Relația strategică SUA - Arabia Saudită, în faza „ori la bal, ori la spital”?

0
0
Publicat:

Foarte curios cât de rapid evoluează tensiunile dintre SUA și Arabia Saudită după decizia acesteia de a refuza cererea făcută de Biden personal de a amâna cu cel puțin o lună scăderea propusă a extracției la nivel de OPEC + cu 2 milioane de barili de petrol/zi, astfel favorizându-i direct pe ruși, așa cum au acuzat direct, pe un ton foarte iritat, cei de la Washington.

image

Degeaba tonul iritat, saudiții au rămas fermi pe poziție și, foarte simplu, au replicat că măsura respectivă avea la bază doar un raționament economic  căruia, în niciun caz, nimeni nu trebuia să-i adauge vreo conotație politică. În mod normal, conform tuturor regulilor jocurilor diplomatice consemnate în manualele din ce în ce mai inutile de „management al crizelor” după care buchisesc și acum generații de studenți, situația conflictuală respectivă avea în sine și indicațiile nivelului la care se putea rezolva, adică prin obișnuia târguială, perfect incorectă politic pentru un regim democratic,  dar generatoare mereu de rezultate în zona contractelor, soluția universal acceptată care oblojește orice răni, oferă satisfacțiile morale necesare pentru grupurile de susținători influenți și cu meritul deosebit de a stimula afaceri pe orizontală în țările satelit care, astfel, primesc un imbold pentru a se comporta ascultător și necuvântător.

Ei bine, chiar dacă toată lumea se aștepta la asta, tensiunile continuă și devin din ce în ce mai neplăcute deoarece se pare că ne apropiem de un neobișnuit -dar extrem de semnificativ – moment al concretizării unor măsuri de retorsiune. Puteți urmări aici conferința de presă susținută de senatorul democrat Richard Blumentah  și  de Ro Kanna din Camera Reprezentanților foto), cu propunerea unei inițiative legislative care să oprească livrările de arme către Arabia Saudită până în momentul în care această țară nu-și va reconsidera hotărârea de reducere a producției de petrol.

image

Pentru ca lucrurile să fie extrem de clare – și aici începe să se dezvolte dimensiunea geopolitică- cei doi politicieni care dețin poziții extrem de influente în partidele lor și funcții de responsabilitate în zona parlamentară) au subliniat în termeni neobișnuit de duri riscul pe care-l prezintă colaborarea între Arabia Saudită și Rusia pentru securitatea națională a SUA și pentru economia globală:

„Saudiții trebuie să-și vină în fire. Au comis o eroare enormă la adresa propriilor lor interese economice și de securitate precum și împotriva celor ale țării noastre. Singurul scop aparent al acestei reduceri a aprovizionărilor cu petrol este de a-i ajuta pe ruși și a lovi în americani – spus Blumenthal. Sperăm ca această legislație să-i facă pe saudiți să reconsidere și să anuleze decizia respectivă....”

„Noi oferim atât de multe, nu numai în ce privește armamentele ci și în materie de cooperare în domeniul apărării, prin inițiativele comune de  cu saudiții. 75% din sistemele de armament ale Arabiei Saudite vin din SUA. Dacă n-ar fi tehnicienii noștri, flota lor de avioane militare pur și simplu n-ar zbura- a afirmat Khanna. Senatorul Blumenthal și cu mine avem o propunere foarte rațională care spune că vânzările de arme ar trebui dar oprite temporar, iar cooperarea în domeniul apărării să fie oprită până în momentul în care-și vor reconsidera poziția”.

Într-adevăr, textul depus de cei doi și care ar putea să devină lege printr-un vot bi-partizan foarte așteptat, este extrem de simplu și de clar, reprezentând o posibilă schimbare de sens geopolitică în regiune dar și o reafirmare a unui anume tip de politică definită de o din ce în ce mai puternică și evidentă condiționare  a relațiilor cu aliații. Și în primul rând a celor care contează cu adevărat, cele economice.

Aceasta ar fi, în opinia mea, caracteristica acestui moment în care americanii observă cât de rapid, după înfrângere lor dramatică din Afganistan, se reface – sau se încearcă – o construcție nouă, un spațiu complex de securitate oferi celor care s-ar alinia principiilor de cooperare ale Eurasiei lui Putin.  Ce se va petrece în continuare așteptăm să vedem și nu cred că nu vor trece decât foarte puțini ani până când va fi formulat proiectul respectiv. Timp în care americanii încearcă să-și aducă aliații aproape, mai ales în Orientul Mijlociu unde există deja o derută vizibilă. Poate vor profita ai noștri măcar de aceste circumstanțe de instabilitate, amintind aliaților americani cât de strategic ne-a fost sprijinul pentru ei în această parte a lumii. Și că, în consecință, poate-și amintesc și ei că la așa aliați excepționali  cum ne aflăm noi declarativ în inimile lor le poți ridica, măcar de milă, umilitoarea obligație de viză.

Dar nu de noi e vorba, căci n-avem nimic din atuurile strategice ale saudiților. Cum va proceda Biden confruntat acum cu o criză deloc la fel cu altele?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite