Planul lui Iohannis: Ligia Deca – viitor premier

0
0
Publicat:

Planul lui Iohannis: Ligia Deca – viitor premier

Pentru prima dată în cei opt ani de mandat ca preşedinte al României, Klaus Iohannis s-a trezit băgat în corzi. Zidul de protecţie ridicat cu atâta migală în jurul său de către acoliţii săi din serviciile de informaţii a început să se fisureze.

Lipsa unei conexiuni autentice cu românii care l-au ales în fruntea statului, amestecul grosolan în jocurile de putere din interiorul PNL, trădarea electoratului liberal şi aducerea la guvernare a „duşmanului” PESEDE, precum şi desele episoade de aroganţă şi făţărnicie, afişate cu multă nonşalanţă, nu au rămas fără consecinţe în sondajele de opinie.

Cum întregul său mandat de preşedinte a fost construit doar pe iluzii, pe o fundaţie falsă, este doar o chestiune de timp până când micile fisuri, care au început să brăzdeze zidurile Cotrocenilor, vor genera prăbuşirea întregului proiect prezidenţial.

„Licitaţia cu dedicaţie” prin care Poliţia Română a cumpărat 600 de BMW-uri de la firma condusă de Michael Schmidt, prietenul şi sponsorul preşedintelui României, manevrele desfăşurate în justiţie pentru blocarea dosarului de plagiat al premierului Nicolae Ciucă, precum şi scandalul generat de ororile apărute în Legile Educaţiei şi acuzele de plagiat la adresa lui Sorin Cîmpeanu, au declanşat alarma. 

Dacă în urmă cu ceva ani un fost preşedinte al României era pus în situaţia ingrată de a alege între justiţie şi fratele său, acum Klaus Iohannis se vede nevoit să aleagă între plagiat şi BMW. „Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului” – o declaraţie care arată că Iohannis a făcut deja o alegere. Între Ciucă şi Schmidt, Iohannis îl alege pe vechiul său prieten.

Mai mult, în aceste luni de când generalul Ciucă este la conducerea Guvernului României, Iohannis a putut să constate pe pielea lui că un premier care are în spatele lui temutele uniforme militare îşi poate permite şi ceva acte de sfidare. De asemenea, în ceea ce priveşte guvernarea, Ciucă a ajuns să fie mai mult premierul PSD, decât premierul PNL sau al lui Iohannis.

În acest context, trimiterea în Guvern a Ligiei Deca, consiliera sa fidelă de la Cotroceni, cu misiunea clară de a operaţionaliza România Educată în conformitate cu ordinele şi dorinţele lui Klaus Iohannis, este doar un prim pas din planul pus la cale de Palatul Cotroceni pentru revitalizarea mandatului preşedintelui României.

Deşi a fost asumată de liberali, Ligia Deca nu reprezintă Partidul Naţional Liberal. În Guvern, Deca îl reprezintă exclusiv pe Iohannis şi imaginea proiectului România Educată. Iar adoptarea fără probleme a Legilor Educaţiei, după scandalul uriaş care s-a făcut, intenţionat sau nu, în jurul acestor legi, reprezintă paşaportul Ligiei Deca către funcţia de prim-ministru.

Evident, în fotografia momentului a încercat să se includă şi Eduard Hellvig, şeful SRI. Care, la rândul său, aspiră la funcţia de premier. Însă, indiferent de câte discusuri incendiare ar ţine Hellvig, numirea în fruntea Guvernului a unui personaj care te duce cu gândul la tocilarul clasei nu îi aduce lui Iohannis niciun beneficiu la mapa profesională de candidat la şefia NATO. Mai mult, Hellvig a ratat „big time” adoptarea Legilor Securităţii Naţionale.

În schimb, promovarea unei femei într-o funcţie atât de importantă, cum este cea de prim-ministru, îi poate aduce lui Iohannis susţinerea şi voturile liderilor NATO cu vederi ceva mai progresiste. Astfel, prin propulsarea neprihănitei Deca chiar la vârful Guvernului, Iohannis câştigă câteva bile albe pentru funcţia de Secretar General al NATO.

De asemenea, Iohannis nu va trebuie să îşi facă griji în privinţa loialităţii Ligiei Deca. Plecăciunea executată la momentul desemnării pentru funcţia de ministru al Educaţiei indică clar cum se raportează aceasta la Iohannis. Cu Deca în fruntea Guvernului şi cu Lucian Bode în fruntea PNL, Iohannis va încerca să dea un nou restart guvernării şi să revitalizeze ce a mai rămas din mandatul său de preşedinte.

Premierul Ciucă ar face bine să se pregătească psihic şi emoţional. Indiferent cât de dificile sau periculoase au fost operaţiunile militare speciale la care acesta a participat în Afganistan sau Irak, nu se vor putea compara cu ofensiva care va fi lansată de la Palatul Cotroceni la adresa generalului. „Toleranţă zero în privinţa plagiatului” a devenit noul slogan al Palatului Cotroceni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite