Craiova: Oltenii, amatori de maşini second-hand

0
Publicat:
Ultima actualizare:

76% din vehiculele înmatriculate în judeţele Olteniei în primul semestru al lui 2009 şi destinate pasagerilor au fost maşini de ocazie.

Numărul maşinilor înmatriculate în primul semestru al anului a crescut cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj. O tendinţă negativă se înregistrează la înmatricularea maşinilor de marfă, unde a fost o scădere de 23,4% faţă de primul semestru al lui 2008.


În semestrul I 2009, potrivit evidenţelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule, numărul de înmatriculări noi de vehicule rutiere a fost, în Oltenia, de 14083 pentru transportul pasagerilor şi de 1605 pentru transportul mărfurilor, reprezentând 7,1% şi, respectiv, 6,1% din nivelul naţional.

Doljul, campion la înmatriculări

Cele mai multe vehicule, noi şi importate de ocazie, atât pentru transportul pasagerilor, cât şi pentru transportul mărfurilor s-au înmatriculat în judeţul Dolj. Nivelul înmatriculărilor de vehicule noi a fost de 3329 la vehiculele pentru transportul pasagerilor (5,1% din nivelul naţional) şi 575 la vehiculele pentru transportul mărfurilor (4,7% din nivelul naţional).

Pe tipuri de vehicule noi pentru transportul pasagerilor, ponderea cea mai mare este deţinută de autoturisme (96,7% din nivelul regional şi 5,1% din nivelul naţional), urmate de de motorete şi motociclete (2,5% din nivelul regional şi 5,7% din nivelul naţional) şi autocare, autobuze şi microbuze (0,8% din nivelul regional şi 4,0% din nivelul naţional).
În cadrul judeţelor componente ale regiunii,  cele mai multe vehicule noi pentru transportul pasagerilor s-au înmatriculat în judeţul Dolj (1122 vehicule), urmat de Vâlcea (708 vehicule), Gorj (656 vehicule), Olt (479 vehicule) şi Mehedinţi (364 vehicule).
 
Cele mai multe vehicule rutiere noi pentru transportul mărfurilor s-au înregistrat în judeţul Dolj (46,3%), urmat de Vâlcea (22,3%), Gorj (13,5%), Olt (11,5%) şi Mehedinţi (6,4%).


Faţă de semestrul I al anului anterior, înmatriculările de vehicule rutiere importate de ocazie au crescut cu 82,4% la vehiculele pentru transportul pasagerilor şi au scăzut cu 16,8% la cele pentru transportul mărfurilor.
În categoria înmatriculărilor de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor importate de ocazie, înmatriculările de autoturisme deţineau 97,7% (97,0% la nivel naţional).
Vehiculele rutiere destinate transportului mărfurilor importate de ocazie, înmatriculate în semestrul I 2009 la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud – Vest Oltenia, erau reprezentate în totalitate de autocamioane, remorci şi semiremorci.
Înmatriculările noi de vehicule rutiere importate de ocazie din regiune clasează regiunea pe locul şase în context naţional.