Petrecere nocturnă într-o biserică din Neamţ. Hoţul a furat o icoană din monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O „petrecere” nocturnă într-o biserică-monument istoric din Neamţ a avut loc recent, hoțul spărgând aşezământul de cult. La plecare, acesta a furat o icoană, după ce ore în şir a băut vin.

Biserica din satul Cășăria. FOTO Monumenteneamt.ro

Un bărbat din Neamţ este cercetat de poliţişti pentru că a intrat prin efracţie în biserica ce dăinuie de câteva secole în satul Căşăria, comuna Dobreni, Neamț.

Incidentul a avut loc în noaptea de 21/22 noiembrie 2022, când individul, cel mai probabil o persoană fără adăpost, a spart mai multe geamuri.

„Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat de 44 de ani, din localitatea Săvineşti. În cauză, se continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat“, a declarat ofiţerul Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Autorul infracţiunii a petrecut în paraclisul bisericii din lemn, acolo unde a băut mai multe sticle de vin, adormind apoi în prăznicarul aşezământului care este datat a fi construit acum vreo patru secole. După ce s-a trezit, nu a plecat cu mâna goală, sustrăgând vin şi o icoană.

Biserica din lemn din satul Căşăria a fost ridicată pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Despre ea s-au păstrat câteva însemnări pe un pomelnic din 1873, în care preotul Trifan spunea că se slujea în această biserică de pe la 1790. În patrimoniul bisericii este o Evanghelie din anul 1869, un Triod din 1769 şi un Ceaslov din 1835. Pe lângă toate acestea există în naos şi un mic mormânt a cărui piatră funerară înflorată cu litere chirilice datează din 1656.

„Biserica este construită din lemn, pe temelie de piatră. Pronaosul acoperit cu tavan, naosul şi altarul cu o boltă cilindrică racordate la cele două extremităţi cu bolţi în panouri curbe. Este acoperită cu draniţă, iar ca element de sculptură mai deosebit constă în brâul dantelat la bolta naosului care este sprijinit pe console în formă de «cap de cal»“, se arată pe Monumenteneamţ.ro.