Operaţiunea de salvare a oilor vii s-a încheiat. În Marea Neagră zac peste 14.300 de cadavre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ISU Dobrogea

Autorităţile au anunţat vineri, 29 noiembrie, încheierea operaţiunilor de căutare şi salvare a oilor vii aflate pe nava scufundată în Portul Midia.

„Operaţiunea de căutare - salvare a oilor s-a terminat astăzi! Mulţumim voluntarilor Arca şi tuturor reprezentanţilor instituţiilor care ne-au sprijinit în toate aceste zile! De asemenea, datorită  spuselor specialistilor din cadrul DSVSA care confirmă faptul că nu mai sunt şanse să găsim ovine în viaţă la bordul navei, operaţiunea s-a încheiat”, a transmis ISU Dobrogea în seara zilei de vineri, 29 noiembrie.

În total, 254 de oi au fost salvate dintre cele 14.600 cu care nava „Queen Hind” era încărcată în momentul scufundării ei, duminică, 24 noiembrie. Urmează acum operaţiunea de repunerea a navei în poziţia iniţială şi aducerea ei la cheu. Atunci cadavrele oilor vor fi scoase şi transportate în vederea incinerării.

„Nu putem să nu ne gândim că, dacă statul s-ar fi mişcat mai repede, încă din prima zi a dezastrului, mult mai multe vieţi puteau fi salvate. Dar cele mai multe, mult mai multe, ar fi salvate dacă transportul de animale vii dinspre România s-ar interzice.

Ce trebuie să înţelegem cu toţii este că aceasta nu este o tragedie unică şi regretabilă. Nu este o raritate. Milioane de animale trec zilnic prin chinuri şi torturi îngrozitoare. Am face bine să ne gândim la ele în fiecare clipă, nu doar atunci când se petrec dezastre ca acesta de la Midia.

Important: pe epavă nu a rămas nici o oaie în viaţă. Toate oile salvate sunt în siguranţă acum. De îndată ce statutul lor juridic va fi lămurit şi destinaţiile lor finale hotărâte, vă vom anunţa”, transmit şi voluntarii de la Asociaţia ARCA.

Crescătorii de animale din Dobrogea spun că ar prefera să vândă animalele tăiate şi nu vii, susţinând că nu ei stabilesc regulile de pe piaţă. Reprezentantul unei asociaţii de creştere a animalelor din Dobrogea, Valentin M., spune că Uniunea Europeană a dat o derogare în 2007 care să permită livrarea de animale vii către ţările musulmane, pentru ca viitorii clienţi să-şi poată respecta tradiţia musulmană, care implică un ritual al sacrificării oilor.

În Dobrogea sunt peste 2.000 de ferme unde sunt crescute oi din rasele Merinos şi Ţurcana, cele mai căutate la export. Preţul de vânzare al unui kilogram de carne "în viu" a crescut în 2019, situându-se între 6 şi 8 lei, faţă de 5 lei cât a fost anul trecut. Preţul încasat de crescători variază în funcţie de distanţa de la care sunt preluate oile până ajung în Portul Midia, dar şi de calitate, oile dobrogene fiind cel mai căutate.

Premierul Ludovic Orban a spus, într-o intervenţie la Digi24, că este nevoie, pe termen mediu, să se interzică exportul animalelor vii dinspre România. Prim-ministrul a precizat că 70% dintre exporturile agricole ale României reprezintă „cereale vrac şi animale vii”.
 

„Din păcate, la ora actuală, transportul agricol al României este într-un procent foarte mare, aproape 70%, format din cereale vrac şi animale vii. Noi, ca partid, în urmă cu mai multe luni, am înaintat un proiect de lege, care chiar dacă nu prevede interzicerea imediată a transportului de animale vii, prevede interzicerea exportului în anumite condiţii, în care nu se pot asigura condiţii de transport, cât de cât decente, pentru animalele care sunt transportate. Proiectul de lege se află în dezbaterea Parlamentului. A interzice acum brusc exportul de animale vii ar fi o măsură pripită, sigur că asta trebuie să fie obiectivul, pe termen mediu, să nu mai exportăm animale vii. Este mult mai uman şi în acelaşi timp este şi mult mai rentabil“, a declarat Ludovic Orban.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Mărturia pilotului care a tractat vaporul încărcat cu oi: „Comandantul a preluat nava în ziua plecării ei“

De ce livrează România oi vii în ţările arabe: directiva UE care protejează tradiţia musulmună. „Noi am prefera să le exportăm gata tăiate“