Putin: Nu va exista niciun învingător în conflictul dintre Rusia şi NATO. Pentagonul spune că Beijingul sprijină Moscova. China la zi

0
0
Foto: John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului
Foto: John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului

În materialul de astăzi al revistei presei ,,China la zi”, vă prezentăm o serie de declaraţii şi articole din presa chineză, apărute săptămâna trecută, care prezintă pe larg evoluţiile de securitate din regiune. Să remarcăm că şi în acest interval de timp presa chineză a fost focalizată tot pe conflictul SUA/NATO – Rusia şi reflectă pe larg poziţiile Federaţiei Ruse din acest punct de vedere.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR). 

Declaraţii oficiale şi articole. Sumar: 

  • În anul 2021, China a înregistrat o creştere semnificativă a comerţului exterior 
  • Miniştrii de finanţe ai ţărilor Grupului celor Şapte (G7) sunt pregătiţi să impună sancţiuni Rusiei 
  • „Statele Unite şi anumite ţări occidentale sunt cele care continuă să incite şi să răspândească informaţii false, creând şi mai multă tensiune şi incertitudine” 
  • „China şi Rusia au lucrat întotdeauna pentru a dezvolta o relaţie de prietenie şi de bună vecinătate” 
  • FormăPutin: Nu va exista niciun învingător în conflictul dintre Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) (articol) 
  • Rusia şi Belarus organizează exerciţii militare comune „Allied Resolve 2022” (articol) 
  • China sprijină Rusia, provocând instabilitate la nivel de securitate în Europa, declară Pentagonul. Partea chineză respinge afirmaţia. (articol) 

   

1. În anul 2021, China a înregistrat o creştere semnificativă a comerţului exterior 

Reporter Xinhua News Agency: Potrivit statisticilor publicate recent de autorităţile chineze competente, în anul 2021 a fost înregistrată o creştere semnificativă a comerţului exterior al Chinei. Republica Populară Chineză a devenit a doua cea mai mare piaţă de consum din lume. Comerţul său cu mărfuri s-a clasat pe primul loc la nivel global timp de cinci ani la rând, iar în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine, se păstrează pe locul doi în lume. În opinia dumneavoastră, care ar fi semnificaţia acestei impresionante performanţe la nivel global în era post-COVID19?  

cssr
cssr

Sursă: Gucheng.com, 股城网 

Zhao Lijian: Pe fondul unei pandemii care continuă să se răspândească, determinată de noi crize şi de o redresare economică globală plină de diverse riscuri, comerţul şi investiţiile externe ale Chinei au continuat să înregistreze performanţe constante. 

Aceasta este o realizare pragmatică a eforturilor Chinei de a promova o nouă paradigmă de dezvoltare de înaltă calitate. Este, de asemenea, o ilustrare vie a Chinei care împărtăşeşte oportunităţi de dezvoltare cu lumea. 

La ceremonia de deschidere a celei de-a patra Expoziţii Internaţionale de Import din China (China International Import Expo) din 2021, preşedintele Xi Jinping a promis solemn că determinarea Chinei de a extinde deschiderea la un nivel ridicat, de a împărtăşi oportunităţi de dezvoltare cu restul lumii şi de a promova o globalizare economică mai amplă, incluzivă, echilibrată şi benefică pentru toate părţile, nu se va schimba.  

În acelaşi an, China a organizat o serie de târguri şi expoziţii precum Târgul de import şi export din China (Târgul din Canton), Târgul Internaţional pentru Comerţul cu Servicii din China, Expoziţia China-ASEAN, prin care a oferit oportunităţi celorlalte ţări de a explora piaţa chineză şi de a-şi extinde exporturile.  

Potrivit celor mai recente statistici ale Administraţiei Generale a Vămilor din China, în 2021, comerţul cu mărfuri al Chinei a depăşit pentru prima dată 6 trilioane de dolari SUA, atingând un nou record. În 2021, utilizarea efectivă a capitalului străin pe parcursul întregului an a depăşit pentru prima dată un trilion de yuani, iar investiţiile străine directe anuale ale Chinei au ajuns la aproximativ 940 de miliarde de yuani, o creştere de 2,2%. 

Mai exact, investiţiile în ţările partenere ale iniţiativei ,,Centura şi Drumul” au crescut cu 7,9%. Până la sfârşitul anului 2021, China a investit 50,7 miliarde USD în zone de cooperare economică şi comercială din străinătate, a plătit taxe în valoare de 6,6 miliarde USD ţărilor gazdă şi a creat 390.000 de locuri de muncă locale. 

Faptele au dovedit că economia Chinei este plină de vitalitate şi rezistenţă, ceea ce a jucat un rol pozitiv în stabilizarea lanţurilor industriale şi de aprovizionare globale şi în promovarea redresării economice mondiale. 

Sursă: aici, februarie 2022. 

2. Miniştrii de Finanţe ai ţărilor Grupului celor Şapte (G7) sunt pregătiţi să impună sancţiuni Rusiei 

Reporter Phoenix TV: Am observat că pe 14 februarie, miniştrii de finanţe ai ţărilor din Grupul celor Şapte (G7) au declarat că sunt pregătiţi să impună sancţiuni economice şi financiare Rusiei. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Wang Wenbin: China s-a opus întotdeauna utilizării fără discernământ sau ameninţării cu sancţiuni unilaterale în relaţiile internaţionale. În circumstanţele actuale, sancţiunile unilaterale nu vor face decât să intensifice diviziunea şi confruntarea. China face apel la toate părţile să rămână raţionale, să facă eforturi pentru o soluţionare cuprinzătoare a crizei din Ucraina şi a problemelor prin dialog, negociere şi să se abţină de la a întreprinde acţiuni care ar putea intensifica tensiunile şi stimula conflicte. 

Sursa: aici, februarie 2022.  

3. „Statele Unite şi anumite ţări occidentale sunt cele care continuă să incite şi să răspândească informaţii false, creând şi mai multă tensiune şi incertitudine” 

Reporter RIA Novosti: Ministerul rus al Apărării a declarat marţi, pe 15 februarie, că, în urma încheierii exerciţiilor militare, Rusia îşi retrage unele trupe de la graniţa cu Ucraina şi din Crimeea. Acţiunea este întreprinsă după câteva zile în care presa occidentală s-a întrecut pentru a prezice data unei presupuse invazii ruseşti a Ucrainei. Vede China semne de agresiune militară din partea rusă sau are încredere în afirmaţiile Moscovei că trupele au fost trimise în regiunile din apropierea graniţei cu Ucraina doar pentru exerciţii militare? Ce are de comentat partea chineză cu privire la evoluţiile actuale din Ucraina? 

Wang Wenbin: În ultima perioadă, Statele Unite au exagerat, au creat tensiuni, lucru care a avut un impact puternic asupra economiei, stabilităţii sociale şi vieţii oamenilor din Ucraina, împiedicând  promovarea dialogului şi a negocierii între părţile în cauză. 

Mi-a atras atenţia declaraţia făcută recent de partea rusă „Occidentul a recurs la „terorismul informaţional” în problema Ucrainei” şi că „data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca „ziua eşecului propagandei” a Statelor Unite şi a Occidentului.” 

Trebuie subliniat că Statele Unite şi anumite ţări occidentale sunt cele care continuă să incite şi să răspândească informaţii false, creând şi mai multă tensiune şi incertitudine acestei lumi pline deja de provocări, alimentând neîncrederea şi diviziunea. Sperăm că părţile în cauză pot opri o astfel de campanie de dezinformare şi că vor întreprinde mai multe acţiuni favorabile păcii, încrederii reciproce şi cooperării.  

cssr

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe la conferinţa de presă din data de 16 februarie 2022. 

Sursa: aici, februarie 2022.  

4. „China şi Rusia au lucrat întotdeauna pentru a dezvolta o relaţie de prietenie şi de bună vecinătate” 

Reporter CCTV: Potrivit relatărilor de presă, pe 15 februarie, prim-ministrul australian Scott Morrison a criticat poziţia Chinei faţă de chestiunea Ucraina şi i-a cerut acesteia să condamne Rusia. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că relaţiile tot mai strânse dintre China şi Rusia ameninţă securitatea NATO. Ce are de comentat partea chineză pe această temă? 

Wang Wenbin: Sub conducerea celor doi şefi de stat, China şi Rusia au lucrat întotdeauna pentru a dezvolta o relaţie de prietenie şi de bună vecinătate, precum şi o relaţie de cooperare reciproc avantajoasă pe termen lung, pe baza principiilor non-alianţei, neconfruntării şi nevizării ţărilor terţe. 

Am aderat întotdeauna la promovarea unui nou tip de relaţii internaţionale, care să se bazeze pe respect reciproc, corectitudine, justiţie şi cooperare de tip câştig-câştig. Cele două ţări au avut o contribuţie de necontestat la promovarea păcii şi dezvoltarea internaţională şi regională. 

Comunitatea internaţională poate vedea foarte clar cine este cel care generează cu adevărat conflictul şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii în lume. Orice act de egoism şi de învinovăţire a celorlalţi nu va dăuna doar acelei ţări şi poporului său, ci şi oamenilor din întreaga lume. Nu numai că forţele justiţiei nu vor fi de acord, ci în cele din urmă vor fi abandonate de tendinţa vremurilor.  

China pledează pentru tratarea problemelor şi propunerilor de securitate ale ţărilor relevante într-un mod echilibrat şi just şi soluţionarea divergenţelor prin dialog şi consultare cu scopul de a promova echilibrul şi stabilitatea strategică globală. Îndemnăm părţile în cauză să nu mai facă remarci care să ducă la intensificarea tensiunilor. Această practică de susţinere a confruntării şi de răspândire a informaţilor false pentru câştiguri politice egoiste este imorală şi foarte periculoasă.  

Sursa: aici, februarie 2022.  

5. Putin: Nu va exista niciun învingător în conflictul dintre Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) 

cssr
putin macron

   

Potrivit unei relatări de presă a Agenţiei de ştiri Xinhua, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 7 februarie, la Moscova, că Rusia se opune ferm extinderii NATO spre est, acţiune care ar reprezenta o ameninţare pentru partea rusă. El nu îşi doreşte ca lucrurile să ia forma unui conflict între Rusia şi NATO, în urma căruia niciuna dintre părţi să iasă învingătoare. 

Acestea sunt aspectele subliniate de Putin în cadrul conferinţei organizate imediat după întâlnirea cu preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Moscova în acea zi. 

Putin a declarat că politica „uşilor deschise” a NATO este o interpretare arbitrară a principiilor de securitate de către Statele Unite ale Americii (SUA) şi alte ţări. Având în vedere că NATO se apropie tot mai mult de graniţele Rusiei, acuzaţiile de „ agresiune” aduse Rusiei n-au nicio noimă. În acelaşi timp, Putin a cerut Ucrainei să respecte Acordurile de la Minsk

Potrivit presei franceze, în cadrul conferinţei de presă, organizată imediat după întâlnire, Macron a declarat că discuţiile dintre cele două părţi au înregistrat progrese şi că este optimist cu privire la detensionarea crizei din Ucraina. Următoarele zile vor fi decisive, cu discuţii intense între părţi , a mai declarat acesta, dezvăluind că în timpul întâlnirii i-au fost oferite lui Putin „garanţii concrete de siguranţă”. 

În ultima vreme, relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au deteriorat rapid. Ambele părţi au desfăşurat un număr mare de militari şi armament la graniţa dintre cele două ţări. SUA, Ucraina şi NATO au afirmat că odată cu dispunerea unei prezenţe militare atât de puternice în apropierea graniţei de est a Ucrainei este posibil să existe o ,,invazie” a Rusiei. În schimb, partea rusă infirmă acest lucru, subliniind că activităţile NATO ameninţă securitatea frontierei ruseşti şi că Rusia are dreptul de a-şi mobiliza trupele în interiorul graniţelor sale pentru a-şi apăra teritoriul.  

Sursa: aici, februarie 2022. 

6. Rusia şi Belarus organizează exerciţii militare comune „Allied Resolve 2022” 

putin macron

   

Pe fondul tensiunilor continue la graniţa cu Ucraina, pe 10 februarie, armatele Rusiei şi Belarusului au lansat exerciţii militare comune „Allied Resolve 2022” pe diferite terenuri de antrenament militar din Belarus. 

Ministerul rus al Apărării a declarat în aceeaşi zi că exerciţiile au fost organizate în conformitate cu decizia luată de şefii de stat ai Rusiei şi ai Belarusului, anul trecut, în noiembrie, şi a avut ca scop testarea abilităţii forţelor de răspuns imediat ale ţărilor din Uniunea Statală Rusia-Belarus de a descuraja şi de a respinge agresiunea externă, de a combate terorismul şi de a proteja interesele ambelor ţări în timpul operaţiunilor defensive. 

Potrivit informaţiilor publicate de Rusia, trupele participante vor exersa securizarea graniţelor; prevenirea infiltrării grupurilor armate ilegale; închiderea rutelor de transport de arme şi muniţii ale inamicului; căutarea, blocarea şi eliminarea echipelor de sabotaj; recunoaşterea inamicului pe cinci terenuri de antrenament, patru aeroporturi şi zone de teren specifice din Belarus. 

Ca parte a exerciţiilor, sistemele de rachete de apărare antiaeriană S-400 ale Districtului Militar de Est al Rusiei şi personalul operaţional al acestora au fost desfăşurate la fortăreaţa Brest din Belarus îndeplinind sarcina de luptă pentru apărarea antiaeriană a „Sistemului unificat de apărare antiaeriană a Uniunii statale Rusia-Belarus”, monitorizând spaţiul aerian din zona de responsabilitate stabilită. 

Pe 10 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că exerciţiile militare comune ale Rusiei şi ale Belarusului au stârnit îngrijorare în Marea Britanie şi în Occident şi că „desfăşurarea trupelor ruse pe propriul teritoriu” a provocat, de asemenea, „teamă inexplicabilă şi emoţii extrem de puternice” în aceste ţări. De asemenea, acesta a mai declarat că după încheierea acestor exerciţii, trupele ruse se vor întoarce la locurile lor, în timp ce trupele Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii şi Canadei nu se mai întorc acasă de cele mai multe ori după ce sunt trimise în ţările baltice şi în Marea Neagră.  

Sursa: aici, februarie 2022. 

7. China sprijină Rusia, provocând instabilitate la nivel de securitate în Europa, declară Pentagonul. Partea chineză respinge afirmaţia. 

China sprijină Rusia, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cadrul conferinţei de presă din data de 14 februarie, când i-au fost adresate întrebări cu privire la „rolul pe care îl joacă Chinei în conflictul Rusia-Ucraina”.  

Ca răspuns la afirmaţiile lui Kirby, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe  Wang Wenbin a declarat pe data de 15 februarie că: ,,În circumstanţele actuale, exagerarea în afirmarea posibilităţii unui război nu denotă un comportament responsabil, iar ideea de a aplica orbeşte sancţiuni nu va ajuta la ameliorarea situaţiei. Susţinerea confruntării între blocuri nu va duce decât la vechea cale a Războiului Rece.” 

putin macron

Foto: Pentagonul publică transcrierea conferinţei de presă 

Potrivit transcrierii conferinţei de presă publicate de Pentagon, unul dintre reporteri l-a întrebat pe Kirby „Care este rolul Chinei în conflictul Rusia-Ucraina? Este Secretarul Apărării îngrijorat de rolul acesteia?” 

În acest sens, Kirby a afirmat că Statele Unite au fost preocupate de dezvoltarea rapidă a relaţiilor dintre Rusia şi China. „Declaraţia lor comună din 4 februarie este cu siguranţă o dovadă în plus că Rusia se bucură de sprijinul Chinei în tot ceea ce petrece în Europa.”. „Sprijinul tacit al Chinei pentru Rusia este profund alarmant” şi „este şi mai destabilizator pentru situaţia de securitate din Europa”, a mai adăugat Kirby.  

Declaraţiile Pentagonului au atras şi atenţia presei ruse. Platforma online Russian Today a relatat că Sullivan, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, a avertizat la începutul lunii februarie că, din cauza legăturilor economice existente între cele două părţi (Rusia şi China), partea chineză „va suporta în cele din urmă o parte din costurile invaziei Rusiei în Ucraina.” Rusia şi China au reliefat importanţa relaţiilor lor în diferite domenii precum comerţul, energia, economia şi apărarea, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul lunii februarie că relaţiile dintre cele două ţări au ajuns un nivel „fără precedent”, a mai relatat Russian Today.  

Ca răspuns la afirmaţiile lui Kirby, în cadrul conferinţei de presă din data de 15 februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin a mai adăugat ,,Facem apel la toate părţile să adopte o atitudine egală şi deschisă şi să lucreze pentru punerea în aplicare a Acordului Minsk II prin dialog şi negociere, astfel încât să se creeze condiţii pentru o soluţionare politică a crizei din Ucraina.” 

cssr

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe 

În ultima vreme, ţările occidentale conduse de Statele Unite sunt cele care au exagerat posibilitatea „invaziei” în Ucraina de către Rusia, provocând în mare parte prejudicii economiei Ucrainei, lucru asupra căruia s-a opus chiar şi preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Pentru a exagera „teoria invaziei din 16 februarie”, Statele Unite ale Americii şi alte mass-media occidentale i-au citat şi pe aşa-numiţii „oficiali ai servicilor secrete americane”. Partea rusă, în schimb,  a declarat că a început să retragă trupele care desfăşoară exerciţii militare la graniţă.  

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a anunţat pe 15 februarie că trupele din regiunile militare de sud şi vest ale Rusiei, care şi-au finalizat exerciţiile militare au început să se întoarcă la bazele lor permanente. Agenţia de ştiri Sputnik a declarat că aceste trupe şi echipamente au fost retrase de la graniţa de sud a Rusiei, adică graniţa dintre Rusia şi Ucraina. Konashenkov a adăugat, de asemenea, că armata rusă continuă să desfăşoare exerciţii în mai multe regiuni. 

Sursă: aici, februarie 2022.  

   

Traducere din limba chineză: Paula Toma (coordonator proiect ,,China la zi”), Ghinea Diana-Maria, Zhan Yu.  

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite