Profesorul Aurel Rusu  a împlinit  100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Rusu a fost decan al Facultăţii de Silvicultură. FOTOUniversitatea Transilvania

A fost decan al Facultăţii de Silvicultură din Braşov, a luptat pe front şi a pus bazele unei echipe de operatori fotogrammetrici care au reprezentat nucleul de bază al fotogrammetriştilor români.

Aurel Rusu a fost unul dintre cel mai cunoscutţi profesori ai Universităţii Transilvania şi a fost sărbătorit de foştii colegi în cadrul unei ceremonii speciale.

Profesorul Aurel Rusu s-a născut la 9 iunie 1917 în localitatea Bărboşi, judeţul Mureş. A absolvit liceul "Ferdinand" din Turda, în anul 1935. Simultan a urmat cursurile a două facultăţi, astfel că în anul 1940 a absolvit Facultatea de Silvicultură din cadrul Politehnicii din Bucureşti, iar în martie 1941 a obţinut diploma Facultăţii de Geodezie.

A lucrat la Institutul Aerofotogrametric Bucureşti din 1941, ca şef al serviciului de fotogrammetrie unde a pus bazele unei echipe de operatori fotogrammetrici care au reprezentat nucleul de bază al fotogrammetriştilor români şi care s-au afirmat apoi în producţie şi în învăţământ, inclusiv în cel superior. În anul 1942 a participat efectiv pe frontul de răsărit, în Caucaz, în grad de ofiţer, la preluarea imaginilor şi la elaborarea documentaţiilor fotogrammetrice solicitate de armată.

Din 1946 a lucrat la Direcţia Cadastrului iar din anul 1949 a fost transferat la Serviciul Cadastral al Sfatului Popular Braşov. Din toamna anului 1949 a fost angajat ca profesor la Facultatea de Silvicultură nou înfiinţată la Braşov. Acela a fost momentul în care a decis să se dedice numai învăţământului superior.  

În calitate de cadru didactic a fost autorul sau a coordonat 16 manuale şi tratate de nivel universitar, acestea însumând peste 5500 de pagini şi a participat la elaborarea limbajului de specialitate într-o lucrare amplă de terminologie forestieră.

Odată cu transformarea Institutului Politehnic Braşov în Universitate a fost ales decan al Facultăţii de Silvicultură (1972–1976) şi membru în Senatul Universităţii, funcţii pe care le-a onorat şi îndeplinit la nivelul prestigiului pe care îl deţine.

Rezultatele deosebite obţinute pe parcursul carierei în producţie, cercetare şi învăţământ au condus la alegerea sa, în anul 1991, ca membru corespondent, iar din 1994, ca membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Tot în 1994 a devenit şi membru al Secţiei de Silvicultură a Societăţii Progresul Silvic şi al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă. De asemenea, este şi membru de onoare al Societăţii Române de Fotogrammetrie şi Teledetecţie.

Mai multe pentru tine:
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”