Complexurile tematice, nou trend în turismul românesc. Cum arată cabanele în formă de A, inaugurate în Buzău FOTO

0
Publicat:

O nouă atracție din Munții Buzăului așteaptă turiștii în căutare de locuri unice. Cazarea se face în cabane din lemn, în forma literei A, aflate la poalele unui deal împădurit, în comunele Berca și Unguriu. Clienții sunt răsfățați cu meniuri tradiționale gătite în restaurant, însă își pot prepara singuri mâncarea în bucătăriile complexului.

Cob Village, Satul cu Flori și Valea cu dor verde. SURSA Arhive proprii

Soții Ionașcu, Mugurel și Ioana, administrează cel mai nou complex turistic de pe Valea Buzăului, situat la marginea localității Pârscov, lângă un crâng. Aici, turiștii descoperă o oază de liniște, cu aer curat și triluri de păsărele.

Șase cabane în forma literei A, în stil scandinav, completează perfect peisajul dominat de verdele pădurii.

„Am vrut ca și cabanele să se integreze în peisaj, aici, în zonă liniștită, cu mult verde, așa că am ales un stil mai simplu, catre duce cu gândul tot la natură”, declară Ioana Ionașcu, proprietara complexului „Valea cu dor verde”.

Ansamblul are șase cabane. SURSA FOTO Mugurel Ionașcu

În curtea spațioasă a pensiunii din Pârscov, turiștii au la dispoziție terase, zonă de grătar, cuptor și sobă pe lemne, piscină, loc de joacă și, piesa de rezistență, ciubărul încălzit cu lemne.

„Este principala atracție a ansamblului de cabane, coroborat cu piscina de sus. Intenționăm să mai luăm un ciubăr, ca să avem mai multe locuri, peste 12”, spune Mugurel Ionașcu.

Mugurel ne arată primul ciubăr amplasat în curte. FOTO Iulian Bunilă

Cele șase vile au fiecare o capacitate de cazare de patru persoane, doi adulți și doi copii. La parter au un dormitor cu pat matrimonial, baie și bucătărie open-space, iar la etaj, un dormitor mai mic cu o priveliște deosebită.

Aici, la parter, avem un pat de 1.80 metri, iar sus e un pat tot dublu, dar un pic mai mic. Cabana are toate dotările necesare unui sejur deosebit, iar ferestrele largi, pe tot peretele, sunt punctul forte”, explică Ioana.

Ioana Ionașcu ne arată bucătăria unei cabane. SURSA Iulian Bunilă

De la 1 octombrie, în timpul săptămânii, o cabană poate fi închiriată cu 400 de lei pe noapte, iar în weekend, cu 500 de lei. Cei care doresc trei mese pe zi mai plătesc 150 de lei pe zi de persoană. Accesul la ciubăr este inclus în prețul cazării. Complexul a intrat în circuitul turistic național de numai două luni.

Cei care au rezervat deja locuri în complexul din Pârscov caută relaxare dar și locuri pentru ospețe de neuitat.

„Cei mai mulți optează pentru preparatele tradiționale din zona Buzăului, gătite de către noi. Dintre ele, menționez vestita ciorbă de babic, pastrama de Pleșcoi, cârnații de Pleșcoi, proțap”, spune Mugurel Ionașcu.

Noul trend al complexurilor tematice, dat de „Cob Village”

În apropiere mai găsim încă cel puțin două complexuri turistice tematice. Nicoleta Marin este considerată deschizător de drumuri în această direcție. Ea a înființat în comuna Berca „Cob Village”, un ansamblu de locuințe construite din lut.

Cob Village este primul complex turistic tematic din zonă. SURSA Nicoleta Marin

Cabanele sunt asemănătoare bordeielor spiridușilor din povești, numai bune de pozat și pus pe Instagram.

„Putem s-o numim zonă de poveste. Am mulți prieteni cu agenții de turism care mi-au spus că vor să ajungă în zona Buzăului. Sunt multe obiective care se pot lega de Berca”, spune Nicoleta Marin,  proprietar „Cob Village” Berca.

Complexul turistic din Berca dispune de 12 camere în căsuţe tip cob, construite din materiale ecologice. Căsuţele sunt construite dintr-un amestec de pământ lutos, nisip, paie de grâu sau de orz şi apă.

Ferestrele sunt prevăzute cu parbrize. SURSA Nicoleta Marin

Fără cofraje, cărămizi sau substanţe chimice. Sunt rotunde, fără colţuri şi muchii. În pereţii exteriori au fost modelate nişe în care sunt puse sticle de diverse culori sau borcane prin care intră lumina de afară. Cât despre ferestre, acestea sunt de fapt parbrize de maşină reciclate, care nu ar trebui să se aburească.

Căsuțe cu nume de flori, la Unguriu

Din ce în ce mai mulți turiști, mai ales cei din noile generații, caută locuri de cazare speciale, din care să poate împărtăși pe rețelele de socializare imagini unice, impresionante.  Aici se încadrează și „Satul cu flori”, un complex cu opt căsuțe rotunde, inaugurat în primăvara acestui an pe un deal din satul Ojasca.

Opt căsuțe se află în satul cu nume de flori. SURSA Andreea Tulin

Toate construcțiile au amprentă rotundă la sol și au fost zidite dintr-o spumă care izolează foarte bine termic. Mobilierul a fost și el modelat astfel încât să se armonizeze. Așa se explică și de ce paturile sunt rotunde.

În căsuțele cu nume de flori găsim mobilier din materiale ecologice, pe structură din fier forjat, lenjerie și covorașe asortate. Lavanda, mușețelul, păpădia și macul sunt câteva dintre florile care dau nume căsuțelor.

Paturile sunt rotunde. SURSA Andreea Tulin

Pereții au fost decorați de un artist plastic. „Complexul nostru este predominant destinat florilor. În fiecare căsuță o să găsiți flori, și pictate, dar și naturale. Capacitatea este de 20 de persoane. Avem și un ring de dans și o vatră de foc. Iar de aici turiștii pot pleca în drumeții”, declară Andreea Tulin, proprietara complexului.

Pentru aventurierii mici și mari, zona este bogată în atracții naturale. Printre cele mai cunoscute obiective din apropierea celor trei complexuri tematice sunt Vulcanii Noroioși, Trovanții de la Ulmet, Așezările rupestre de la Bozioru și Muzeul Chihlimbarului de la Colți.