Șantierul România și vacanțele premature ale bugetarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întâmplă multe și diverse lucruri în România în această perioadă de timp, la început de vară 2023. Și de vacanțe! 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Bune și rele sau rele și bune, depinde de cum le luăm și cum ne influențează viața fiecăruia dintre noi și a societății în ansamblul ei. 

Într-un articol trecut, am scris despre România efervescentă, care în ciuda unor politicieni și politici dezastruoase se încăpățânează să meargă înainte spre bine, cu ajutorul, munca și inteligența cetățenilor săi care își văd de treabă, majoritatea lor anonimi. 

În prezent, chiar dacă nu duduie economia așa cum de ani de zile propagă mincinos guvernanții perindați în fruntea țării, duduie șantierele, fac zgomote caracteristice, scot praf, fum mult, transpiră muncitorii, români sau de alte naționalități ca să parafrazez ziceri celebre trecutelor vremuri, generând o stare de inconfort și nemulțumire multora dintre noi, deranjați de inconvenientele din construcții. 

Românii în general nu sunt mulțumiți când nu se face ceva, dar sunt nemulțumiți și când se face! 

Înjură pe toată lumea atunci când nu se face nimic, dar înjură și atunci când se construiește, se lucrează, deranjați de aglomerație, de trafic, de praf, de mizerie, de fum și de toate cele văzute și nevăzute! 

Până la urmă sunt importante lucrurile care se fac în beneficiul oamenilor, al societății, al țării! 

Și fără să faci deranj înainte, nu poți construi o casă, o șosea, autostradă, o fabrică, orice! 

Dacă lucrurile se fac bine sau foarte bine atunci e și mai bine! 

Bine, bine! 

Acum avem șantiere peste tot aproape: în Capitală, în marile și micile orașe, chiar și în unele localități rurale, pe centurile urbane, pe autostrăzi, șosele și drumuri! 

Se construiește infrastructura vitală necesară dezvoltării unei țări împinsă pe drumul european, cu bani europeni! 

Efectele, beneficiile banilor europeni folosiți conform destinației lor, pe proiecte bine conturate, se văd la tot pasul, iar dacă România ar avea la putere niște politicieni care să lucreze în folosul țări, al oamenilor săi și nu al mafiei cu pensii speciale, țara noastră ar putea accesa mult mai mulți bani europeni și ar putea accelera ritmul dezvoltării!

Spre deosebire de șantierele de anii trecuți, finanțate de la bugetul de stat și din împrumuturi, șantiere care înghițeau bani cu nemiluita, se lucra de mântuială, construcțiile durau mult peste limita admisă, se fura la greu, acum lucrurile cu bani europeni stau cu totul altfel! 

Vă amintiți de vizitele de paradă ale cohortelor de ministeriabili pe șantierele autostrăzilor și la alte obiective în construcție, vă amintiți mutatul șmecheresc al utilajelor dintr-un șantier la altul să se dea aparența că se lucrează din greu, dar nu se lucra mai nimic? 

Astfel de șmecherii politico-mafiote, de mințire continuă a cetățenilor și de furt la greu din banii publici, par să fi apus la proiectele finanțate cu bani europeni!

Chiar dacă băieții noștri descurcăreți cum îi știm, mai găsesc modalități să ciupească și din fondurile UE!  

Ciugulesc cu grijă, mai puțin, nu mai bagă mâinile ca într-un sac fără fund al bugetului de stat, mai cu fereală că mulți dintre cei care au fraudat fondurile europene și au fost prinși sunt popriți la răcoare sau în cel mai fericit caz au fost obligați să dea banii înapoi. 

Și mai e ceva, unii dintre cei atrași de mierea UE sunt mai atenți din cauza faptului că Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi este cu ochii pe ei. 

Dar atâta timp cât vin bani europeni în România lucrurile se mișcă din ce în ce mai tare! 

Duduie șantierele mai mult ca pe vremea primului constructor de tristă amintire al țării, duduie șantierele mai mult ca niciodată! 

Iar pe aceste șantiere lucrează pe lângă românașii noștri și tot mai mulți oameni din țări extracomunitare, în special din Asia, care în multe cazuri sunt mai serioși, mai harnici și mai motivați să muncească mult și bine decât unii dintre conaționalii noștri, așa numiții dorei, spaima lucrurilor bine făcute! 

Scriu aceste rânduri în zgomot de mașini, bormașini, utilaje, praf, mizerie, chestii specifice de șantier, voci de muncitori care vorbesc în diverse limbi, de la română la vietnameză, nepaleză, sri lankeză, „moldovenească” și altele! Sunt voci de muncitori care se înțeleg într-o singură voce comună, cea a șantierelor de construcții din București, din România! 

Dacă șantierele actuale duduie, în acest timp, în Capitală și în țară se aud tot mai tare, mai amenințătoare vocile unor categorii profesionale, bugetare, care fac grevă sau amenință cu greva pe motiv de salarii nemărite! 

Ieri și azi au făcut și continuă greva profesorii, cei care ar trebui să contribuie esențial la mult clamata an de an „România educată”, într-o țară unde educație suferă din ce în ce mai tare de o boală cronică! 

Poate că au dreptate în revendicările lor, dar sigur doar cu măriri de salarii ale angajaților din învățământ nu o să avem niciodată o educație mai bună, performantă! 

Elevii, copiii românilor și viitorul de mâine al României sunt forțați să întrerupă ciclul de învățare tocmai acum, în momente importante pentru ei, cu testări, examene, admiteri viitoare! 

Elevii sunt băgați forțat într-o vacanță de educație, dar această problemă foarte importantă se pare că nu-i interesează prea mult pe inițiatori grevei, ci doar pe părinții copiilor lipsiți de unul dintre cele mai importante drepturi, dreptul la educație! 

Iar pentru această gravă afectare a dreptului la educație în România, de ani de zile, nu răspunde nimeni, nici guvernanții, nici politicienii puteri, nici angajații sistemului public de educație națională sau altcineva cu responsabilități în domeniu! 

Mâine, poimâine, răspoimâine amenință că vor face grevă angajații din sistemul de sănătate publică, polițiștii, funcționarii și cine știe care alte categorii de bugetari, care acum se pregătesc de vacanțe, cu vouchere și prime de la stat! 

Poate că și ei au dreptate în revendicările lor, dar ce guvernare și când va reuși să rezolve aceste probleme grave, care revin ciclic în atenția opiniei publice și afectează serios societatea? 

Deocamdată, bugetul național se pare că este și el în grevă bugetară din moment ce nu este în stare să acopere toate găurile și cererile cu care se confruntă! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite