Germania: Un fals medic anestezist a făcut victime

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
perfuzie

O femeie a profesat timp de 3 ani ca medic rezident anestezist într-o clinică din Hessa. Patru pacienţi şi-au pierdut viaţa. Cazul nu este unul izolat. Tot mai mulţi impostori reuşesc să pătrundă în sistemul medical.

Pe numele femeii în vârstă de 48 de ani, care a lucrat ca medic rezident anestezist între 2015 şi 2018 la o clinică din Fritzlar, în apropiere de Kassel, a fost emis un mandat de arestare. Conform primelor rezultate ale anchetei, pretinsa specialistă – acuzată acum, între altele, de malpraxis - nu studiase medicina. Se pare că, menţionează Götz Wied de la Procuratura din Kassel, suspecta ar fi cauzat moartea a patru pacienţi şi îmbolnăvirea altor opt persoane prin aplicarea unor proceduri necorespunzătoare. Ancheta în curs de desfăşurare a fost extinsă.

Pe lângă personalul clinicii din Hessa, chemaţi la audieri au mai fost încă doi medici, unul tot din Hessa şi celălalt din Brandenburg. Ancheta doreşte să stabilească în ce măsură cei doi specialişti, la vremea aceea angajaţi ai clinicii din Fritzlar, şi-au respectat îndatoririle în condiţiile în care, în ciuda numeroaselor sale derapaje, rezidentei i s-a permis să profeseze în continuare.

Conform unei evaluări a Oficiului pentru combaterea criminalităţii Wiesbaden, din 2014 până în prezent numai în landul Hessa au existat cel puţin 12 cazuri similare – şapte în cabinete medicale şi cinci în spitale.

image

Clinica "Hospital zum Heiligen Geist" din Fritzlar

Fără Bacalaureat, dar cu două diplome 

De-a lungul timpului, mulţi şi-au dorit să fie doctori, dar fără a deţine şi calificarea necesară. A fost şi cazul falsului doctor Christian E., care chiar a ţinut prelegeri în faţa specialiştilor în chirurgie. Tânărului specialist în vârstă de 28 de ani i-a mers bine până când, într-o bună zi, Colegiul Medicilor din Bavaria a primit o scrisoare anonimă în care expeditorul se întreba cum a reuşit o persoană care a abandonat facultatea să obţină peste noapte două titluri de doctor – unul de la prestigioasa universitate Oxford, iar celălalt de la renumita Facultate de Economie a Universităţii din Frankfurt pe Main.

Christian E. deţine un certificat de absolvire a liceului. În şcoală a fost un elev mediocru. A făcut o pregătire profesională într-o instituţie bancară, apoi a prezentat o diplomă de Bacalaureat cu nota 1,3 (n.r. peste nota 9 conform sistemului de evaluare din România). Nota de la Bac era excelentă, lucru care i-a permis să se înscrie şi să fie acceptat la Facultatea de Medicină a Universităţii Erlangen. A reuşit să promoveze facultatea de medicină şi să-şi "obţină" dreptul de practică în doar câteva ore, la computerul de la el de acasă.

Ca medic rezident, Christian E. a fost mâna dreapta a chirurgului timp de 13 luni. A asistat la 190 de operaţii. Fiindcă nu au existat victime, completul de judecată nu l-a condamnat şi pentru vătămare corporală ci doar pentru fals în acte. A primit trei ani de închisoare, notează publicaţia "ÄrzteZeitung" (Jurnal Medical).

De la poştaş la medic

image

Gert Uwe Postel, poştaşul care pretindea că este medic

Şi-n anii 80 au existat câteva cazuri. De exemplu, cel al poştaşului Gert Uwe Postel. Sub un nume fals - dr.med.dr.phil. Clemens Bartholdy - el a profesat ca medic la Flensburg. După Reunificare a devenit chiar medic primar într-o clinică de psihiatrie din Zschadraß. 

Frizer, infirmier, dealer de droguri, medic-şef

Klaus D., frizer şi fost infirmier. În baza unor acte false, emise în Italia ("Dottore/Univ.Napoli"), el a profesat ca medic timp de 20 de ani, începând din 1983. Între altele a fost şi medic-şef al unei clinici de reabilitare pentru copii. În 2001 a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fals în acte şi pentru că le-a administrat pacienţilor injecţii cu cortizon.

Siegfried L., din orăşelul Rees am Niederrhein, în apropierea graniţei cu Olanda, fost dependent de droguri cu o condamnare la activ pentru trafic cu stupefiante dar a ajuns şef al clinicii de dezintoxicare. La clinica respectivă, Siegfried L. s-a dat drept psiholog, psihoterapeut şi doctor în filozofie prezentând un certificat fals privind dreptul de practică, emis de Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale din Bavaria.

Înşelăciunea a fost depistată din întâmplare. La un control al Poliţiei, agenţii de circulaţie au constatat că bărbatul nu avea permis de conducere. Verificat mai atent, falsul doctor a fost prins cu minciuna. Siegfried L. a fost condamnat, în 2010, la doi ani de închisoare cu suspendare.

image

Proceduri de înfrumuseţare, dar la medicul greşit

Botox, dar nu de la specialist

Între 2012 şi 2014, Christian B. se prezenta pe internet drept specialist în chirurgie plastică. Îşi invita pacientele la proceduri de înfrumuseţare cu botox şi silicon în locuinţele sale din Hanovra şi Regensburg, declarate cabinete medicale. Plata se făcea pe loc, în numerar. În 2015 a fost condamnat la 4 ani şi 3 luni de închisoare pentru fals în acte, vătămare corporală gravă şi înşelăciune în 110 cazuri.

În paginile publicaţiei de specialitate "ÄrzteZeitung" (Jurnal Medical), prof. Peter Walschburger, biopsiholog la o Universitatea Liberă din Berlin (Freie Universität Berlin), încearcă să explice ce factori stau la baza deciziei unei persoane de a-şi atribui fictiv titluri şi profesii: vanitatea şi megalomania. "Deseori aceşti impostori sunt oameni inteligenţi, cu o foarte bună cunoaştere a naturii umane, dar la care echilibrul între pretenţia la dezvoltare personală şi ataşamentul faţă de semeni este perturbat. Aceşti oameni nu au reuşit să atingă, prin disciplina necesară, poziţia şi  performanţa profesională pe care şi le-au dorit."

Carsten Grün - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite