Traseu fascinant de mountain bike în Pădurea Gârboavele, la doar câţiva kilometri de Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă v-ar lega cineva la ochi şi v-ar duce să vă daţi cu bicicleta în Pădurea Gârboavele, aţi spune că sunteţi undeva la munte. Nici prin cap nu v-ar trece că sunteţi la câţiva kilometri de un oraş de câmpie. În Pădurea Gârboavele, de lângă Galaţi, pe care v-o descriem în campania „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, se organizează anual un circuit de mountain bike apreciat de pasionaţii de ciclism din zonă.

Circuitul din Pădurea Gârboavele este unul extrem de apreciat de pasionaţii de mountain bike din zonă, dar nu numai. În mod normal, acesta este disponibil doar în luna aprilie, atunci când se organizează Gârboavele XC (Mountain Bike XCO), dar în tot restul anului (uneori chiar şi iarna) pasionaţii pot merge să facă câteva ture. „Noi am avut o înţelegere cu cei de la Consiliul Judeţului Galaţi şi montăm marcajele care delimitează traseul doar în ziua concursului, apoi le ridicăm imediat. Tocmai de aceea, cei care vor să parcurgă acest traseu în afara concursului ar trebui fie să aibă introdus pe GPS un traseu, fie să apeleze la cunoscători”, ne spune preşedintele Club Ciclism Galaţi, George Calinovschi.

Pentru a ajunge la acest traseu trebuie parcurşi mai întâi aproximativ 20 de kilometri pe un drum naţional şi apoi pe un drum judeţean. „Se poate evita mersul pe drumuri naţionale şi judeţene, există şi o variantă off-road, dar trebuie să mergeţi cu cineva care o ştie foarte bine pentru că există riscul să vă rătăciţi”, spune la rândul lui Laurenţiu Popa, preşedintele Asociaţiei „Stejarul către tineri!”.

Aşa cum spuneam şi mai sus, în fiecare an, în luna aprilie se strâng sute de pasionaţi de biciclism pentru a participa la Gârboavele XC, o competiţie ajunsă anul acesta la a patra ediţie. La prima ediţie, au participat peste 400 de biciclişti din toată ţara (chiar şi din Republica Moldova), dar organizatorii au preferat pentru ediţiile următoare să mai reducă numărul participanţilor deoarece traseul trebuie făcut din mai multe ture şi astfel se întârzia mult. „Gârboavele XC” are 28 de kilometri lungime pentru începători şi aproape 50 de kilometri pentru cei „tari”. Să nu credeţi că sunt trasee diferite, vorbim despre ture mai multe! Patru fac cei „slabi” şi şapte cei mai „tari”. Diferenţa de nivel maximă poate ajunge chiar şi la 70 de metri. Sunt câteva zone în care chiar şi bicicliştii profesionişti apelează uneori la… coborâtul de pe bicicletă pentru a trece de obstacole.

„Pe uscat este un traseu foarte tare, dar dacă plouă este foarte greu să mergi fără să aluneci. Chiar şi aşa, în mai toate zonele pământul devine alunecos, dar nu se prinde de roţi, ceea ce înseamnă că poţi să mergi mai departe, evident cu grijă mai multă. Eu am participat la acest traseu de două ori, iar la ultimul chiar am prins o vreme ploioasă şi n-am avut probleme”, ne povesteşte Cosmin Colibă, rider profesionist la Bike Mania Iaşi.

Circuitul pleacă din faţa Complexului Turistic Stejarul, sosirea fiind tot în această zonă. Aproape tot traseul este în interiorul Pădurii Gârboavele, aşa cu nu prea putem vorbi despre peisaje de văzut. Există câteva puncte din care se poate vedea… Combinatul din Galaţi, dar este greu şi chiar riscant ca biciclist să te concentreze pe altceva decât pe traseu în sine!

Mai mult, chiar dacă suntem la doar câţiva kilometri de oraş, în zonă se pot exersa şi tehnici primare de supravieţuire. „Evident, dacă este cineva este interesat, poate apela la noi şi le predăm câteva tehnici de supravieţuire. Cum să găsească hrană sau apă, tehnici de orientare, de aprindere a unui foc şi de adăpostire”, ne-a mai spus Laurenţiu Popa.

În zonă se poate campa, sunt şi mai multe restaurante cu piscină, aşa că dacă vin turişti din alte regiuni ale ţării nu trebuie să-şi facă griji.

„Pot fi mulţumiţi şi cei mai pretenţioşi, care preferă să stea la pensiuni sau vile, dar şi cei care vor să monteze un cort în mijlocul naturii şi să se bucure de sălbăticie”, ne mai spune Cosmin Colibă.

Costurile sunt minime

Pentru a intra în Pădurea Gârboavele – rezervaţie naturală administrată de Consiliul Judeţului Galaţi – singurii care plătesc sunt şoferii de maşini. Bicicliştii nu plătesc nici un leu. Au la dispoziţie mai multe surse de apă, dar şi câteva zeci de grătare amenajate de Administrarea Domeniului Public din cadrul CJ Galaţi. Pericolul de a te rătăci este „zero”, deoarece Pădurea Gârboavele nu este foarte mare şi este înconjurată de un drum asfaltat, aşa că totul este să ieşi la marginea pădurii. 

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei