Cum arată balizele portabile intrate în dotarea salvamarilor din Mamaia şi cine le poate solicita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Culea (salvamar) şi Cristina Predoiu (preşedintele Asociaţiei Bun-Simţ Atitudine Civică) foto: Călin Gavrilaş
Gabriel Culea (salvamar) şi Cristina Predoiu (preşedintele Asociaţiei Bun-Simţ Atitudine Civică) foto: Călin Gavrilaş

Salvamarii din Mamaia şi Constanţa au, începând de marţi, 2 august, balize portabile ce pot fi puse la dispoziţia turiştilor. Totul face parte dintr-un proiect-pilot ce se doreşte a fi extins pe tot litoralul românesc.

150 de balize portabile au intrat în dotarea salvamarilor din Mamaia şi Constanţa. Ele sunt destinate înotătorilor experimentaţi care doresc să stea în mare în zona de siguranţă pentru a le creşte vizibilitatea în faţa ambarcaţiunilor, dar şi pentru a le veni în ajutor în caz de pericol. Cu toate acestea, salvamarii nu le recomandă înotătorilor dotaţi cu balize să se aventureze dincolo de delimitarea făcută cu geamandura.

Balizele se află la fiecare punct salvamar şi vor fi puse la dispoziţie gratuit (împrumutate) oricărui turist care le solicită.

„Venim în sprijinul persoanelor care sunt înotătoare foarte bune, care înoată distanţe cu mult mai mari decât turiştii care vin în mod normal la mare. Balizele se umflă şi se prind cu o centură de cel care înoată. Sunt dotate cu un fluier care poate fi folosit în caz de pericol şi cu un buzunar în care poate fi ţinut telefonul mobil”, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Constanţa şi Mamaia.

Balizele portabile vin în ajutorul persoanei care înoată în cazul în care aceasta oboseşte sau i se face rău. Pe ea se poate odihni şi, cel mai important lucru, ea îi asigură vizibilitatea în faţa conducătorilor de ambarcaţiuni cu motor care se apropie de multe ori de zona unde turiştii înoată. 

balize mobile pe litoral salvamari foto Calin Gavrilas

foto: Călin Gavrilaş 

Salvamarii le recomandă şi celor care vin la mare pentru prima oară şi cred despre ei că ştiu să înoate foarte bine să solicite aceste balize ca sprijin.

Balizele au fost donate de Asociaţia Bun-Simţ şi Atitudine Civică din Braşov, fiind un proiect pilot pe care asociaţia vrea, începând cu anul 2023, să-l extindă pe tot litoralul românesc.

balize mobile pe litoral salvamari foto Calin Gavrilas

foto: Călin Gavrilaş

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Judecătorii au anulat amenda primită de ÎPS Teodosie pentru încălcarea restricţiilor impuse de pandemie

Vergil Chiţac, primarul Constanţei, vrea să învie turismul cultural şi ecumenic. „Aici avem Octogonul confesional“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite