Delapidare de peste 4.000.000 de lei. Cine sunt afaceriştii penali din Valea Jiului judecaţi alături de Alin Simota

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Simota va fi adus luni în faţa instanţei Tribunalului Hunedoara, într-un dosar în care se numără printre cei 19 inculpaţi pentru infracţiuni economice şi de criminalitate organizată. Prejudiciul depăşeşte patru milioane de lei.

Procesul în care afaceristul Alin Simota şi alţi 18 inculpaţi, pentru infracţiuni de criminalitate organizată, delapidare, falsuri, evaziune fiscală şi alte ilegalităţi, are loc luni, la Tribunalul Hunedoara. La termenul trecut. Dosarul penal 2220/97/2015 a fost înregistrat în luna martie, pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în fapt, începând cu anul 2007, Alin Simota, împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracţiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani.

Prejudiciu de peste patru milioane de lei
„Din probatoriul administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Simota Alin era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate. Între membrii grupării infracţionale au fost identificate următoarele persoane: Preda Mihaela (juristă), Panduru Natalia Mariana, Drăghici Flavia (angajată ca economist la firmele lui Simota Alin) - (persoane ce au avut calitatea de asociat, respectiv administrator în societăţile controlate de Simota Alin, pe durata comiterii  faptelor), Dragomir Gheorghe şi Pintilie Gheorghe Raul (oameni de încredere ai lui Simota Alin, care se ocupau de identificarea unor firme care să emită facturi fictive şi, ulterior, de restituirea sumelor de bani virate prin bănci către aceste firme). La această grupare infracţională au aderat ulterior Grozea Mihai Andrei şi Smădoi Dorin”, a informat DIICOT.

Procurorii au stabilit că prin activitatea infracţională derulată prin intermediul firmelor S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L. şi S.C. Simar S.R.L, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de peste patru milioane de lei (viramente bancare către S.C. Lubrex Company S.R.L. şi S.C. Muri Building S.R.L. efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).

“Prejudiciile la bugetul de stat au fost cauzate prin înregistrarea de facturi de achiziţie sau avans fictive, în baza cărora a fost dedus ilegal TVA datorată către bugetul de stat. Totodată parte din facturile de achiziţie au fost înregistrate pe cheltuieli fiind afectat astfel impozitul pe profit. În plus în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unora dintre firmele fantomă, banii fiind apoi retraşi şi returnaţi în numerar către Simota Alin”, a informat DIICOT.

În acelaşi dosar, procurorii au stabilit Alin Simota şi Dorin Smădoi – administratorul interpus al SC Simar SRL, aflată în pragul insolvenţei – au delapidat suma de 960.326 de lei virată de Consiliul Judeţean în contul SC Simar SRL deschis la Trezoreria Deva pentru plata unor lucrări ce fuseseră efectuate. Pentru a obţine transferul acestor bani, inculpaţii au folosit state de salarii falsificate pentru plata salariilor aferente lunilor  septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2011, ianuarie 2012 şi februarie 2012. Ulterior banii au fost retraşi din cont şi folosiţi în interes personal. Mai mulţi dintre inculpaţi au recunoscut integral acuzaţiile de fals şi delapidare, pentru care au fost anchetaţi, în timp ce alţi inculpaţi, printre care şi Alin Simota, au uzat de dreptul de a nu da declaraţii în faţa procurorilor.


Vă recomandăm şi:

Fostul bodyguard al lui Alin Simota s-a dezlănţuit asupra jurnaliştilor: „când voi fi liber, o să vă facă poze SMURD-ul”

Cristian Litera, unul dintre cei mai temuţi interlopi, acuzat de infracţiuni grave de violenţă, a fost înfăţişat astăzi Tribunalului Hunedoara, în dosarul de crimă organizată în care este judecat alături de fostul său patron Alin Simota. La scurt timp după ce a coborât din duba penitenciarului, Cristian Litera a ameninţat că se va răzbuna pe reporterii prezenţi la faţa locului.

Povestea Mirelei Litera, „femeia fatală” dintre Simota şi Litera, devenită martor împotriva „Comisarului Cattani”

Dosarele în care sunt cercetaţi baronul Văii Jiului Alin Simota, liderul interlopilor Cristian Litera şi fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu au un numitor comun: Mirela Simina Litera. Tânăra a fost soţia milionarului Alin Simota, apoi a devenit soţia fostului său om de încredere Cristian Litera, iar recent a depus mărturie în dosarul în care a fost arestat Traian Berbeceanu.

Rechizitoriul grupării lui Alin Simota: reţeaua de teroare a milionarului acuzat de crimă organizată şi şantaj

Procurorii au pus la dispoziţie rechizitoriul dosarului în care au fost trimişi în judecată omul de afaceri Alin Simota şi mai mulţi interlopi pe care acesta i-a folosit pentru a se impune, prin violenţă, în afacerile pe care le-a derulat în ultimii ani.