FOTO Patru familii din Eşelniţa aşteaptă din septembrie ajutorul promis de Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii care au rămas fără case FOTO Corina Macavei

Inundaţiile devastatoare din 15 septembrie au lăsat patru familii din Eşelniţa sub cerul liber, casele acestora fiind distruse de apele umflate ale râului care taie localitatea. De atunci oamenii tot aşteaptă ajutor, mai ales că doi reprezentanţi ai Guvernului au fost la faţa locului şi au promis sprijin.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, au venit în Mehedinţi, a doua zi după ce inundaţiile făcuseră prăpăd la Orşova şi Eşelniţa. Cei doi oficiali din Guvernul Ponta au solicitat autorităţilor locale să facă o evaluare a pagubelor produse de inundaţii în cele două localităţi, evaluare în funcţie de care urmau să fie acordate ajutoarele de la Guvern.

“Solicitarea iniţială a fost să aducem motorină, alimente, cazarmament. Le-am adus. Acum primarul care este aici, primarul de la Orşova, prefectul încep să facă evaluări.De ce au nevoie îi ajutăm de la Bucureşti”, spunea în data de 16 septembrie a.c. ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, prezent la Eşelniţa.

Dacă pentru refacerea infrastructurii în cele două localităţi, Guvernul a trimis ceva fonduri nu la fel s-a întâmplat în cazul caselor luate de apă, ai căror proprietari încă mai aşteaptă un ajutor de la Bucureşti. Este vorba de patru familii, în total 15 persoane, care dorm acum, în pragul iernii, în nişte module. Oamenii spun că nu au nicio vină că apa le-a distrus casele fiindcă Primăria Eşelniţa a tăiat pomii care susţineau malurile râului, şi, în plus, a mai construit şi o punte, care ar fi schimbat cursul apei. Până acum singurul ajutor a venit din partea Bisericii din localitate.

„Aşteptăm un ajutor din partea Guvernului, dar de peste două luni de zile nu am primit nimic absolut, niciun ajutor bănesc, nimic, nu ştiu ce se întâmplă în ţara asta, în alte părţi li s-a dat rapid, li s-au construit case, noi în prag de iarnă nu avem nici ce să mâncăm. Am vrea şi noi să ştim cine sunt răspunzători pentru zidurile acestea, pentru tăierea pomilor de pe marginea râului care susţineau malurile, vrem să ştim şi noi cine este răspunzător pentru puntea cu zidul în semicerc pentru că toată apa a fost direcţionată către casele noastre. Din acest motiv când a venit viitura şi a izbit în zidul de beton a întors apa şi a trimis-o către locuinţele noastre. Majoritatea suntem afectaţi în proporţie de sută la sută. Nu avem cu ce să construim, nu avem ce să mâncăm, nu primim niciun ajutor decât de la Biserica Ortodoxă. Casa mea este distrusă în proporţie de 50 la sută”, spune Ioan Rus.

„Nu mai am casă deloc, tot ne promit că ne dau. Ne-au promis că ne face locuinţa, ne-au evaluat casa, cu două camere, bucătărie, baie, hol la 250 de milioane vechi. Păi atât valorează o casă? Nici măcar banii ăştia nu ni i-au dat, singurul care ne-a ajutat a fost domn părinte. El a venit cu alimente, cu bani ce a strâns, în rest nimeni”, se plânge Darniţa Frăţilă.

„Nu mai avem nimic, grădină, pomi, bucătărie, afumătoare, tot ce a fost nu mai e nimic. Noroc cu nucul ăla mare, că a avut rădăcinile mari, altfel cred că lua apa tot. Noi aşteptăm bani de la Guvern, să facem şi noi ceva, să reparăm, dacă se poate”, spune Ana Bădoiu, o altă localnică care şi-a văzut distrusă agoniseala de-o viaţă.

Evaluarea solicitată de cei doi vicepremieri ai Guvernului Ponta s-a făcut:  Potrivit Prefecturii Mehedinţi, la Orşova au fost distruse 30 locuinţe, 26 anexe, un drum naţional, 11 străzi, 4 construcţii social economice şi 10 construcţii hidrotehnice, iar la Eşelniţa, 41 locuinţe, 24 anexe, 11 străzi, 14 podeţe, 10 obiective social economice, 16 construcţii hidrotehnice, afectate.

„Sunt două echipe pe teren, cred că în această seară se va finaliza această evaluare, inclusiv partea civilă  caselor. Ceea ce ştim sigur că avem patru case care sunt de neînlocuit şi patru familii care la ora 17,00 au primit cheile să intre în acele containere-locuinţă, utilate complet, plus electricitate şi am adus de la municipiu la Drobeta Turnu Severin o toaletă ecologică”, declara în data de 18 septembrie Nicolae Drăghiea, prefectul judeţului Mehedinţi.

Primarul comunei Eşelniţa, Ioan Ciuru, care nici măcar o toaletă nu a amenajat pentru cele patru familii care trăiesc în aceste module, dă din umeri neputincios: „Deocamdată suntem în aşteptare, sperăm că vor primi şi ei ajutoare”. Nu suflă o vorbă despre adresa pe care Ministerul Afacerilor Interne a transmis-o către Prefectura Mehedinţi încă din data de 14 octombrie şi în care se specifică clar faptul că proprietarii caselor distruse de inundaţii aveau obligaţia să-şi asigure locuinţele şi ca atare să se adreseze acum firmelor de asigurări. Spune că nu ştie nimic despre această adresă, ci doar că a aflat de la Prefectură că ajutoarele vor consta în materiale de construcţii.

„Eu am discutat la Prefectură şi s-ar putea ca ajutorul să constea în materiale de construcţii, acum sigur că sunt bune şi acestea, în condiţiile în care vor fi acordate”, spune primarul Ioan Ciuru. Este primarul care însă a avut mare grijă ca ajutoarele aduse de Crucea Roşie Mehedinţi, imediat după inundaţii, să fie împărţite localnicilor tocmai de membrii ai Partidului Social Democrat Mehedinţi, partid la care a trecut o dată cu Ordonanţa „Traseiştilor”.

De cealaltă parte, oamenii nu înţeleg de ce sunt trimişi la firmele de asigurări din moment ce în alte localităţi din ţară Guvernul i-a sprijinit pe sinistraţi să-şi refacă casele.

„Ei spun că trebuie asigurările să ne plătească ce s-a întâmplat. Nu asigurările au făcut canalele, în plus Primăria a tăiat pomii care susţineau malurile. A montat o punte fără autorizaţie,  din cauza ei mi-a luat apele casa. În Văideni Guvernul le-a făcut oamenilor casele , să vină Guvernul să vină să ne facă casele pentru că aici nu au fost inundaţii, a fost dezastru. Mie mi-au luat casa de tot, nu mai avem nimic. Eu vreau să-mi refacă terenul şi casa înapoi cum au fost, o casă făcută de părinţii mei”, spune Filip Ion Frăţilă.

Citeşte şi:

Sinistraţii de la Eşelniţa trimişi de Guvern la firmele de asigurare

Cum s-au împărţit banii în Mehedinţi pentru refacerea infrastructurii afectate de calamităţi şi de ce Orşova şi Eşelniţa au fost tăiate de pe listă

Crucea Roşie târâtă într-un scandal politic la Mehedinţi. Tinerii social democraţi au împărţit alimentele aduse de Crucea Roşie la Eşelniţa

FOTO S-a făcut evaluarea pagubelor la Eşelniţa, după ploile de la începutul săptămânii

Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea critică modul de autorizare a caselor construite pe malul apei la Eşelniţa