ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni dascăli din judeţ. Violeta Tănăsescu, profesoara de Informatică împlinită la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are numai 39 ani, dar Liceul Traian din Constanţa a desemnat-o deja profesorul-model al instituţiei. Profesoara de informatică Violeta Tănăsescu, buzoiancă de fel, a ajuns să cunoască împlinirea profesională urmându-şi o dragoste mare - pentru Marea Neagră.

Violeta Tănăsescu a dorit să calce pe urmele părinţilor, dascăli şi ei, absolvind Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii Ovidius în oraşul ei favorit de la malul mării. S-a îndrăgostit de mare într-o tabără din liceu, iar studenţia n-a mai putut-o urma în altă parte.

Alegerea a venit firesc, din mai multe puncte de vedere. Iar cariera construită a dovedit că aici, la Constanţa, profesoara Violeta Tănăsescu a cunoscut împlinirea.

„Am ales această profesie cu mult entuziasm. Am dorinţa de a pregăti tinerii de astăzi pentru provocările zilei de mâine, într-un domeniu extrem de dinamic şi competiviv, acela al Tehnologiei Informaţiei - IT.

Eu de la bun început le spun elevilor că între individ, personalitate şi profesiune se poate trasa un triunghi. Profesiunea aleasă îşi va pune accentul pe tipul de personalitate al fiecăruia dintre noi.

Iar pe copii îi fac să înţeleagă că motivaţia poate fi mai importantă decât abilităţile lor.

Tocmai această ajustare a elementelor reprezintă o provocare pentru noi, dascălii. Eu mă declar un susţinător al gândirii pozitive, al încurajării şi al sprijinirii tinerei generaţii, fără subevaluări sau supraevaluări“, mărturiseşte profesoara Violeta Tănăsescu.

Ca în cazul oricărui bun dascăl, în spatele catedrei se află nu doar un profesionist, ci şi un foarte bun om. Care, înainte de a fi şi de a putea oferi un model de viaţă, are la rândul lui un prototip. Pentru Violeta Tănăsescu, desemnată de conducerea Liceului Teoretic Traian din Constanţa drept un exemplu demn de urmat, modelul de la clasă l-a reprezentat, evident, un dascăl: propriul profesor de matematică din liceu.

„Multe principii le-am deprins de la profesorul de matematică din liceu, profesorul Cornel Salomia. Mă vor urmări mereu eleganţa comportamentului său, atitudinea desăvârşită şi cultivată faţă de elevi. Felul în care ne explica fiecare exemplu, cu calm şi înţelegere, ne făcea să privim dincolo de matematica pură şi să vedem omul de la catedră.

A fost pentru mine un alt model de profesor, faţă de cei care ne examinau cu privirile apăsate de o exigenţă extremă. De la acest dascăl drag am moştenit o anumită prudenţă în a generaliza un anumit aspect sau de a eticheta un comportament al unui elev, într-un mod aprioric“, explică profesoara Violeta Tănăsescu.

Această abordare a elevilor, tratată în maniera personală a profesoarei, a dus la rezultate remarcabile. Din 2006, premii naţionale şi internaţionale obţinute la Informatică îmbogăţesc vitrina cu trofee a Liceului Traian din Constanţa.

„Calea cea mai directă de a ajunge la sufletul şi mintea tinerilor este de a nu-i evalua superficial şi generalist. Eu mă străduiesc să trec dincolo de imaginea afişată de elev şi să pătrund în sufletul lui prin discuţii sincere.

Cred că elevii mei apreciază onestitatea şi respectul pe care le acord fiecăruia dintre ei“, este de părere profesoara de Informatică. Pentru ea, cea mai mare satisfacţie este privilegiul de a-şi desfăşura activitatea într-un liceu pe care îl caracterizează ca fiind „de excepţie“.

„Liceul Teoretic Traian din Constanţa reprezintă la acest moment un reper pe harta educaţiei naţionale preuniversitare, unde ocupă locul 6 în ierarhia liceelor teoretice. Aici performanţa şi excelenţa sunt susţinute de o bază materială extraordinară.

Nivelul nostru de ambiţie este de a ne menţine pe orbita rezultatelor şcolare deosebite şi de a forma responsabil şi cu mare drag generaţia de mâine“, consideră profesoara-model Violeta Tănăsescu. 

Vă mai recomandăm

Topul celor mai bune trei licee din judeţul Constanţa: „Mircea“, „Ovidius“, „Traian“

FOTO Festivitatea Olimpicilor. Colegiul Mircea cel Bătrân şi-a felicitat cei mai buni elevi

Constănţeanul Vlad Coşoreanu, calificat la Olimpiada Internaţională de Biologie

Elevii străluciţi ai Constanţei şi rezultatele obţinute la olimpiadele naţionale

Olimpicii şi elevii NASA ar putea fi oficial promoteri ai brandului României. Ministerul Turismului schimbă foaia

Liceenii de la Traian pasionaţi de robotică, premiaţi la Infomatrix 2013

REZULTATE FINALE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Constanţa are 75,75% procent de promovabilitate la Capacitate


 

Mai multe pentru tine:
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”