Steag roşu pe litoralul românesc. În 24 de ore, patru oameni au murit înecaţi, printre care şi un salvamar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvatori la malul mării foto: arhivă-ISU Dobrogea

Marea Neagră este agitată de câteva zile, iar înotatul este strict interzis, lucru semnalizat de salvamari prin arborarea steagului roşu. Doar că mulţi turişti nu sunt conştienţi de forţa pe care o are natura şi îşi pun vieţile în pericol.

O furtună în largul Mării Negre produce, la mal, valuri înalte şi curenţi deosebit de puternici şi periculoşi. Începând de duminică, salvamarii au înregistrat zeci de intervenţii în care au scos din valuri turişti ce ignoră sfaturile, steagul roşu şi forţa naturii. Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului, spune că situaţia aceasta, cu o Mare Neagră agitată, va mai dura încă o săptămână.

„Sunt valuri foarte mari, puternice şi un curent foarte mare. Nimeni nu respectă nimic. Degeaba arborăm steagul roşu”, spune cu amărăciune Vasile Borteş.  

În numai 24 de ore, patru oameni au murit înecaţi în staţiunile din sud. Trei dintre aceştia erau turişti, iar cel de-al patrulea este chiar un salvamar.

„Marile probleme sunt cu copiii. Foarte mulţi copii în apă, deşi nu au ce căuta cu fluturaşi pe mâini, saltele  sau colaci. Astea se folosesc la piscină, dar lumea nu vrea să înţeleagă”, spune Vasile Borteş. Salvamarul atrage atenţia că cei dotaţi cu echipamente gonflabile sunt rapid luaţi de curent şi, în numai câteva secunde, sunt purtaţi la o distanţă considerabilă de mal.

Patru victime în 24 de ore

Luni, 8 august, alarma s-a dat pe o plajă din Saturn, unde un tânăr de 23 de ani, din judeţul Suceava, a fost scos din valuri în zona golfului Diana. Medicii au încercat în zadar să-l resusciteze. Băiatul abia sosise pe litoral şi, înainte să se cazeze, a vrut să facă o baie, deşi lucrul acesta era interzis. 

„În loc să-şi caute cazare, a venit direct pe plajă, a intrat în apă, deşi nu prea ştia să înoate. Prietenul său a reuşit să iasă la mal, el nu. După 20 de minute l-a scos apa la suprafaţă, i s-a văzut o mână, iar salvamarii au reuşit să-l aducă la mal. Avea puls foarte slab. Manevrele de resuscitare nu au dat roade”, povesteşte Vasile Borteş. El avertizează turiştii proaspăt sosiţi la mare să nu se arunce direct în apă, mai ales dacă nu ştiu să înoate.

Apoi, o altă tragedie s-a petrecut în Eforie Nord, zona Hotelului Boutique Citadel. Aici, un turist de 28 de ani din Ialomiţa a intrat în apă. Fiind în pericol de înec, Sorin (48 de ani, din Dâmboviţa), un salvamar cu experienţă, a intrat după el. Nu a reuşit să-l scoată şi au murit amândoi.

„Când a ajuns în preajma lui, a încercat să-i dea tubul, să-l asigure. În acel moment, panicat, turistul s-a agăţat de salvator şi l-a tras la fund”, spune Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie.

A patra victimă a fost consemnată marţi dimineaţa în Costineşti. Un tânăr de 25 de ani din Suceava a fost scos la mal de alţi turişti. Medicii l-au resuscitat, dar, în cele din urmă, au fost nevoiţi să declare decesul. 

Pe steag roşu, salvamarul nu intră în apă

După decesul colegului lor, salvamarii reamintesc turiştilor teribilişti că, atunci când steagul roşu este arborat nimeni nu are voie să intre în apă, inclusiv salvamarii. 

„Salvamarul nu avea voie să intre în apă când era steag roşu. Steagul roşu este şi pentru salvamar, nu doar pentru turişti. Intrăm în apă din cauza presiunii plajei. Vrând, nevrând, intrăm în apă şi ne punem viaţa în pericol”, spune Vasile Borteş. 

Cei care ignoră recomandările salvamarilor nu păţesc nimic. În mediul online, aceste tragedii sunt îndelung comentate. „Mor salvamarii ca să salveze nişte tâmpiţi care nu înţeleg că Marea Neagră nu e o joacă. Păcat de salvamar”, spune o persoană. 

Alţi comentatori fac referire la pedepsele ce trebuie aplicate teribiliştilor. „Trebuie înăsprite sancţiunile asupra celor care nu respectă indicaţiile salvamarilor. Un salvamar nu are nicio putere, trebuie poliţie pe plaje, dar poliţişti care să se poată lua cu toţi şmecherii. Până atunci vor mai muri mulţi”, scrie altcineva. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un salvamar a murit încercând să salveze un tânăr care s-a aventurat în mare, deşi scăldatul era interzis

Zi neagră pe litoral. Trei persoane au murit, alte patru au fost scoase din valuri UPDATE