Cum a adus un fost paraşutist din trupele speciale zborul cu parapanta la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoianul Constantin Costel şi-a împlinit cel mai vechi vis al omului de a zbura purtat pe aripile vântului .Este un fost paraşutist din trupele speciale, care în 2001 a făcut pionierat în domeniul unui sport extrem după ce şi-a înfiinţat un club de parapantă intitulat “Aripi de Argint” prin care înceracă să-i deprindă şi pe alţii meşteşugul zborului fără motor.

Constantin Costel povesteşte că dragostea pentru magia zborului i-a fost transmisă din copilărie de către bunicul său care a fost ofiţer superior de aviaţie.
De la patru cinci ani a urmărit fascinat elicopterele, avioanele şi paraşutiştii din baza militară de la Boteni chiar din curtea casei părinteşti de la Braniştea din judeţul Dâmboviţa.“Când eşti copil şi vezi oamenii plutind printre nori, devii fascinat de libertatea pe care ţi-o dă zborul. Bunicul care a fost căpitan comandor de aviaţie mi-a spus multe poveşti care mi-au trezit dragostea pentru zbor. Încă din acele momente ale copilăriei am simţit că rămân legat pentru totdeauna de acest vis arhaic al omului de zbura”, povesteşte  Constantin Costel

Primii paşi  în zbor i-a făcut cu deltaplanul

Pe când era elev la liceu în anul 1986 Constantin Costel a plecat la Arad într-o tabără de iniţiere în zborul cu deltaplanul, hotărât să descifreze tainele acestui sport extrem. Acolo a cunoscut pentru prima dată senzaţiile zborului liber, pasiune care îţi umple sufletul de bucurie.“Primul meu instructor a fost primul om din România care a zburat cu deltaplanul, arădeanul de origine maghiară Kiss Arpad. Eram adunaţi din toată ţara acolo cred că erau peste 30 de tineri care îşi doreau să înveţe să se desprindă de la sol. Lucram câte cinci la un deltaplan pentru că acest sport este unul de echipă în care trebuie să munceşti foarte mult. Primele  zboruri durau maxim 30 de secunde la niciun metru de sol. Senzaţia noastră era atunci că zburăm de cel puţin un sfert de oră”, îşi aminteşte Constantin Costel.

A pus bazele primului club de parapantă la Buzău

După iniţierea în tainele zborului fără motor Constantin Costel a urmat cariera de ofiţer instructor la o unitate militară unde a activat până în anul 2001.După ce a renunţat la haina militară a pus bazele primului club de parapantă la Buzău denumit simbolic “Aripi de Argint”.“În acest demers al meu am fost susţinut de soţia mea şi de alţi 7 prieteni iubitori ai zborului cu parapanta şi a drumeţiilor montane. Clubul este structurat ca o organizaţie non profit dedicată tineretului. Iniţial am clădit acest club pentru mine şi prietenii mei ca să putem zbura într-un cadru legal. Apoi am am înfiinţat şi o şcoală de zbor tot în cadrul clubului. Acum am peste 130 de elevi la în cadrul şcolii de parapantă din care 30 sunt déjà membri ai clubului. Acum incercam sa dezvoltăm această şcoală de zbor şi nu in ultimul rand să promovăm acest sport în zonele din Buzău şi din ţară”, mai spune Constantin Costel.