Clinton, victorie răsunătoare în Carolina de Sud. Republicanii, cu toate tunurile pe Trump

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul Secretar de Stat Hillary Clinton a obţinut o victorie zdrobitoare în Carolina de Sud, lăsându-l pe Senatorul Bernie Sanders cu speranţa că Super Marţea alegerilor îl va putea relansa în lupta pentru obţinerea nominalizării. Între timp, republicanii îşi ascut ghearele înainte de marea înfruntare din 1 martie.

În condiţiile în care cea mai mare parte a statelor care votează pe 1 martie sunt în sud, acolo unde Hillary Clinton conduce detaşat în sondaje, Bernie Sanders poate să spere că-şi va adjudeca trei-patru state, prea puţine însă pentru a-i oferi un avans în faţa fostei senatoare de New York. După Super Tuesday, peste 35% din totalul delegaţilor vor fi distribuiţi în tabăra democrată.  Hillary Clinton se bucură în prezent şi de susţinerea a 451 de superdelegaţi din totalul de 712, faţă de Bernie Sanders, cu doar 19. Dacă rezultatele după Super Tuesday vor arăta precum indică sondajele, doamna Clinton poate începe să privească cu încredere către convenţia democrată din vară.

Hillary Clinton a pierdut Carolina de Sud în alegerile primare din 2008, în favoarea lui Barack Obama. Opt ani mai târziu, electoratul de aici i-a acordat votul de încredere.

Republicanii, cursă cu iz dâmboviţean

Dezbaterea republicană de vineri, 26 februarie, din Houston, a demonstrat că şi politica americană poate căpăta accente dâmboviţene. Schimburile dure de replici, atacurile la beregată şi lipsa de fair play au fost la ele acasă. Desigur, componenta de circ a dezbaterii a fost ingredientul care a ţinut masele cu sufletul la gură şi a oferit comentatorilor politici subiecte de disecat zile la rând.

Abia de la dezbaterea cu numărul zece au înţeles candidaţii Marco Rubio şi Ted Cruz că, pentru a-l pune la colţ pe Donald Trump, trebuie să vorbească aceeaşi limbă cu miliardarul american. De ce au aşteptat atât de mult va rămâne un mister. Cert este că dezbaterea din 26 februarie a fost prima care a arătat că în cursa pentru nominalizarea republicană nu a intrat doar Donald Trump.

Scheleţii din dulapul lui Trump ies la iveală

Deşi Trump a ripostat la fiecare atac venit din partea adversarilor săi, Rubio a fost la înălţime. A părut chiar că se simte bine dându-i peste nas lui Trump şi readucând la lumină subiecte controversate pe care Trump şi-ar fi dorit să nu le dezgroape cineva: scandalul aşa-zisei universităţi Trump sau cel al imigranţilor polonezi angajaţi de magnatul american. Întrebat, punctual, care este planul său pentru reformarea sistemului asigurărilor medicale, Trump a fost vag.  A repetat fraze şi a părut, pe alocuri, că nu este în largul lui. A reuşit însă să iasă cu fruntea sus din dezbatere şi şi-a reluat imediat atacurile la adresa adversarilor.

Marea surpriză a serii a fost senatorul de Florida Marco Rubio care a demonstrat, pentru prima oară, că are stofă de prezidenţiabil. A fost pe fază, l-a atacat pe Trump şi chiar l-a ironizat cu succes. A avut replicile la el şi, cu ajutorul senatorului de Texas Ted Cruz, a reuşit să-l prindă de câteva ori la înghesuială pe Donald Trump.

Marco Rubio a şters pe jos cu Donald Trump în timpul dezbaterii din 26 februarie

În plus, Ted Cruz l-a acuzat pe Trump că are vederi liberale, similare cu ale Secretarului Clinton, şi că, într-o eventuală confruntare directă cu aceasta, va fi spulberat.

Dacă Marco Rubio va reuşi să depăşească onorabil momentul Super Tuesday vom putea vorbi despre o cursă republicană cu doi candidaţi: Donald Trump şi Marco Rubio. Ted Cruz încearcă să ralieze electoratul conservator, însă încercările lui par fără vlagă.  48% din delegaţii republicani vor fi alocaţi după Super Tuesday.

Chris Christie,  traseist în varianta MADE IN USA

Dacă guvernatorul de New Jersey s-ar fi născut în România, ar fi fost un traseist de frunte. După ce în urmă cu două săptămâni,  când încă mai spera la nominalizare, îl spurca pe Donald Trump cum  putea mai bine, Christie a oferit momentul WOW al zilei de 26 februarie.  A anunţat public că-l susţine pe  ’’prietenul’’ Trump în cursa pentru nominalizare.

Chris Christie merge pe mâna lui Donald Trump

Christie încearcă astfel să se răzbune pe rivalul său, Marco Rubio şi speră, poate, că, în eventualitatea în care la Casa Albă vom avea un preşedinte Trump, acesta nu va uita să-şi recompenseze fidelii.

De fapt, la ce te-ai putea aştepta de la un guvernator republican care, în 2012, cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidenţiale, făcea sluj în faţa preşedintelui Obama pentru modul în care gestionase situaţia după uraganul Sandy? Preşedintele Obama merita toate laudele, însă cuvintele lui Christie au fost aspru criticate de colegii de partid, la vremea respectivă, şi l-au pus într-o lumină proastă pe oponentul republican de atunci al preşedintelui Obama, republicanul Mitt Romney, care spera să ajungă la Casa Albă.

INFOGRAFIE BUNA Alegeri SUA - super marti
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite