Regina Angliei și-a încheiat misiunea

0
0

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat la vârsta de 96 de ani la Palatul Balmoral din Scoţia, reşedinţa ei de vară favorită. Fiul ei cel mai mare, Charles, este acum rege.

image

Pe vremea când era încă prințesă, Elisabeta s-a adresat viitorilor săi supuși din Commonwealth cu ocazia celei de-a 21-a aniversări, în 1947, cu următoarele cuvinte: ”Vă promit tuturor că toată viața mea, lungă sau scurtă, vă voi sluji pe voi și marea familie imperială din care facem parte cu toții”.

Prințesa a înregistrat scurtul discurs, conținând motto-ul vieții sale, în timpul unei călătorii la Cape Town. A ştiut să întrebuințeze cu succes nu doar radioul, ci și alte mass-media moderne, fiind, de pildă, prima regină a cărei încoronare a fost transmisă la televiziune, în 1953. Un eveniment mondial.

”Niciodată o promisiune atât de solemnă nu a mai fost respectată cu atâta precizie. În vremuri în care moravurile și politica sunt în continuă schimbare, Majestatea Sa a fost întotdeauna neclintită, o stâncă pentru națiunea noastră și, uneori, pentru întreaga lume”, afirma premierul britanic de atunci, David Cameron, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a tronului, în 2013. 

image

Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii în timpul unei vizite în Germania, 26 iunie 2015

Însă ”Regina Marii Britanii și a Irlandei de Nord, a celorlalte posesiuni și teritorii ale sale, șefa Commonwealth-ului și apărătoarea credinței” (titulatura corectă) a fost îndrăgită în multe părți ale lumii, mai cu seamă în Germania.

După cum spune Monika Wienfort, cunoscătoare a înaltei nobilimi, ”Elisabeta a II-a a Marii Britanii a întruchipat inclusiv năzuințele monarhice ale germanilor”. Wienfort afirmă că ”nobilii fac lucruri destul de obișnuite”. Aceștia, ca oricine altcineva, se căsătoresc, au copii și mor. Însă o fac într-un mod aparte. ”În definitiv, când mai avem ocazia să vedem o trăsură?”, întreabă ea. 

Marea criză după moartea Prințesei Diana

Prințul Charles, fiul cel mare al reginei, a afirmat cu ceva timp în urmă că familia Windsor, din care face parte, seamănă cu o ”telenovelă”. Regina a îndurat toate dramele, divorțurile, scandalurile. S-a clătinat abia în 1997, când britanicii au simțit-o prea rece și indiferentă, după ce Elisabeta și-a jelit public fosta noră, prințesa Diana, abia după multe ezitări. 

După accidentul mortal din tunelul parizian, regina a ieșit în fața presei doar la presiunea criticilor publice aduse Palatului Buckingham: ”Am încercat cu toții, în felul nostru, să ne împăcăm cu această situație. Această pierdere nu este greu de cuprins în cuvinte, deoarece după șocul inițial, se instalează un amestec de multe sentimente, între care neîncrederea, furia și îngrijorarea pentru cei rămași în urmă”. Elisabeta a vorbit ca o regină și bunică, îmbrăcată în costum negru și purtând un colier de perle. Iar poporul a fost împăcat. 

image

Regina Elisabeta a II-a alături de Regele Bhumipol al Tailandei, 1972

Regina a participat la zeci de mii de întâlniri, a efectuat sute de călătorii în străinătate și a zâmbit întotdeauna, fără a face niciodată declarații politice – chiar dacă știa întotdeauna ce se întâmplă, după cum avea să povestească fostul premier britanic Margaret Thatcher. ”Are o cunoaștere excelentă a evoluțiilor actuale și o experiență extraordinară. Sfaturile și recomandările suveranei sunt întotdeauna precise. În calitate de prim-ministru, am beneficiat mult de acest lucru”. 

De-a lungul îndelungatei sale domnii, Regina Elisabeta a avut de-a face cu numeroşi șefi de guvern - de la Winston Churchill la Liz Truss. În fiecare săptămână, aceasta a poftit politicieni la discuții confidențiale; nu doar prim-miniștrii, ci și judecători, sindicaliști, antreprenori și oamenii de rând au fost invitați la palat. 

”Pentru mine, a oferi o audiență înseamnă a putea să mă întâlnesc cu oameni fără ca altcineva să mă asculte. Acest lucru îmi oferă o imagine foarte largă a ceea ce se întâmplă cu adevărat în guvern sau în administrația publică. Multe dintre ele sunt doar întâlniri normale. Atâta doar că pot să mă întâlnesc cu oricine vreau să mă întâlnesc” – astfel și-a descris regina stilul de lucru într-un interviu pentru BBC.

Caii, dragostea cea mare a suveranei

”Nu am avut parte de ucenicie, tatăl meu a murit mult prea devreme. A trebuit să preiau brusc responsabilități și să fac o treabă cât mai bună”, a mărturisit Regina Marii Britanii. 

image

Căsătoria Reginei Elizabeta cu Prinţul Philip, 1947

Disciplina a fost principiul ei călăuzitor. Pasiunea ei a fost viața la țară, alăturii de caii și câinii ei. Peste 30 de corgi (Pembrokeke Welsh Corgi este o rasă de câine ciobănesc, originară din Pembrokeshire, Țara Galilor, n.r) au însoțit-o pe regină, care nu a mai achiziționat niciun câine din 2012, nedorind ca vreunul dintre patrupezi să trăiască mai mult decât ea.

”Este mereu fericită și zâmbitoare când vine vorba de cai. Regina poate recunoaște un cal rănit de la 30 de metri distanță”, își amintește fostul ei publicist Dickie Arbiter. Micuța femeie cu părul alb, care era întotdeauna îmbrăcată în culori izbitoare, uneori stridente, a făcut mereu impresie bună. Fostul președinte al SUA, Barack Obama, un alt tip carismatic, avea să spună, după ultima sa vizită la Castelul Windsor: ”Regina a fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru mine și pentru mulți oameni din întreaga lume. Este o persoană extraordinară și o adevărată bijuterie nu doar pentru Marea Britanie, ci pentru întreaga lume”. 

Loviturile sorții în ultima parte a vieţii

image

Philip Duce de Edinburgh alături de legendele tenisului Rod Laver și Neale Fraser, 1960

În ultima parte a vieţii, destinul avea să o lovească dur pe Regină. Cu multă pompă mediatică, nepotul ei, prințul Harry și soția sa Meghan, au renunțat la "circul" din Windsor, prezentându-se drept copii regali neînțeleși. Meghan, fiica unei mame de culoare și a unui tată alb, a acuzat familia Windsor de rasism într-un interviu televizat, în martie 2021, care a atras atenția întregii lumi. 

Cazul prințului Andrew a fost și mai grav. Al doilea fiu al suveranei a fost dat în judecată la un tribunal din New York în legătură cu scandalul de abuzuri în care a fost implicat multimilionarul american Jeffrey Epstein. O reclamantă l-a acuzat pe prinț că a abuzat-o sexual de mai multe ori când era minoră, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Andrew neagă acuzațiile.  

Pe lângă toate acestea, la aproape o sută de ani, prințul Philip, cu care Regina Elisabeta a fost căsătorită timp de peste 73 de ani, a murit în aprilie 2021. ”El a fost pur și simplu sprijinul și puterea mea în toți acești ani”, a mărturisit, cândva, aceasta.

”Majestate și mămică”

image

Prinţul Charles, moştenitorul tronului

Însă, la scurt timp după înmormântare, Regina Elisabeta și-a reluat îndatoririle de șef de stat Pe final, sprijinită în baston, dar de o discreție formidabilă. Când medicii au sfătuit-o să anuleze o călătorie planificată în Irlanda de Nord și să stea liniștită pentru câteva zile, suverana ”cu greu a acceptat indicațiile”, după cum avea să precizeze Palatul Buckingham.  

Fiul cel mare, Prințul Charles (n. 1948), a așteptat mult timp pentru a-i succeda ”majestății și mămicii”, după cum s-a exprimat cu prilejul celei de-a 60-a aniversări a tronului. Charles a încercat să fie dezinvolt, ceea ce i-a convenit mai puțin mamei sale. 

”Majestate, mi s-a spus că milioane de oameni visează să bea ceaiul cu dumneavoastră într-o zi”. Regina nici n-a clipit la aceste cuvinte, în timp ce publicul a râs cu poftă. Mama națiunii a fost mulțumită abia după ce Prințul Charles a exprimat, așa cum se face, trei urale, iar poporul i-a cântat imnul: ”God save the Queen”.

Articol publicat de Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite