Românii aflați în expediție la Antipozi au petrecut Crăciunul la 40 de grade. De Revelion, sunt aşteptaţi cu sarmale EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români plecați într-o expediție pe triciclete în îndepărtata Australie au povestit că au petrecut Crăciunul la 40 de grade, pedalând mii de kilometri printre muște și pe nisip, într-o zonă extrem de sălbatică. De Revelion, sunt aşteptaţi cu sarmale la Perth, de nişte prieteni, tot români.

Irina și Radu, doi temerari români FOTO Facebook

Irina Repede, originară din Chişinău, dar mutată de la vârsta de șase ani la Bucureşti, cu studii superioare terminate la European School of Economics din Londra şi Radu Păltineanu, din Piatra Neamţ, absolvent de inginerie software la prestigioasa Universitate McGill din Canada, sunt cei doi temerari.

Pe 26 şi 27 decembrie 2022, Radu Păltineanu a povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul“, despre ce au făcut în ultimele zile prin Australia și cum au petrecut Crăciunul la 40 de grade, între muşte şi pe nisip, despre un popas, în ajunul marii sărbători, la o benzinărie, unde au avut „privilegiul“ de a se desfăta cu aer condiţionat:

„O parte din ziua de Ajun am petrecut-o într-o benzinărie, unde am apucat să vorbim cu câţiva prieteni şi cu familia şi unde, totodată, ne-am bucurat de aer condiţionat şi de o pauză de la muşte. Pentru cine nu ştie, musca vetustissima este una dintre cele mai enervante de pe Terra. Ţi se bagă în ochi, în urechi, ţi se aşează pe gură. Şi nu e una, ci năvălesc câte 50-100 pe tine!“.

Pedalând către Perth pe drumul spre... sarmale

Despre prima zi de Crăciun, Păltineanu a transmis că nu a fost decât una de pedalat, dar cu o nuanţă de regret. Pentru că nu au parte de brad, sarmale, prieteni, ci tot de temperaturi de 40 de grade, de muşte şi de mult nisip. Se consolează spunând că, dacă şi-au pus în cap să vadă sălbăticia lumii, e în regulă să facă Crăciunul şi într-o benzinărie.

Drum prin nisip în Australia FOTO Facebook

Şi iată ce concluzionează Radu Păltineanu despre un Crăciun la 40 de grade: „Nu am sărbătorit în mod special Crăciunul, dar de Revelion am fost invitaţi la o familie stabilită în Perth, care ne-a promis că ne păstrează sarmale. Iată un motiv bun să-i dăm pedale şi să începem Anul nou în Perth, primul oraş cu adevărat mare din călătoria noastră. Sărbători fericite!“.

Astăzi, 27 decembrie 2022, Irina Repede şi Radu Păltineanu au avut parte de o surpriză. La sosirea într-un mic orăşel, Geraldton, din itinerarul lor pe Costa de Vest a Australiei, s-au întâlnit cu Ana, o româncă din Republica Moldova. Şi ea este pasionată de călătorii, câţiva  ani petrecându-i prin ţări din Africa. Basarabeanca a obţinut o viză de muncă pe continentul de la Antipozi, lucrând la o bancă.

În Geraldton, Australia FOTO Facebook

Strânge bani pentru visul ei, acela de a face turul lumii pe motocicletă, anul viitor programându-şi plecarea. Cât despre Irina şi Radu, cei doi români în expediție, pe 27 decembrie mai aveau de străbătut aproximativ 420 de kilometri până la Perth. Acolo unde li s-a promis că vor fi aşteptaţi cu sarmale moldoveneşti. De cine? Chiar de o familie din Piatra Neamţ, stabilită de ani şi ani în marele oraş australian.

Expediţie „dictată“ de pandemia de coronavirus

Acum câteva luni, cei doi români au terminat o primă etapă a expediţiei, de la Oceanul Pacific la cel Indian, ceea ce a însemnat 7.241 de kilometri. Pe asfalt au fost 4.832 de kilometri (67%), iar pe off-road 2.409 (33%), iar de atunci au mai pedalat peste 3.000. Intenţia lor este să străbată 13.000 de kilometri.

Că aveau să ajungă la Antipozi nu bănuiau în urmă cu câţiva ani. În 2020, erau în Noua Zeelandă, în vacanţă, însă pe 23 martie au rămas „prizonieri“ după ce toate zborurile au fost anulate din cauza pandemiei. Pentru că nu puteau pleca, şi-au propus să străbată cele două mari insule ale ţării pe jos şi cu bicicleta, lucru ce a însemnat peste 3.000 de kilometri.

După ce au terminat aventura, s-au gândit la alta, ţinta fiind Australia. Au început expediţia acum doi ani, pe 13 octombrie. În toată această perioadă au trecut prin locuri pe care puţini conaţionali le-au văzut, minunăţii naturale unice în lume, printre care și recifurile din Marea Barieră de Corali.

Radu si Irina FOTO Facebook

În timp ce străbăteau continentul, au „părăsit“ tricicletele pentru a explora, la pas, alte atracţii. Au escaladat vârfurile Bartle Frere, Bowen, Sonder, au străbătut canioanele Porcupine şi Kings şi au trecut pe lângă celebrul crater de meteoriţi Tnorala. Plus Uluru, cel mai mare monolit din lume.