi Franţa (Diapason, Classica) despre discul premiat, pentru că diversitatea de opinii ale criticilor este foarte interesantă, iar perspectiva asupra acestei înregistrări este completă. Pe de altă parte, recenziile de mai jos arată şi cât de departe suntem în România de acest gen publicistic. Voi dezvolta tema într-un articol viitor.

Şi un ultim amănunt: CD-urile înregistrate de Cvartetul Belcea sunt scumpe (cele trei volume ale integralei de cvartete ale lui Beethoven costă 30 € fiecare, iar discul cu muzică de Brahms în jur de 25 €), unul dintre motivele cele mai serioase pentru a vă abona la un serviciu de streaming, pentru preţul căruia (cca. 5 €/lună, depinzând de furnizor: iTunes, Google Play etc.) aveţi acces nelimitat (inclusiv offline) la toată discografia grupului.

Recenziile discului înregstrat de Cvartetul Belcea din Diapason, Classica, Gramophone şi BBC Music le puteţi citi pe blogul Despre Opera.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite