Lovitură după lovitură în procesul afaceristului Liviu Jitea. Judecătorii au cerut DIICOT refacerea rechizitoriului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Jitea ar putea scăpa basma curată din dosarul de contrabandă cu alcool

Dosarul, vechi de opt ani, fusese trimis spre rejudecare, după ce în prima instanţă magistraţii de la curtea de Apel Galaţi l-au condamnat pe Liviu Jitea la 13 ani de închisoare şi pe locotenenţii lui la câte zece ani de puşcărie.

Judecătorii Tribunalului Vrancea au dat vineri o primă sentinţă în dosarul omului de afaceri vrâncean Liviu Jitea, dosar aflat în rejudecare.

Magistraţii au cerut refacerea rechizitoriului DIICOT-Serviciul Teritorial Galaţi, rechizitoriu făcut în urmă cu mai bine de opt ani în dosarul de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool în care au fost inculpate nu mai puţin de 18 persoane, în frunte cu  Liviu Jitea.

Textul sentinţei pronunţate vineri este unul destul de lung şi din el reiese că judecătorii au dispus înlăturarea
mijloacele de probă obţinute prin măsurile de supraveghere tehnică şi anume: înregistrările video, audio şi fotografiere şi planşele foto şi a proceselor-verbale întocmite pentru fiecare dintre aceste activităţi de supraveghere tehnică.

Practic, din dosar dispar principalele probe pentru care omul de afaceri a fost condamnat iniţial, în 2019, la Tribunalul Galaţi, la 13 ani de puşcărie, iar ajutoarele sale au primit câte 10 ani de închisoare.

La recurs, judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au admis, însă, apelurile inculpaţilor şi au desfiinţat sentinţa Tribunalului Galaţi, dispunând rejudecarea dosarului la Tribunalul Vrancea, unde s-a dat vineri o nouă senţinţă.

Liviu Jitea a fost acuzat într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Galaţi de evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool, cauzând o pagubă bugetului de 8 milioane de euro. Omul de afaceri vrâncean a fost trimis în judecată în august 2013.

Reţeaua lui Jîtea

Potrivit probelor existente la dosarul contrabandei cu alcool, dosar care a ajuns pe masa instanţei de judecată, „reţeaua Jîtea” era monitorizată de doi ani, mai exact din luna iulie a anului 2011. Este vorba despre o reţea foarte bine pusă la punct, formată din 19 persoane, structurată pe două paliere de lucru, în care Liviu Jîtea deţinea calitatea de lider şi coordonator al membrilor grupului.

Alături de acesta s-au aflat apropiatele sale Raluca Milea şi Florenţa Mona Ionescu, acestea, împreună cu Jitea, având rolul de a asigura  protecţia oamenilor lor prin intermediul „diferitelor relaţii în rândul reprezentanţilor autorităţii cu atribuţii de control fiscală şi chiar în sfera politică”.

Practic, Liviu Jîtea a gândit un mecanism infracţional în care prin utilizarea în mod ilegal a capacităţilor de producţie ale SC Trust LF Trade SRL în vederea obţinerii unor importante cantităţi de alcool pe care apoi să le păstreze în spaţiile de depozitare ale Vranlact Focşani după care să le valorifice „la negru”.

Aceştia au extras în această modalitate cantităţi de alcool necontorizate, de peste 1.443.000 de litri, fără înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool produse ilegal.

Anchetatorii spun că cei trei finanţau din alcoolul vândut „la negru” cumpărarea de materii prime pentru fabricarea alcoolului şi transportul acestuia, dar în acelaşi timp îi recompensau pe cei care îi ajutau în muncă cu diverse sume de bani.

Achiziţiile şi cheltuielile nu erau evidenţiate în documentele contabile ale societăţii, dar apar în registrele paralele ţinute de Raluca Milea.

„Această evidenţă dublă era ţinută de inculpata Milea Raluca, pentru a putea justifica faţă de inculpatul Jîtea Mircea Liviu cheltuielile şi profiturile realizate în activitatea de producţie, transport şi distribuţie a alcoolului obţinut prin utilizarea capacităţilor de producţie ale SC trust LF Trade SRL Focşani”, se arată în rechizitoriu.

Totodată, anchetatorii spun că Jîtea „l-a însărcinat” pe inginerul mecanic de la firma sa să creeze un sistem prin care să poată scoată alcool din fabrică fără ca acesta să treacă prin contor.

Fabrică paralelă de alcool

„Sub pretextul creării unor aerisiri pentru contoare, inculpatul Tucan Mihail Viorel a creat trei orificii prevăzute cu ştuţuri, pe care a montat furtunuri de cauciuc. Aceste furtunuri ocoleau instalaţiile de contorizare, legându-se la celălalt capăt în conducta ce colecta alcoolul deja contorizat şi care asigura transportul către bazinele de depozitare. La capătul dinspre conducta colectoare, pe cele trei furtunuri au fost montate robinete, prin care se putea controla debitul alcoolului produs în mod ilegal”, mai precizează procurorii.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu instalaţiile de înregistrare a consumului de gaze şi apă, numai prin blocarea echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale sustrăgându-se, în mod repetat, gaz metan în valoare de 2.700.000 lei, acesta fiind folosit pentru funcţionarea instalaţiei ilegale de producţie alcool.

Membrii grupării sunt învinuiţi că prin vânzarea „la negru” a celor 1,4 milioane de litri de alcool, produsă în mod ilegal, şi-au împărţit între ei suma de peste 13.600.000 lei, în condiţiile în care prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de peste 58.400.000 lei, reprezentând accize, taxe şi impozite.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, liderul grupării infracţionale era omul de afaceri vrâncean Liviu Mircea Jîtea, acţionarul majoritar al firmelor Vranlact şi Trust LF Trade S.R.L. din Focşani.

Alături de Jîtea, vor mai fi judecaţi Raluca Milea, Mona Florenţa Ionescu, Neculai Bica, Viorel Mihai Tucan, Valentina Tucan, Cuprian Neagu, Nicuţa Robu, Iuliana Antoaneta Georgian, Stoica Cristea, Alexandru Bortoş, Vasile Decebal Taranciuc, Lucian Datcu, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Cătălin Marian Irimia, Costică Creiţă, Ionuţ Marianov Grăjdeanu şi Angi Toni Antoniu, dar şi societatea comercială Trust LF Trade.

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux.

Vă mai recomandăm:

Liviu Jitea, reţinut pentru 24 de ore în dosarul de contrabandă cu alcool

Cum se tergiversează un dosar de evaziune cu prejudiciu de 8 milioane de euro până la prescripţie

FOTO Cum a vândut „la negru” Liviu Jîtea 1,4 milioane de litri de alcool, menţionând acest lucru în documentele contabile paralele

VIDEO Sechestru pe firmele lui Liviu Jitea de la Focşani