Ambasadorul desemnat al SUA în China critică politica Beijingului, iar Putin spune că „China poate obţine unificarea cu Taiwanul!”. China la zi
0În numărul de astăzi, vă prezentăm declaraţiile oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 18-26 octombrie 2021 şi, în final, un important material apărut în presa chineză despre Taiwan, avându-l ca protagonist pe preşedintele rus Vladimir Putin.
În China, Ministerul de Externe îşi exprimă poziţia faţă de anumite probleme prin conferinţe de presă, organizate aproape zilnic, în cadrul cărora, purtătorii de cuvânt răspund la întrebările diferitelor mass-media.
Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).
Iată principalele subiecte dezbătute în această perioadă (SUMAR):
1. „Generaţia Z” --- dialog între tinerii din China şi SUA
2. Prezenţa trimisului special al Chinei pentru afaceri afgane, Yue Xiaoyong la reuniunea internaţională dedicată Afganistanului, organizată la Moscova (21 octombrie 2021)
3. Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022 (26 octombrie 2021)
4. Ambasadorul desemnat al SUA în China, Nicholas Burns, critică politicile Chinei (21 octombrie 2021)
5. SUA doreşte sporirea implicării Taiwanului în cadrul ONU, în domenii precum sănătatea globală, mediul, schimbările climatice (25 octombrie 2021)
6. „Ministrul taiwanez de externe”, Joseph Wu va face vizite în Slovacia şi Republica Cehă, în cursul unui turneu european (26 octombrie 2021)
7. „China poate obţine unificarea cu Taiwanul!” Vladimir Putin readuce în discuţie problema Taiwanului (26 octombrie 2021).
1. „Generaţia Z” --- dialog între tinerii din China şi SUA
Global Times: Pe 18 octombrie, în judeţul Malipo, provincia Yunnan, s-a organizat o video conferinţă, în cadrul căreia tinerii din China şi SUA (aşa-numiţii „Generaţia Z”) au avut un schimb de idei. La acest eveniment au participat Qin Gang, ambasadorul chinez în SUA, Wu Hailong, preşedintele Asociaţiei Chinei pentru Diplomaţie Publică din China, precum şi personalităţi politice şi tineri reprezentanţi din China şi SUA. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii cu privire la activităţile de schimb ale tinerilor din China şi SUA?
Wang Wenbin: Ieri, dialogul pentru tineret China-SUA--„Generaţia Z” găzduit de Asociaţia pentru Diplomaţia Publică din China a avut loc cu succes în mediul online.
Dialogul tinerilor China-SUA este o parte integrantă a schimbului cultural între China şi SUA, care este fundamentul social al relaţiilor dintre cele două ţări. China şi SUA sunt ţări importante şi, în total, însumează 1,7 miliarde de oameni. Modul în care cele două ţări şi cele două popoare interacţionează priveşte viitorul întregii umanităţi.
„Generaţia Z” a Chinei şi SUA îşi asumă misiunea de a dezvolta relaţiile China-SUA şi reprezintă viitorul relaţiilor. Sperăm din suflet ca tinerii chinezi şi americani să privească cealaltă ţară într-un mod obiectiv şi raţional, cu o viziune mai largă şi o mentalitate mai deschisă, să sporească înţelegerea reciprocă şi încrederea reciprocă prin schimb şi să consolideze împreună sprijinul popular pentru relaţiile dintre China şi SUA, contribuind în acest fel la un viitor mai bun al celor două ţări şi al lumii întregi. Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1019/c1002-32258290.html , 19 octombrie 2021.
2. Prezenţa lui Yue Xiaoyong, trimisul special al Chinei pentru afaceri afgane, la reuniunea internaţională dedicată Afganistanului, organizată pe 20 octombrie la Moscova
Sursa: The Paper
South China Morning Post (SCMP): Întrebarea mea are legătură cu declaraţia făcută de Rusia la reuniunea internaţională dedicată Afganistanului, care a avut loc pe 20 octombrie, la Moscova. Declaraţia subliniază că „indiferent de recunoaşterea oficială a noului guvern afgan de către comunitatea internaţională, continuarea cooperării pragmatice cu Afganistanul trebuie să ţină cont de situaţia actuală a acestuia, şi anume, de venirea talibanilor la putere. La această reuniune a participat şi un reprezentant chinez. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii despre poziţia Chinei în cadrul acestei întâlniri şi, dacă acest format al întâlnirii semnifică o recunoaştere oficială a talibanilor, în calitate de guvern legitim în Afganistan de către China?
Wang Wenbin: Domnul Yue Xiaoyong, trimisul special al Chinei pentru afaceri afgane, a fost invitat să participe la întâlnirea organizată special cu privire la situaţia actuală a Afganistanului, alături de trimişi speciali ai Rusiei şi ai Pakistanului şi la cea de-a treia reuniune a „formatului moscovit privind Afganistanul”, care a avut loc la Moscova pe 19 şi 20 octombrie. A avut loc un schimb aprofundat de opinii, ajungându-se la un consens larg asupra unor chestiuni precum situaţia actuală din Afganistan, combaterea terorismului, traficului de droguri şi asistenţa umanitară acordată Afganistanului. Aceştia au subliniat importanţa respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Afganistanului şi a susţinerii principiului „deţinut de afgani şi condus de afgani”, cerând ţării să stabilească o structură politică largă şi incluzivă; să implementeze politici interne şi externe moderate şi prudente; să respecte drepturile fundamentale ale minorităţilor etnice, ale femeilor şi ale copiilor; să ia măsuri concrete pentru combaterea tuturor formelor de forţe teroriste şi să adopte politici prietenoase faţă de vecinii săi.
Ţările participante la această reuniune au cerut comunităţii internaţionale să ofere Afganistanului asistenţa umanitară, de subzistenţă şi economică de care are nevoie urgentă, pentru a promova o tranziţie lină a situaţiei din această ţară şi, implicit pentru a obţine pacea, stabilitatea durabilă, dezvoltarea şi prosperitatea la o dată timpurie.
Foto: Yue Xiaoyang, trimisul special al Chinei pentru afaceri afgane
În timpul întâlnirii, domnul Yue Xiaoyong a detaliat poziţia şi politica Chinei. El a spus că, întrucât Afganistanul se află într-un stadiu critic, al trecerii de la haos la stabilitate, China este dispusă să colaboreze cu ţările din regiune pentru a continua procesul de reglementare politică a Afganistanului şi să ajute ţara să facă faţă crizei umanitare şi să promoveze formarea diferitelor mecanisme multilaterale legate de Afganistan pentru a crea un mediu extern favorabil pentru construcţia paşnică şi dezvoltarea durabilă a Afganistanului.
China, Rusia, Pakistan şi celelalte părţi participante la această întâlnire au purtat, de asemenea, dialoguri cu reprezentanţi ai guvernului interimar afgan sub diferite forme.
În ceea ce priveşte recunoaşterea guvernului interimar afgan de către China, aş dori să vă spun că noul regim afgan este încă în proces de formare, iar comunitatea internaţională urmăreşte şi coordonează această problemă. China menţine o strânsă comunicare cu celelalte ţări şi toate părţile consideră că este necesar să se angajeze în dialog cu Afganistanul. Sursă: http://www.chinanews.com/gn/2021/10-21/9591786.shtml, 21 octombrie 2021.
3. Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022
Foto: „Tema Experience Beijing” a Jocurilor de iarnă de la Beijing
CCTV: Ştim că din data de 5 octombrie au început testele pentru Olimpiada de Iarnă, sub tema „Experience Beijing”, iar ieri a fost lansată prima ediţie a „Manualului de prevenire a epidemiei la Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022”. Parcă simţim din ce în ce mai mult cum se apropie Jocurile de iarnă de la Beijing. Ce aţi dori să comentaţi pe această temă?
Zhao Lijian: După cum aţi spus şi dumneavoastră, „aroma jocurilor de iarnă de la Beijing” devine din ce în ce mai intensă. Odată cu sosirea flăcării olimpice din Grecia, Beijingul îmbrăţişează din nou Jocurile Olimpice. Zonele de competiţii din Beijing şi Yanqing, care vor găzdui 10 competiţii internaţionale, trei săptămâni de antrenament internaţional şi două activităţi de testare interne, au intrat deja în probe.
Sportivi din diferite ţări au lăudat calitatea locurilor, mediul de testare şi suportul logistic al Jocurilor de iarnă de la Beijing. Chiar ieri, 25 octombrie, Comitetul Olimpic Internaţional, Comitetul Paralimpic Internaţional şi Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 au publicat prima ediţie a „Manualului de prevenire a epidemiei Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022”, care vor ajuta participanţii să se pregătească pentru călătoria şi participarea la jocuri. Mâine vom începe numărătoarea inversă de 100 de zile până la debutul Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022.
După mai bine de şase ani de pregătire, totul a intrat în faza de sprint. Peste 100 de zile, flacăra olimpică va fi din nou aprinsă la Beijing, singurul oraş care organizează atât o ediţie de vară, cât şi una de iarnă. Peste 100 de zile, sportivii chinezi care practică sporturile de iarnă vor juca pentru prima dată în faţa mulţimii lor de acasă. În 100 de zile, sportivi din întreaga lume îşi vor îndeplini visurile la Beijing. Aşteptăm cu nerăbdare toate acestea!
Angajamentul pe care China şi-l ia în faţa întregii lumi este acela de a găzdui jocuri olimpice simple, sigure şi interesante. Credem cu tărie că vom avea capacitatea de a onora această promisiune!
Sportivii din întreaga lumea sunt bineveniţi să viziteze Beijingul pentru a împărtăşi pasiunea şi bucuria Jocurilor de iarnă din 2022. Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-10/26/content_77834252.htm , 26 octombrie 2021.
4. Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns critică politicile Chinei
SCMP: La o audiere din 20 octombrie, Nicholas Burns, nominalizat drept ambasador al SUA în China, a cerut Statelor Unite să respecte în continuare politica „o singură China”, sporind în acelaşi timp asistenţa de securitate pentru Taiwan. El a criticat, de asemenea, China pentru politicile sale privind Xinjiang şi Tibet şi studiul originii noii epidemii de coronavirus. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
Wang Wenbin: Criticile domnului Burns reflectă mentalitatea de sumă zero a Războiul Rece, fiind total contrare faptelor. China le respinge ferm.
China aderă la calea dezvoltării paşnice şi va fi întotdeauna un susţinător al păcii mondiale, un contributor la dezvoltarea globală, un apărător al ordinii internaţionale şi un furnizor de bunuri public. Ne opunem definirii relaţiei China-SUA drept una „competitivă” şi, chiar şi atunci când există o concurenţă între cele două părţi, precum în economie sau comerţ, competiţia trebuie să fie una sănătoasă, care să aducă un progres ambelor părţi. Problemele ce ţin de Taiwan, Xinjiang şi Hong Kong sunt pur şi simplu afacerile interne ale Chinei, care nu acceptă ca alte forţe străine să se amestece în chestiunile ei.
Aşa-numitul „genocid” din Xinjiang este o minciună revoltătoare, fabricată de câţiva cercetători occidentali şi de politicieni americani, adevărata intenţie a acestora fiind aceea de a de a limita dezvoltarea Chinei. Principiul „unei singure Chine” este fundamentul politic al relaţiilor dintre China şi Statele Unite, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. În comunicatul emis pe 17 august, Statele Unite au declarat că vor înceta să mai vândă vânzarea de arme către Taiwan, aşadar ar trebui să-şi onoreze angajamentul.
De la începutul epidemiei de COVID-19, China a oferit actualizări în timp util Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi comunităţii internaţionale, acţionând într-un mod deschis, transparent şi responsabil. Urmărirea originilor virusului este o problemă ştiinţifică, însă, se pare că anumiţi politicieni americani sunt obsedaţi de politizarea originii acestuia. Cred că intenţiile lor rău intenţionate de a defăima China sunt absolut evidente.
Îl sfătuim pe domnul Burns să conştientizeze tendinţa generală de dezvoltare a lumii şi aspiraţiile oamenilor, să înţeleagă în mod obiectiv situaţia actuală din China, să privească raţional dezvoltarea Chinei şi relaţiile sino-americane şi să evite subestimarea determinării puternice a poporului chinez de a-şi apăra propriile drepturi. Sperăm că acesta va vorbi şi va acţiona într-un mod mai constructiv pentru a putea promova relaţiilor China-SUA şi prietenia dintre cele două popoare. Sursă: https://news.sina.com.cn/c/2021-10-21/doc-iktzqtyu2771321.shtml, 21 octombrie 2021.
5. SUA doreşte sporirea implicării Taiwanului în cadrul ONU, în domenii precum sănătatea globală, mediul, schimbările climatice
Bloomberg: Departamentul de Stat al SUA a declarat că, pe 22 octombrie, „ Asociaţia Americană din Taiwan” şi „Biroul de reprezentare economică şi culturală din Taipei” au convocat reprezentanţi la nivel înalt în cadrul unei video-conferinţe pe tema extinderii capacităţii Taiwanului de a avea o participare semnificativă în cadrul ONU în domenii precum sănătatea globală, mediul, schimbările climatice etc. Ce are de comentat Ministerul chinez de Externe pe această temă?
Wang Wenbin: ONU este o organizaţie interguvernamentală, denumită şi organizaţie internaţională guvernamentală. Aceasta este o formă de asociere a statelor suverane. Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite 2758 a soluţionat în întregime problema reprezentării Republicii Populare Chineze în cadrul Naţiunilor Unite din punct de vedere politic, juridic şi procedural.
Sistemul, agenţiile şi Secretariatul ONU ar trebui să respecte principiul „unei singure Chine” şi Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite 2758 atunci când este vorba de anumite probleme legate de Taiwan. Numărul mare de state membre ONU, inclusiv SUA, recunosc că există o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Participarea Taiwanului la activităţile organizaţiilor internaţionale trebuie gestionată în conformitate cu principiul „unei singure Chine”. Încercările autorităţilor taiwaneze de a extinde aşa-numitul spaţiu „internaţional” prin intermediul forţelor străine urmăreşte în esenţă extinderea spaţiului pentru „secesiunea” şi „independenţei Taiwanului”, care se vor dovedi un adevărat eşec.
Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei la Conferinţa de presă a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 25 octombrie 2021
Îndemnăm SUA să respecte principiul „unei singure Chine” şi prevederile celor trei comunicate comune China-SUA; să respecte Rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite 2758, să înceteze de a mai avea contacte oficiale cu Taiwan şi de a mai face comentarii iresponsabile; să nu mai trimită semnale greşite forţelor care
doresc obţinerea „independenţei Taiwanului”; să nu mai încurajeze ori să sprijine autorităţilor din Taiwan în extinderea spaţiului pentru „independenţa acestuia” şi să înceteze de a mai face lucruri care subminează relaţiile dintre China şi SUA şi dăunează păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan. Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1025/c1002-32263904.html , 25 octombrie 2021.
6. Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu va face vizite în Slovacia şi Republica Cehă, în cursul unui turneu european.
Foto: Joseph Wu îşi propune să viziteze Slovacia în curând în cadrul unei vizite rare în Europa ce va include de asemenea o deplasare în Republica Cehă.
MASTV: Potrivit mass-mediei, Jaushieh Joseph Wu, ministrul de externe taiwanez va vizita în curând Slovacia şi Republica Cehă. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
Zhao Lijian: Joseph Ewu este un separatist tipic care sprijină şi doreşte „independenţa Taiwanului”. Adevăratul scop al vizitelor sale este de a promova ideile separatiste de „independenţă ale Taiwanului” şi de a crea iluzia „ o singură China, un singur Taiwan”. În plus, să strice relaţiile dintre China şi ţările cu care a stabilit legături diplomatice. China se opune ferm ţărilor care încurajează separatiştii care susţin „independenţa Taiwanului”, cerându-le ţărilor în cauză să respecte principiul „unei singure Chine” şi să nu ofere sprijin activităţilor separatiste de „independenţă a Taiwanului”.
De asemenea, avertizăm autorităţile din Taiwan că orice încercare de obţinere a „independenţei Taiwanului” care presupune solicitarea de sprijin străin va eşua cu siguranţă. China menţine o poziţie fermă cu privire la apărarea suveranităţii naţionale
şi integrităţii teritoriale şi va lua toate măsurile necesare pentru a se împotrivi tuturor încercărilor de „independenţă a Taiwanului”. Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-10/26/content_77834252.htm, 26 octombrie 2021.
7. „China poate obţine unificarea cu Taiwanul!” Putin readuce în discuţie problema Taiwanului
În ultimii ani, relaţia dintre China şi Rusia s-a dezvoltat la un nivel înalt, preşedintele rus Vladimir Putin acordând guvernului chinez, cât şi intereselor principale ale Chinei, un sprijin ferm.
Potrivit Global Times, Putin a subliniat faptul că Republica Populară Chineză nu are nevoie să recurgă la forţă pentru a putea obţine unificarea cu Taiwanul.
În ultimii ani, relaţiile dintre China şi Rusia au devenit din ce în ce mai strânse, contactele dintre cele două ţări fiind din ce în ce mai frecvente, iar cooperarea atingând un nivel superior. Dezvoltarea durabilă dintre cele două părţi se datorează în principal susţinerii în permanenţă a principiului respectului reciproc, având ca principal obiectiv obţinerea de beneficii reciproce şi de rezultate de tip câştig-câştig. Preşedintele rus Vladimir Putin are o atitudine foarte prietenoasă faţă de China, în comparaţie cu celelalte ţări occidentale, care obişnuiesc să se amestece în afacerile interne ale Chinei.
La fel ca şi R.P.Chineză, Rusia aderă la principiul independenţei şi autonomiei, ceea ce înseamnă că nu va interveni niciodată în afacerile interne ale altor ţări. Mai mult, Rusia a susţinut atitudinea şi poziţia Chinei cu privire la problema Taiwanului, acordându-i un sprijin ferm guvernului chinez în această chestiune, cât şi în altele. Într-un interviu oferit recent publicului, Putin a readus în discuţie problema Taiwanului, menţinându-şi aceeaşi atitudine fermă.
Foto: Preşedintele rus Vladimir Putin readuce în discuţie problema Taiwanului
Preşedintele rus a declarat că, din perspectiva filozofiei chineze, a construcţiei naţionale şi a gestionării naţiunii, dezvoltarea Chinei nu are nimic de-a face cu forţa, prin urmare, pentru a se reunifica cu Taiwanul, China continentală nu are nevoie să recurgă la forţă. Dacă este să luăm drept standard de măsurare paritatea puterii de cumpărare, China este la momentul actual cea mai puternică economie din lume, prin urmare China continentală este încrezătoare în finalizarea procesului de unificare cu Taiwanul, a subliniat la final Putin.
Când vine vorba despre problema Taiwanului, este inevitabil să nu menţionăm şi Statele Unite, care au alimentat întotdeauna aroganţa Taiwanului pe tema „independenţei Taiwanului”, ignorând tot timpul avertismentele venite din partea Chinei continentale. Mai mult decât atât, au continuat să furnizeze arme autorităţilor Partidului Progresist Democrat (DPP), partid politic din Taiwan.
Deşi, de-a lungul timpului, Statele Unite au încercat să limiteze China continentală, împiedicând unificarea celor două maluri ale strâmtorii Taiwan, Statele Unite nu vor putea împiedica, ca în cele din urmă, acest lucru să se întâmple.
Cu toate acestea, din evoluţiile recente ale situaţiei din Taiwan, cât şi din apariţiile frecvente ale soldaţilor Armatei Republicii Populare Chineze în strâmtoarea Taiwan reiese în mod clar că, din acest punct de vedere, China continentală este fermă pe poziţii.
La o conferinţă de presă, preşedintele rus a mai declarat ceea ce SUA nu le place deloc să audă, şi anume că, în viitorul apropiat, China va depăşi Statele Unite, devenind economia numărul unu în lume. Puterea Chinei provoacă mari îngrijorări şi la Casa Albă.
Foto: Preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen
Taiwanul şi insulele sale anexate fac parte din teritoriul Chinei. Taiwanul aparţine Chinei, iar China va putea să obţină unificarea cu acesta. Problema Taiwanului este o chestiune ce ţine pur şi simplu de afacerile interne ale Chinei, prin urmare guvernul chinez nu va permite niciodată vreunei forţe străine să intervină în acest proces de unificare ori să încerce să îl submineze. Realizarea renaşterii naţionale este aspiraţia comună a 1,4 miliarde de chinezi, de aceea este imposibil ca SUA să împiedice reunificarea între cele două maluri ale strâmtorii.
China apreciază declaraţia de susţinere a preşedintelui Putin cu privire la problema Taiwanului. Indiferent de schimbările produse la nivel internaţional, China şi Rusia au menţinut în permanenţă un nivel ridicat de încredere reciprocă în politică, iar marea corabie a relaţiilor dintre China şi Rusia a menţinut întotdeauna calea corectă, avansând în mod constant. Sursa: https://view.inews.qq.com/a/20211026A03GA300?refer=wx_hot, 26 octombrie 2021.
Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Zahn Yu