Afacerile ilegale ale pădurarilor. Cum procedau angajaţii pentru a obţine bani negri din tăierile de copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii unui ocol silvic au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au vrut să vândă ilegal copaci ce urmau să fie tăiaţi din pădurile aflate în administrarea lor.

Poliţişti din cadrul Biroului Combaterea Delictelor Silvice şi un reprezentant din cadrul Gărzii Forestiere Timişoara au verificat modul de exploatare şi gestionare a materialului lemnos de către diferite persoane fizice şi juridice, pe raza comunei Densuş.

„Poliţiştii au constatat faptul că personalul silvic a pus în valoare, folosind fără drept un dispozitiv special de marcat, 126 de arbori din specia fag, cu o valoare estimativă de peste 76.300 lei, arbori care urmau a fi exploataţi ulterior, fără drept, de către o societate comercială”, a informat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Angajaţii ocolului silvic din Ţara Haţegului sunt anchetaţi pentru folosirea fără drept a dispozitivelor speciale de marcat, tentativă de tăiere fără drept de arbori şi abuz în serviciu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum dispar pădurile Hunedoarei: mii de metri cubi de lemne sunt încărcaţi zilnic în camioanele afaceriştilor din judeţ

Câteva mii de metri cubi de lemn sunt exploataţi zilnic în judeţul Hunedoara, arată rapoartele actualizate în timp real, care înregistrează avizele primite de transportatorii de masă lemnoasă. Hunedoara ocupă un loc fruntaş în industria silvică, iar în ultimii ani circa 600.000 de metri cubi de lemn au fost exploataţi anual.

Povestea marilor defrişări din Retezat: cum au profitat baronii Kendeffy de bogăţia pădurilor, de peste un secol

Primele mari exploatări forestiere din Retezat au început în anii 1880, susţin reprezentanţii Parcului Naţional Retezat, fiind conduse de familia nobiliară Kendeffy. Şi în prezent, urmaşii baronilor Kendeffy şi Ocksay deţin cea mai mare mare suprafaţă forestieră din rezervaţie.

VIDEO Drumul spre inima Parcului Naţional Retezat a fost distrus de viituri şi alunecări de teren. Turiştii sunt sfătuiţi să evite traseul Poiana Pelegii

Drumul dintre Lacul Gura Apelor şi Poiana Pelegii din Parcul Naţional Retezat a fost distrus în urma alunecărilor de teren. Stâncile din versant s-au prăbuşit în mai multe locuri şi pe Drumul Judeţean 685, înainte de Lacul Gura Apelor.

Muntele vrăjit în imagini de poveste. Cele mai frumoase peisaje din Masivul Retezat înainte de sosirea iernii

Mai multe trasee turistice din Masivul Retezat vor deveni inaccesibile pe timp de iarnă, din cauza riscului  pe care îl prezintă pentru turişti. Retezatul rămâne unul dintre locurile preferate ale excursioniştilor, cel puţin până la căderea primelor zăpezi. „Muntele vrăjit”, aşa cum mai este numit, oferă peisaje impresionante.