Erdogan trimite o uriașă undă de șoc în întregul Orient Apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile devin foarte serioase, deoarece Erdogan începe să desfășoare, public și în forță, scenariul neo-imperial care, mai apoi, să servească drept model pentru unitatea visată a întregii lumi musulmane în lupta sa pentru identitate și demnitate.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Un scenariu care nu numai că începe spectaculos prin insultarea, învinuirea și linșarea morală a Israelului lui Netanayahu, autor, spune Erdogan, de crime de război în Gaza și nerezistând decât datorită sprijinului acelei părți a lumii occidentale care se aliniază necondiționat în spatele SUA. Este deja prea puțin și, cunoscând regulile construcției etajate a mesajului de propagandă ofensivă în pregătirea unor mișcări decisive pe eșichierul regional, Erdogan a simțit nevoia unei supralicitări deosebit de importante prin conținutul său echivalent, cum veți vedea, cu o justificare a viitoarei proxime poziții de negocieri avansate a unei Turcii gata să ceară satisfacție istorică pentru marile umilințe de la finele primei conflagrații mondiale, atunci când Marile Puteri învingătoare au sfărâmat literalmente construcția a ce fusese odinioară Imperiul Otoman.

Ca întotdeauna, cine are cu ce să facă asta și deține puterea argumentelor care să permită readucerea în prim plan a amintirilor formulelor de putere reprezentative pentru istoria națională, scenariul care este pus în mișcare are la bază o succesiune de hărți care sintetizează ceea ce au fost momentele de maximă glorie imperială...

image

...sau momentul care, inclusiv pentru politicieni ai acestei generații, rămâne ca o rană mereu deschisă, cea în care Imperiul de odinioară a fost redus în 1924 între hotarele Turciei de azi.

image

E mult prea devreme să lansăm supoziții despre amploarea scenariului imaginat de Erdogan. Dar ceea ce a spus el la mitingul uriaș pro-palestinian de la Istanbul la care au participat peste un milion și jumătate de oameni, trimite o undă de șoc în întreg Orientul Apropiat.

A spus ceva ce poate aprinde flăcările unui conflict sau al mai multor conflicte paralele, totul pornind de la revendicarea oricând posibil a fi rostită formal a unora dintre teritoriile considerate drept parte a ființei naționale și, ca atare, regăsite pe harta Turciei Imperiale. Căci, spunea liderul țării care ne este aliat strategic, „acum un secol, pentru această țară și pentru acestă națiune, Gaza era un oraș turcesc. La fel este și Skoje (Edirne), la fel este Salonic (Kirkeli), Mardin este Mosul sau Kirklarei este Salonic. Gaza este o parte inseparabilă a teritoriul patriei noastre...Ne-au separat de aceste pământuri care fac parte din sângele nostru, din viața și dragostea noastră”. Orașele despre care amintește Erdogan se află acum în Grecia, Macedonia, Siria, Irak sau Palestina. Ce înseamnă asta? Ce cutie a Pandorei deschide? Cine se va simți amenințat direct și cui i se deschid aripile unor revendicări care pot merge până la luptă armată?

Poate în acest context trebuie pusă la adevărata sa valoare și semnificație precedenta afirmație făcută de Erdogan care vorbea despre cei din Hamas ca despre luptători pentru liberate... Iar dacă Erdogan procedează la o asemenea asumare politică a zonei Gaza ca problemă care ține în mod natural de entitatea națională turcă, lucrurile devin extrem de dificile și este destul de limpede modul în care se vor alinia statele arabe în susținerea Turciei și continuarea condamnării, pe un ton din ce  în ce mai violent a Israelului.  Mai mult, Erdogan pare să favorizeze o polarizare de tip negativ a statelor din Orientul apropiat și nu numai centrată nu pe Israel, devenit acum pion nesemnificativ în ecuația în care, pe fond, se joacă relația statelor respective cu SUA și aliații săi.

Noi nu ne pronunțăm căci nu mai avem nici diplomația cu relațiile necesare în zonă și nici nu știm bine în ce barcă am vrea să stăm. Mai ales că, atenție la ce se va petrece în următoarele 24-48 de ore, căci pe diverse canale circulă avertismentele despre o iminentă operațiune umanitară de evacuare prin releul Cipru a resortisanților europeni din Liban în previziunea unui atac israelian împotriva celor de la Hezbollah. Greu va fi, spun unele surse, fără cooperarea sau măcar bunăvoința Turciei... și, în definitiv, asta este miza jocului post-imperial al lui Erdogan.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite