CIA înfiinţează un „Centru de misiune special pentru China”. Cum reacţionează Beijing-ul?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William J. Burns FOTO EPA-EFE
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William J. Burns FOTO EPA-EFE

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William J. Burns, a declarat pe data de 7 octombrie că va înfiinţa un Centru de misiune special pentru China (CMC), ca parte a unei campanii guvernamentale de contracarare a influenţei Beijingului.

Analiză realizată de Diana-Maria Ghinea*

 Acesta a specificat că centrul este un răspuns la provocarea globală reprezentată de Republica Populară Chineză, „care se intersectează cu toate zonele de activitate ale instituţiei”, şi că „CMC va consolida munca noastră colectivă privind cea mai importantă ameninţare geopolitică cu care ne confruntăm în secolul XXI: un guvern chinez din ce în ce mai ostil.”

Ce a fost înainte

Conform CCTV, poziţia de „concurent geopolitic principal” şi „rival" al Chinei a SUA fost adoptată de către administraţia Biden după preluarea mandatului, de la administraţia Trump. În timp ce a stabilit alianţa şi coordonarea cu aliaţii din exterior, a consolidat puternic şi organizaţiile relevante pe plan intern, în acest context fiind înfiinţat şi „Centrul de misiune pentru China” al CIA. După preluarea mandatului, preşedintele Biden a inspectat pentru prima dată Departamentul de Apărare al SUA şi a ordonat ca în cadrul acestuia să se înfiinţeze un „China Task Force”, compus din 15 civili şi experţi militari, a căror principală sarcină să fie examinarea unor subiecte de înaltă prioritate, inclusiv strategia, conceptele operaţionale, tehnologia şi structura forţelor, postura forţei, managementul forţei şi informaţii. În ceea ce priveşte scopul înfiinţării CMC, Burns a declarat că „oferă mai multe resurse pentru cercetarea îndeaproape a unor subiecte ce vizează exclusiv problematicile Chinei şi contribuie la o mai bună mobilizare a oficialilor CIA din întreaga lume în colectarea de informaţii şi în analizarea Chinei”. Până acum, agenţiile majore legate de securitatea naţională a Statelor Unite, inclusiv Agenţia Centrală de Informaţii, Consiliul de Securitate Naţională şi Departamentul Apărării, au înfiinţat departamente speciale pentru China în cadrul agenţiilor lor şi au format în mod obiectiv o legătură şi un sistem complet de la percepţie, luare a deciziilor până la execuţie.

Guvernul preşedintelui Joe Biden a denunţat ceea ce numeşte ,,agresiunea chineză asupra unei game întregi de probleme economice şi de securitate”, în timp ce caută coincidenţe cu privire la schimbările climatice, Coreea de Nord şi armele sale nucleare, printre altele.

Centrul nu reprezintă o noutate pentru CIA

Ce trebuie menţionat este faptul că acest tip de centru de misiune nu este o noutate pentru CIA, o serie de astfel de centre, printre care putem reaminti „Centrul de misiune pentru Africa”, „Centrul de misiune pentru contrainformaţii”, „Centrul de misiune pentru contraterorism”, „Centrul de misiune pentru Asia de Est şi Pacific”, „Centrul de misiune pentru Europa şi Eurasia”, „Centrul de misiune pentru probleme globale”, „Centrul de misiune pentru Orientul Apropiat”, „Centrul de misiune pentru Asia de Sud şi Centrală”, „Centrul de misiune pentru emisfera vestică”, au fost create în perioada 2015-2017. Luând în considerare faptul că CIA a desfiinţat „Centrul de misiune din Coreea de Nord” şi „Centrul de misiune din Iran” fuzionându-le în „Centrul de Misiune din Asia de Est” şi, respectiv, „Centrul de Misiune din Orientul Mijlociu”, prin urmare CMC este, în prezent, singurul centru de misiuni dedicat unei singure ţări din cadrul Agenţiei, fapt care reflectă importanţa acordată Chinei în cadrul organizaţiei.

Potrivit unor oficiali din cadrul CIA, în birocraţia de informaţii, unui centru separat, precum CMC îi va fi mai uşor să obţină forţă de muncă şi bugete de capital, iar înalţii oficiali ai SUA vor acorda, de asemenea, mai multă atenţie. În cadrul CIA, mulţi oameni considerau necesară înfiinţarea unui astfel de „Centru de misiune pentru China.” Acum, se pare că visele acestora s-au îndeplinit.

Ce rol are mai exact acest centru?

Pentru a-şi asigura eficienţa, conform iniţiatorilor săi, noul CMC ar trebui să acopere lacunele informaţionale, să dezvolte cunoaşterea de spaţiu, inclusiv culturală, capacităţile lingvistice şi expertiza cibernetică, ştiinţifică şi inginerească.

Părerea experţilor în legătură cu acest centru

Conform declaraţiei unui fost analist CIA pe spaţiul chinez, Rodney Faraon, ,,centrele de misiune ale CIA integrează funcţii cheie ale operaţiunilor şi analizei”, indicând şi alte centre de misiune cheie, cum ar fi cel contraterorismului şi cel al contrainformaţiilor. Similar, un fost ofiţer de informaţii american, nenominalizat, a punctat că noua abordare oferă cunoaştere şi protecţie împotriva serviciilor de informaţii chineze.

Nick Eftimiades, fost angajat CIA, DIA şi Departamentul de Stat, a declarat prin intermediul unui e-mail că „noul Centru de misiune se confruntă cu multe provocări, cum ar fi dezvoltarea cunoştinţelor culturale şi geografice, a capacităţilor lingvistice şi a expertizei cibernetice, precum şi a celor ştiinţifice şi de inginerie.” Deşi acesta a spus că centrul ,,este un pas înainte”, totodată a subliniat faptul că există încă „multe lacune de informaţii în sprijinul factorilor de decizie din SUA, a eforturilor diplomatice şi a planificării militare. Iar resursele şi capacităţile noastre de contraspionaj împotriva Chinei sunt destul de insuficiente pentru a proteja guvernul SUA.”

Care este răspunsul Chinei la apariţia Centrului

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez Wang Wenbin FOTO EPA-EFE

Ca răspuns la tevatura continuă a „teoriei ameninţării Chinei” susţinută de SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin a mărturisit că R.P.Chineză îi îndeamnă încă o dată pe americani să iasă din lumea iluzorie a aşa-zisei „teorii a ameninţării Chinei”, să asculte vocile raţionale ale poporului american, să recunoască trendul epocii actuale şi să facă lucruri mai practice şi mai benefice pentru China, Statele Unite şi restul lumii.

Zhao Lijian, un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat, la rândul său, că noul centru reprezintă „o expresie tipică a mentalităţii Războiului Rece american”, departamentele resort din SUA trebuie să trateze dezvoltarea Chinei „într-un mod obiectiv şi raţional”, fără a încerca subminarea încrederii reciproce, a cooperării bilaterale, a suveranităţii, securităţii şi intereselor chineze.

În viziunea lui Li Wei, expert în securitate naţională la Institutul Chinez de Relaţii Internaţionale Contemporane, „înfiinţarea acestui centru este oarecum în concordanţă cu nevoia Statelor Unite de a-şi menţine propria hegemonie. SUA speră să consolideze capacitatea de informaţii a CIA în China, ceea ce ar trebui să ne trezească vigilenţa”, a declarat acesta pentru Global Times. Totodată, el a subliniat şi faptul că încercarea Statelor Unite de a desfăşura activităţi de spionaj nu va avea succes, datorită îmbunătăţirii continue a legilor şi politicilor privind contraspionajul şi a creşterii gradului de conştientizare a poporului chinez în materie de securitate.

Ca răspuns la acţiunea CIA-ului de a recruta agenţi vorbitori de limbă chineză, Jun Zhengping Studio, un cont de Weibo administrat de PLA Daily (Armata de Eliberare a Poporului) a afirmat: ,,Poporul chinez nu trebuie să încetinească niciodată eforturile de a proteja securitatea naţională”.

Conform unei surse oferite de site-ul euronews CIA şi FBI, cele două instituţii însărcinate cu securitatea internă, au dezvăluit zeci de cazuri de spionaj industrial sau militar în umbra autorităţilor chineze. În acelaşi timp, China este acuzată că s-ar afla în spatele mai multor atacuri cibernetice împotriva mai multor instituţii şi companii americane.

*Diana-Maria Ghinea este Bursieră Mircea Maliţa şi cercetător asociat la Centrul de studii sino-ruse din cadrul ISPRI.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite