FOTO Drumarii lucrează cu motoarele turate la centura Sud a Timişoarei. Antreprenorul italian şi-a luat rolul în serios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele utilaje ale antreprenorului italian Tirrena Scavi au intrat în acţiune în data de 25 martie, la nici două săptămâni de la eliberarea autorizaţiei de construcţie.

GALERIE FOTO

Lucrările la centura Sud a Timişoarei se desfăşoară într-un ritm cum rar se poate vedea pe şantierele din România. Antreprenorul italian, Tirrena Scavi, a deschis şantierul în urmă cu două luni, iar acum sunt mai multe puncte de lucru pe viitoarea şosea de ocolire Timişoara Sud. 

Construcţia a început în zona localităţii Utvin, cu decopertarea stratului vegetal, nivelările şi compactările culoarului de drum.

În acelaşi sector, la km 2+380, au început săpăturile pentru amenajarea unei podeţ şi s-au făcut treceri provizorii peste două canale de irigaţii. 

Mai departe, în zona comunei Moşniţa Nouă, continuă lucrările de decopertare, dar şi forajele pentru piloţi la km 18+117. De la km 19+300 spre km 20 s-a stabilizat terenul cu dorosol. 

În zona Ghiroda s-a realizat un sector experimental unde a fost verificată calitatea unui pământ dintr-o sursă pentru umplutură (km 19+450 –km 19+600).

Tot în zona Ghiroda, continuă amenajarea platformelor pentru podul peste canalul Bega.


 

Spre capătul traseului, în zona Ghiroda, la km 24+750, s-au amenajat platformele pentru cele două poduri peste canalul Bega, cu pământ de umplutură, şi în scurt timp începe montarea primului pod provizoriu. 
 


La km 6+700 – km 6+890 (în apropiere de DN 59, Timişoara – Şag – Moraviţa) au continuat cercetările arheologice, la situl 5, urmând ca arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia să se mute pe alte două situri rămase necercetate.

Mai rămân de cercetat încă două situri, unul care se află între localitatea Utvin şi DN 59, iar celălalt între localităţile Moşniţa Nouă şi Ghiroda.


 

Valoarea contractului depăşeşte 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni.

Proiectarea şi execuţia şoselei de centură revine societăţii italiene Tirrena Scavi Spa. 

Traseul centurii de ocolire Timişoara Sud se desfăşoară pe raza Timişoarei şi a localităţilor Sânmihaiu Român, Şag, Giroc, Moşniţa Nouă şi Ghiroda.


 

Varianta de ocolire Timişoara Sud va avea ca rezultat fluidizarea traficului intern şi internaţional care intră în ţară prin zona Stamora Moraviţa, se desfăşoară pe DN 59, ajunge în zona Timişoara şi se îndreaptă către centrul ţării pe DN 6 sau pe autostrada Arad - Timişoara - Lugoj.